Το αποτύπωμα, από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είναι ορατό στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, υπογραμμίζει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά». Και, εξειδικεύει, ταυτοχρόνως, όλα όσα συντελούνται την περίοδο αυτή στη χώρα μας, μέσω του αντίστοιχου Εθνικού Σχεδίου.
Αναλυτικώς, «το 2021 η κυβέρνηση πέτυχε μέσα από στοχευμένη διαπραγμάτευση να εξασφαλίσει για τη χώρα τους υψηλότερους κατά κεφαλήν πόρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Υστέρα από δύο χρόνια υλοποίησης, είναι ορατό το αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, και ειδικά σε όσους αποτελούν την σπονδυλική της στήλη».
Ειδικότερα, «η Ελλάδα μέχρι σήμερα έχει λάβει 11,08 δισεκατομμύρια, το υψηλότερο ποσοστό εκταμιεύσεων σε σχέση με το ΑΕΠ της, ενώ τον Δεκέμβρη αναμένεται νέα έγκριση ύστερα από την επιτυχή ολοκλήρωση των οροσήμων. Οι πόροι αυτοί, αντίθετα με ό,τι συχνά αναφέρεται, δεν αφορούν τους λίγους, αλλά διοχετεύονται στην πραγματική οικονομία μέσα από έργα υποδομών και προγράμματα ενισχύσεων με σκοπό να στηρίξουμε τον μεγάλο όγκο των επιχειρήσεων και τους συμπολίτες μας και να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή».
Στο σκέλος της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας «έχουν υποβληθεί 536 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 19,98 δισ., εκ των οποίων τα 320 αφορούν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με προϋπολογισμό 4,76 δισ. ευρώ. Επιπλέον προγράμματα, όπως το «Εξοικονομώ» απευθύνονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό. Για να διευρύνουμε τη βάση των επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό υλοποιούμε προγράμματα μέσω της αναπτυξιακής τράπεζας παρέχοντας εγγυήσεις και επιδοτώντας τον δανεισμό, ώστε να ενισχύσουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη μετάβαση, την καινοτομία, αλλά και τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων απασχόλησης».
Αλλά και στο κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής, «ο ανασχεδιασμός του χάρτη υγείας περιλαμβάνει κρίσιμα έργα εκσυγχρονισμού και ανακαινίσεων στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας, με νέες εγκαταστάσεις και αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών. Επιπλέον, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προχωρεί ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, το πρόγραμμα του προσωπικού βοηθού για άτομα με αναπηρία και το πρόγραμμα προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων «Σπύρος Δοξιάδης». Ειδικά το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά», για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού, έχει συμβάλει στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Παράλληλα, προχωράμε τώρα στη δεύτερη φάση υλοποίησης του προσωπικού γιατρού ως πρώτου σημείου επαφής με το εθνικό σύστημα υγείας».
Εν κατακλείδι, «η κυβέρνηση υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πλέγμα παρεμβάσεων για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, το οποίο λειτουργεί κυρίαρχα και συμπληρωματικά με τον σχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Με γνώμονα την κοινωνική συνοχή αξιοποιούμε επιπλέον πόρους μέσω και των πρωτοβουλιών για περισσότερη φορολογική δικαιοσύνη, αλλά και με σειρά άλλων ρυθμίσεων όπως είναι η ολοκλήρωση της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές, τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, η καθολική επέκταση του myDATA, η ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Όπως έχουμε δεσμευτεί, τελικός μας στόχος, είναι η στοχευμένη ενίσχυση των δαπανών για την Υγεία, την Παιδεία και την Πρόνοια με ταυτόχρονες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στη δημόσια διοίκηση προκειμένου να βελτιώσουμε τις επιδόσεις τους κράτους και την καθημερινότητα των πολιτών», καταλήγει στο άρθρο του ο Θ. Κοντογεώργης.