Με το δεύτερο κύμα αποχωρήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι γεγονός, γρίφος παραμένει αν το επόμενο χρονικό διάστημα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο και η τρίτη ομάδα που συντάσσεται πίσω από τον Διονύση Τεμπονέρα, που επί του παρόντος παραμένει στην Κουμουνδούρου, βάζοντας ωστόσο τις δικές της κόκκινες γραμμές στην ηγεσία του κόμματος.
Η αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου έφερε κοντά τους ήδη αποχωρήσαντες της «Ομπρέλας» με τις διεργασίες να κινούνται προς τη δημιουργία ενός νέου κομματικού σχηματισμού, ο οποίος θα έχει από τη μια κοινοβουλευτική εκπροσώπηση εντός της Βουλής και, από την άλλη, παρουσία και στις Βρυξέλλες, μετά και την απόφαση αποχώρησης του επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.
Με τον Στέφανο Κασσελάκη να μην έχει κοινοβουλευτική παρουσία, αφού δεν έχει εκλεγεί βουλευτής, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην ισχυρή παρουσία των 11 και πλέον βουλευτών που μέχρι πρότινος ανήκαν στο ίδιο κόμμα, με την Έφη Αχτσιόγλου και τον Αλέξη Χαρίτση να κονταροχτυπιούνται με τους πρώην συντρόφους τους, δημιουργώντας ένα πολύ ισχυρό «Αριστερό» μπλοκ απέναντι στην Κουμουνδούρου.
Στελέχη που βρίσκονται κοντά στην λεγόμενη «ομάδα των 40άρηδων» κάνουν λόγο για τοξική στάση του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνουν ότι οι χαρακτηρισμοί περί «αποστατών» απελευθέρωσαν τόσο την Έφη Αχτσιόγλου, όσο και τα στελέχη που τη στηρίζουν, να ανοίξουν την έτσι και αλλιώς μισάνοιχτη πόρτα της εξόδου από την Κουμουνδούρου.
Την ίδια ώρα, ο «επίσημος» ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «την πρώτη διάσπαση στην ιστορία της Αριστεράς εκτός πολιτικών οργάνων και εκτός κομματικών διαδικασιών», καρφώνοντας τα στελέχη που αποχώρησαν ότι η κίνησή τους δεν είχε κανένα πολιτικό επίδικο και ουσιαστική διαφωνία, αλλά το μόνο που επέλεξαν να κάνουν ήταν να περιφρονήσουν την πρόσφατη λαϊκή εντολή στις εσωκομματικές κάλπες.
Μάχη με την πραγματικότητα και τις δημοσκοπήσεις
Μέσα σε αυτό το κλίμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καλείται να κρατήσει ζωντανό το κόμμα του και να αντιστρέψει την κακή εικόνα, όπως αυτή καταγράφεται στις τελευταίες σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης.
Είναι ενδεικτικό – σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της Pulse για τον ΣΚΑΪ – ότι το 62% των ερωτηθέντων εκτιμά πως τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά από τις πρόσφατες αποχωρήσεις στελεχών θα πάνε λίγο ή πολύ χειρότερα, με μόλις το 13% να θεωρεί πως θα έχουν θετικό αντίκτυπο και το 17% ότι θα επιφέρουν πάνω κάτω τα ίδια αποτελέσματα.
Στην ερώτηση δε, «πως αξιολογείτε τις πρόσφατες εσωκομματικές ενέργειες και πρωτοβουλίες του Στέφανου Κασσελάκη», το 25% απαντά σίγουρα και μάλλον θετικά, με τη συντριπτική πλειοψηφία, σε ποσοστό 62% να δηλώνει σίγουρα και μάλλον αρνητικά.
Η εικόνα κατάρρευσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτυπώνεται ανάγλυφα και στην Πρόθεση Ψήφου, με το ΠΑΣΟΚ να παγιώνεται πλέον στην δεύτερη θέση με 13% και ο ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 12,%, όταν στις εκλογές του 2019 το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη υπολειπόταν κατά 23,4 μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ!