ΓΔ: 1390.65 0.01% Τζίρος: 68.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Shutterstock

Αισιόδοξες οι επιχειρήσεις για τα κέρδη, «βλέπουν» νέες ανατιμήσεις

Έξι στις δέκα επιχειρήσεις δηλώνουν σε έρευνα της Grant Thornton ότι θα αυξήσουν τις τιμές, μόνο μία στις δέκα ετοιμάζει μειώσεις. Περιμένουν αύξηση τζίρου και κερδών, αλλά η αβεβαιότητα θα συγκρατήσει τις επενδύσεις.

Πιο αισιόδοξες για τζίρους και κέρδη τον επόμενο χρόνο εμφανίζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις, χάρη στον ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ωστόσο προκαλεί προβληματισμό για την πορεία του πληθωρισμού το γεγονός ότι οι περισσότερες εκτιμούν ότι θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε ανατιμήσεις και μόνο μία στις δέκα σε μειώσεις τιμών.

Σύμφωνα με την έρευνα Business Pulse της Grant Thornton που παρουσιάστηκε χθες στα Growth Awards 2023, τα οποία συνδιοργανώνουν η Eurobank με την Grant Thornton, οι έξι στις δέκα ελληνικές επιχειρήσεις δηλώνουν ότι αναμένεται να αυξήσουν τις τιμές τους, ενώ μόνο μία στις δέκα ενδέχεται να προβεί σε μείωση τιμών, καθώς επικρατεί ανησυχία για την  αύξηση του κόστους παραγωγής.

Οι αυξήσεις στα κόστη παραγωγής ανεβάζουν τις τιμές

 

Η αύξηση του κόστους παραγωγής και εν γένει των τιμών συνεχίζουν να αποτελούν τους σημαντικότερους περιοριστικούς παράγοντες ανάπτυξης σήμερα, τονίζεται στην έρευνα. Ειδικότερα, παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή έχει μειωθεί από το 11% την περασμένη χρονιά στο 2,5%, η άνοδος των τιμών των πρώτων υλών παγκοσμίως συνεχίζει να προβληματίζει. Ως αποτέλεσμα, 6 στους 10 Έλληνες επιχειρηματίες συνεχίζουν να δηλώνουν ότι θα αυξηθεί το κόστος παραγωγής τους, με 2 στους 10 να δηλώνουν ότι η αύξηση αυτή θα είναι σημαντική και θα υπερβεί το 10%.

Στις επιχειρήσεις που αναμένεται αύξηση του κόστους παραγωγής, οι 8 στις 10 δηλώνουν ότι την αύξηση αυτή θα την ενσωματώσουν στις τιμές των προϊόντων τους. Ωστόσο ακόμα και στις επιχειρήσεις που δεν αναμένουν αύξηση του κόστους τους, οι 2 στις 10 δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν σε αύξηση των τιμών τους, ενώ ακόμα και σε ένα 10% των επιχειρήσεων που μπορεί να δουν το κόστος τους να μειώνεται, μόνο οι μισές από αυτές αναμένεται να μειώσουν τις τιμές τους.

Αυξημένη αισιοδοξία

Παρά τη στασιμότητα που καταγράφεται στην Ευρώπη, και το δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον, οι Έλληνες επιχειρηματίες εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι σε σχέση με την περυσινή χρονιά για την ελληνική οικονομία, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης ισχυροποιείται και η προσδοκία της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία ήδη εξασφαλίστηκε από τη DBRS στις αρχές Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια από την S&P, έχουν διαμορφώσει ένα περιβάλλον προσδοκιών, εμπιστοσύνης και σταθερότητας.

Ωστόσο όπως υπογραμμίζει η έρευνα, θα πρέπει να εξεταστεί τους επόμενους μήνες κατά πόσο θα επηρεαστούν οι αισιόδοξες προσδοκίες από τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά και από την επίδραση των φυσικών καταστροφών που έπληξαν τη χώρα.

Αισιοδοξία για ενισχυμένους τζίρους και κέρδη

Περιμένουν αύξηση τζίρου και κερδών

Η ενισχυμένη αισιοδοξία για το ελληνικό οικονομικό περιβάλλον, οδηγεί και την μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρηματιών να προσδοκούν αύξηση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας τους, ενώ εκτιμούν πως θα πρέπει να προχωρήσουν και σε αυξήσεις μισθών.

Ειδικότερα, 7 στους 10 επιχειρηματίες έχουν την προσδοκία πως τα έσοδα θα αυξηθούν, ενώ το 70% επίσης είναι αισιόδοξοι και για την κερδοφορία της επιχείρησής τους, ενώ αναφορικά με την απασχόληση οι μισοί προσδοκούν αύξηση.

Όσο αναφορά τις αυξήσεις μισθών, που οι επιχειρήσεις ανέβαλλαν συνεχώς, θα προχωρήσουν στους επόμενους μήνες, τόσο εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων που συμπιέζουν το εισόδημα των εργαζομένων όσο και εξαιτίας της ανάγκης των επιχειρήσεων να κρατήσουν το ήδη υπάρχον προσωπικό και να προσελκύσουν νέα ταλέντα.

Ωστόσο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις οδηγούνται προς την εσωστρέφεια, καθώς εμφανίζεται μειωμένη η αισιοδοξία για αύξηση των εξαγωγών.

Οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να είναι επικεντρωμένες στο εσωτερικό τους, προσπαθώντας να μειώσουν τα κόστη τους αλλά και να βελτιώσουν εν γένει την εσωτερική τους λειτουργία. Ταυτόχρονα, επικεντρώνονται στις ήδη γνωστές αγορές τους χωρίς να φαίνεται προσπάθεια να επεκταθούν σε αγορές του εξωτερικού ή να επενδύσουν σε νέα προϊόντα και καινοτομία.

Στο εσωτερικό τους στρέφονται οι επιχειρήσεις

Αναβολή επενδύσεων και αποφυγή ρίσκου

Γενικότερα παρατηρείται διάθεση για αναβολή επενδύσεων και αποφυγή ρίσκου, γεγονός που αποτυπώνεται και στη χαμηλή διάθεση για χρηματοδότηση. Το τελευταίο θα μπορούσε να αποδοθεί τόσο στην αβεβαιότητα εκτίμησης του κόστους των επενδύσεων ως αποτέλεσμα της συνεχούς αύξησης των τιμών όσο και στο αυξανόμενο κόστος χρηματοδότησης.

Απογοήτευση προκαλεί επίσης και το γεγονός ότι, παρά αυτή την αύξηση των επιτοκίων, λίγες επιχειρήσεις αναμένεται να εκμεταλλευτούν άλλα φθηνότερα εργαλεία χρηματοδότησης, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας ή τους αναπτυξιακούς νόμους.

Εντάσεως κεφαλαίου επενδύσεις, όπως σε γη, κτίρια και μηχανήματα, φαίνεται να σχεδιάζονται από ολοένα και λιγότερες επιχειρήσεις, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και η επένδυση σε τεχνολογία και ψηφιακό μετασχηματισμό, δείχνει να επιβραδύνεται και να σχεδιάζεται από 5 στις 10 επιχειρήσεις σε σχέση με το περυσινό 60%.

Επίσης, οι επιχειρήσεις, παρά την ένταση των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής, δεν δείχνουν διάθεση να επενδύσουν στους πυλώνες ESG, καθώς για μόλις 2 στις 10 αποτελούν βασική ανησυχία. Όμως, ούτε και οι κίνδυνοι κυβερνοασφάλειας βρίσκονται υψηλά στις προτεραιότητές τους, με μόλις το 20% να ανησυχούν για τον κίνδυνο μιας κυβερνοεπίθεσης.

Παρά το γεγονός ότι έχει δημιουργηθεί ένα περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις για τις επιχειρήσεις, η έρευνα υπογραμμίζει ότι αυτό δεν θα πρέπει να αποτελέσει δικαιολογία για εσωστρέφεια και αδράνεια, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος της οπισθοδρόμησης και της εξάλειψης ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων που οι επιχειρήσεις κατόρθωσαν να επιτύχουν τα τελευταία έτη.

Αντιθέτως, θα πρέπει να αποτελέσουν παράγοντες που καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική την εκμετάλλευση των διαθέσιμων φθηνών χρηματοδοτικών εργαλείων, την επένδυση σε καινοτομία, τεχνολογία και βιώσιμη ανάπτυξη και τελικά την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Απογείωση» των επενδύσεων το 2025, αλλάζει το μείγμα της ανάπτυξης

Πάνω από 14 δισ. οι δημόσιες επενδύσεις, καταλύτης το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι επενδύσεις παίρνουν τη θέση της κατανάλωσης ως βασική κινητήρια δύναμη της οικονομίας. Το επενδυτικό κενό και οι αστοχίες προβλέψεων.
papathanasis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπαθανάσης: Η Ελλάδα έφτασε στο 50% των πληρωμών του Ταμείου Ανάκαμψης

Εκταμιεύονται 3,3 δισ. με την τέταρτη πληρωμή και τον Οκτώβριο θα υποβληθεί η αίτηση για την πέμπτη, τόνισε ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών. Συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις, μεγάλη προσοχή στα δημοσιονομικά.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κύκλος ιδεών: Από τη μεταπολίτευση στη μεγάλη οικονομική κρίση

Αποτίμηση μισού αιώνα πορείας της ελληνικής οικονομίας από Ν. Βέττα, Γκ. Χαρδούβελη, Ευ. Μυτιληναίο και Φ. Καραβία. Γιατί η ελληνική οικονομία έμεινε πίσω από την Ευρώπη αλλά και την Τουρκία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Π. Μυλωνάς: Επενδύσεις 40 δισ. ετησίως για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε πως θα πρέπει να αυξηθούν οι επενδύσεις στο 18% με 20% επί του ΑΕΠ για να πετύχει τους στόχους της η Ελλάδα, υπογραμμίζοντας τις ευκαιρίες για τη χώρα και τις τράπεζες.
Kostis Xatzidakis, Kostis Hatzidakis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: Νέες συμβάσεις παραχώρησης και φορολογικό νομοσχέδιο

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η ελληνική οικονομία έχει ανταποκριθεί πολύ καλά απέναντι στις νέες κρίσεις που έχουν προκύψει και έχει μπει σε πορεία ανόδου, έχοντας εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που έχουν προκύψει.