Ένα νέο σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων, με το οποίο θα διασφαλίζεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν θα πληρώνουν λιγότερα από έναν εργαζόμενο που λαμβάνει τον κατώτατο μισθό, ενώ το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα θα προσαυξάνεται έως και τα 50.000 ευρώ, παρουσίασε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης και Χάρης Θεοχάρης, αναλύοντας τις διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο.
Βάση υπολογισμού του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος θα αποτελέσουν τα 10.920 ευρώ, που είναι το ετήσιο εισόδημα ενός εργαζόμενου, ο οποίος αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Με βάση τα νέα αντικειμενικά κριτήρια, το ελάχιστο εισόδημα θα μπορεί να... αβγατίζει, με ανώτατο όριο τα 50.000 ευρώ. Παράλληλα, καθιερώνεται κλιμακωτή μείωση του τέλους επιτηδεύματος, ώστε να αντισταθμισθεί ένα μέρος των νέων επιβαρύνσεων.
Όπως τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, έγινε αναγκαία η διαμόρφωση ενός νέου συστήματος προσδιορισμού του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος των επαγγελματιών, δεδομένου ότι η πλειονότητα των επαγγελματιών δήλωσαν για το 2022 κέρδη χαμηλότερα από το εισόδημα ενός μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό.
Ειδικότερα, το 71% των επαγγελματιών δήλωσαν εισόδημα χαμηλότερο από τις ετήσιες αποδοχές ενός εργαζόμενου που λαμβάνει τον κατώτατο μισθό. Επίσης, καταγράφηκαν πολύ μεγάλες ανισότητες στη φορολογική επιβάρυνση των επαγγελματιών, καθώς το 50% των φόρων πληρώθηκαν από το 4% των φορολογούμενων.
Από το 2024, για τα εισοδήματα του 2023, κανένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν θα φορολογείται για εισόδημα κατώτερο του μισθωτού με κατώτατο μισθό, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. Διευκρίνισε, πάντως, ότι αυτό το τεκμήριο θα είναι μαχητό.
Τα 10.920 ευρώ θα αποτελέσουν τη βάση του νέου συστήματος φορολόγησης, αλλά θα υπάρχουν αυξομειώσεις με βάση ορισμένα αντικειμενικά κριτήρια. Για παράδειγμα, τα 10.920 δεν θα εφαρμόζονται στις νέες ατομικές επιχειρήσεις, μέχρι να συμπληρώσουν μια τριετία δραστηριοποίησης.
Οι προσαυξήσεις θα υπολογίζονται με βάση κριτήρια, όπως ο χρόνος άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας και ο βαθμός επιτυχίας του επαγγελματία. Για κάθε τριετία άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας και μέχρι τις τρεις τριετίες, το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα θα προσαυξάνεται κατά 10%. Επιπρόσθετη προσαύξηση θα έχει το εισόδημα των επιτυχημένων επιχειρηματιών: θα συγκρίνεται ο τζίρος τους με τον μέσο κύκλο εργασιών των επιχειρηματιών στον ίδιο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας και το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα θα προσαυξάνεται ανάλογα με το αν και πόσο μεγαλύτερος είναι ο τζίρος από τον μέσο όρο.
Μέσα από αυτή τη διαδικασία αντικειμενικού προσδιορισμού του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος, πάντως, αυτό θα μπορεί να αυξάνεται όχι περισσότερο από τα 50.000 ευρώ.
«Γλυκαντικό» για να γίνει ευκολότερα αποδεκτό το νέο σύστημα από τους επαγγελματίες θα αποτελέσει η μείωση του τέλους επιτηδεύματος, που κυμαίνεται σήμερα από 650 έως 1.000 ευρώ. Εφόσον ένας επαγγελματίας δηλώσει κέρδη πάνω από το ελάχιστο όριο των 10.920 ευρώ, θα έχει μια μείωση 50% στο τέλος επιτηδεύματος. Όσοι δηλώσουν λιγότερα θα έχουν μικρότερη μείωση, κατά 25%.
Με το νέο σύστημα, έχει εκτιμηθεί ότι περίπου τρεις στους τέσσερις επαγγελματίες θα πληρώσουν φόρο έως 3.000 ευρώ και ένας στους τέσσερις περισσότερα από 3.000 ευρώ, τόνισε ο Κ. Χατζηδάκης.
Για τον κρατικό προϋπολογισμό, το καθαρό όφελος από την αυξημένη είσπραξη φόρων και τη μείωση εισπράξεων από το τέλος επιτηδεύματος θα είναι 606 εκατ. ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι το κράτος θα εξοικονομήσει περίπου 100 εκατ. ευρώ από την περικοπή επιδομάτων που λαμβάνουν σήμερα ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα.