ΓΔ: 1482.43 1.23% Τζίρος: 89.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
mitsotakis-erdogan
Φώτο: Dimitris Papamitsos / PM Handout / SOOC

«Καζάν καζάν» στην Αθήνα: Τι θα συζητήσουν ο Μητσοτάκης και ο Ερντογάν

Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας θα διεξαχθεί τελικώς στις 7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα -και όχι στη Θεσσαλονίκη όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί. Θα έχει στην ατζέντα του τη χορήγηση βίζας, τον τουρισμό και το προσφυγικό.

Έχουν περάσει 55 ημέρες από την τελευταία φορά που Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν κατ' ιδίαν στο Σπίτι της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη, με το τετ α τετ να κυλάει σε ήρεμα νερά και τους δύο ηγέτες να συμφωνούν να εμβαθύνουν το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο έχει εγκαθιδρυθεί τους τελευταίους μήνες. 

Σε 23 ημέρες από σήμερα καλούνται να επαναβεβαιώσουν το καλό επίπεδο των επαφών και των συναντήσεων τόσο σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου, όσο και για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά και προώθησης της θετικής ατζέντας. 

Το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που θα διεξαχθεί τελικώς στις 7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα - και όχι στη Θεσσαλονίκη όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί - για πρακτικούς λόγους διοργάνωσης, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, θα έχει στην ατζέντα του ζητήματα και συμφωνίες για τη χορήγηση βίζας, τον τουρισμό και το προσφυγικό. 

Ο Τούρκος πρόεδρος θα φτάσει στην ελληνική πρωτεύουσα επικεφαλής μιας πολυπληθούς αποστολής έχοντας στις αποσκευές μια σειρά από αιτήματα, της λεγόμενης «χαμηλής» πολιτικής, όπως η επίτευξη μιας συμφωνίας για την διευκόλυνση χορήγησης βίζας σε Τούρκους πολίτες για επτά νησιά του Αιγαίου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιδιώκει μια ειλικρινή συνεργασία στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, ζήτημα για το οποίο παραπάνω από είναι απαραίτητη η συνεργασία της Τουρκίας προκειμένου να μειωθούν στο ελάχιστο οι μεταναστευτικές ροές. 

Ειδική αναφορά για το θέμα αυτό αναμένεται να υπάρχει και στο «Κοινό Ανακοινωθέν» που θα συνοψίζει τα συμπεράσματα της Συνόδου, μαζί με την πρόβλεψη για απευθείας επικοινωνία για το προσφυγικό, μέσω της τοποθέτησης εκπροσώπου των Ελλήνων στη Σμύρνη και της Τουρκίας στη Λέσβο και άμεση επαφή αρχηγείων Λιμενικού Σώματος. 

Η διάθεση για να κρατηθεί ανοικτός ο δίαυλος επικοινωνίας φάνηκε ανάγλυφα και στην πρόσφατη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στην έδρα του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, με την καταρχήν συμφωνία για την επανάληψη της εφαρμογής των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που βρίσκονται στον κατάλογο και είχαν συμφωνηθεί στο παρελθόν, όπως διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων, ανταλλαγή επισκέψεων στρατιωτικών αντιπροσωπειών, ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των διοικητών παραμεθόριων μονάδων και ενεργοποίηση της τηλεφωνικής γραμμής μεταξύ Εθνικού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων Λάρισας και Εσκί Σεχίρ. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν σημαντική στιγμή το επικείμενο «τετ α τετ» των ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας, αν και αναγνωρίζουν ότι η συγκυρία μέσα στην οποία θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση, με τις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας, να καταγράφουν ήδη θεμελιώδεις διαφορές. 

Είναι ενδεικτικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Βερολίνο όπου συνάντησε τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σόλτς, κατέγραψε τη διαφωνία του με τον Ταγίπ Ερντογάν για τον ρόλο της Χαμάς, σημειώνοντας ωστόσο ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να υποδεχθούμε τον πρόεδρο της Τουρκίας».

Και οι δύο στις δηλώσεις τους στάθηκαν τόσο στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να κάνει εκτενή αναφορά στο προσφυγικό- μεταναστευτικό, τονίζοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται αυξημένους πόρους για τη διαχείριση του προβλήματος, αλλά και των υποδομών, στις οποίες περιλαμβάνεται και ο φράχτης στον Έβρο, που πρέπει να έχει και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα δύο αντίμετρα της κυβέρνησης μετά το μπαράζ προκλήσεων από Σκόπια

«Παγώνει» η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, στις ελληνικές καλένδες η κύρωση πρωτοκόλλων της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή. Μπαράζ προκλητικών δηλώσεων από τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερντογάν και εξοπλιστικά στο ΚΥΣΕΑ εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας

Τις διπλωματικές εξελίξεις ενόψει της συνάντησης με τον Τούρκο πρόεδρο εξετάζει το ΚΥΣΕΑ. Στο τραπέζι και προμήθεια πυραυλακάτων. Νέες πρωτοβουλίες για την αναχαίτιση της ακρίβειας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι περιμένει η Αθήνα από το νέο τετ α τετ Μητσοτάκη με Ερντογάν

Εκτός ατζέντας η οριοθέτηση ΑΟΖ, συμφωνία για διατήρηση χαμηλών τόνων σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών. Πολιτική προστασία και Μεταναστευτικό μπήκαν στην ατζέντα. Εμπρηστικές προεκλογικές δηλώσεις από Ερντογάν.