Η εικόνα της Ελλάδας που βελτιώνεται, οι τάσεις στην παγκόσμια οικονομία, οι επενδύσεις στον κλάδο της υγείας και οι ευκαιρίες που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή έως τις εξελίξεις σε επιμέρους αγορές και γεωγραφικές περιοχές αναλύθηκαν στη διάρκεια του καθιερωμένου, ετήσιου Global Market Outlook της HSBC.
Ο Peter Yeates, CEO της HSBC Ελλάδας καλωσόρισε τους προσκεκλημένους τονίζοντας: «Μετά από 10 χρόνια ύφεσης στην Ελλάδα, οι δείκτες καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης έχουν φτάσει σε υψηλά των τελευταίων πολλών ετών και η εγχώρια κατανάλωση έχει ενισχυθεί. Τα capital controls έχουν πλέον αρθεί πλήρως και αυτό μας επιτρέπει να παρέχουμε στους πελάτες μας πρόσβαση σε ευρύ φάσμα επενδυτικών υπηρεσιών που αξιοποιούν το διεθνές δίκτυο και την εμπειρία της HSBC. Εξάλλου, η HSBC γεννήθηκε πριν από 155 χρόνια από μια απλή ιδέα - μια τοπική τράπεζα που εξυπηρετεί διεθνείς ανάγκες και η σημερινή εκδήλωση που συνδέει τους πελάτες μας με αναλυτές από κορυφαίους διεθνείς επενδυτικούς οίκους είναι απόλυτα σύμφωνη με αυτή τη φιλοσοφία».
Σημειώθηκε πως η ελληνική οικονομία συνεχίζει να σημειώνει καλές επιδόσεις με τα τελευταία στοιχεία να αποδεικνύουν πως σταθεροποιείται η ανάκαμψη, ενώ η χώρα κινείται μέσα στους στόχους και αποδεικνύει πως είναι και πάλι «ανοιχτή για δουλειές».
Ο Simon Wells, ManagingDirector - Chief European Economist της HSBC υπογράμμισε: «Η πρόωρη αποπληρωμή των δαπανηρών δανείων του ΔΝΤ είναι ευπρόσδεκτη εξέλιξη για τα δημόσια οικονομικά» και πρόσθεσε πως «εάν υπάρχει ένα μάθημα από άλλες οικονομίες που βρίσκονται σε ανάκαμψη, όπως για παράδειγμα αυτές της Ισπανίας και της Ιρλανδίας, είναι η σημασία των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων. Το 2018 σημειώθηκε ρεκόρ εισροών κεφαλαίων και το 2019 ενδεχομένως οι επενδύσεις να ήταν ακόμα υψηλότερες. Μεγάλο μέρος αυτών των εισροών αφορούσαν οικιστικά ακίνητα, αλλά υπήρχαν και επενδύσεις που βελτιώνουν ουσιαστικά την παραγωγικότητα. Είναι απαραίτητο αυτή η τάση να συνεχιστεί και η Ελλάδα πρέπει να εξακολουθήσει να αποδεικνύει ότι είναι "ανοικτή για δουλειές"».
Ο Ντίνος Κάμαρης, Head of Global Markets της HSBC Ελλάδας τόνισε: «Η Ελλάδα ολοκλήρωσε το τρίτο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018. Την τελευταία τριετία, το ΑΕΠ της χώρας εξακολουθεί να αυξάνεται, η ανεργία μειώνεται ενώ οι οίκοι αξιολόγησης συνεχίζουν να αναβαθμίζουν το ελληνικό χρέος. Πάντως, η Ελλάδα θα πρέπει να ανατρέψει 10 ή περισσότερα χρόνια αποεπένδυσης, τα οποία έχουν αφήσει ένα επενδυτικό κενό ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ. Έτσι, η χώρα χρειάζεται να συνεχίσει να επιτυγχάνει τους οικονομικούς στόχους και τις μεταρρυθμίσεις ώστε να προσελκύσει Άμεσες Ξένες Επενδύσεις».
Οι τάσεις στην παγκόσμια οικονομία
«Οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας έχουν βελτιωθεί το τελευταίο τρίμηνο αλλά ενδεχομένως να είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί κάποια ύφεση όταν θα προκύψει», τόνισε ο Matt Livas, Credit Product Specialist της PIMCO.
Ο Olivier Gayno, Head of Liquidity&Wealth της HSBC Global Asset Management France αναμένει ότι οι βασικές Κεντρικές Τράπεζες θα συνεχίσουν να ακολουθούν υποστηρικτικές ως προς την ανάπτυξη νομισματικές πολιτικές παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομία ενδέχεται να ανακάμψει ελαφρώς από τα σημερινά επίπεδα χαμηλής ανάπτυξης. Όπως τόνισε «Έτσι η αποτίμηση των κατηγοριών επενδύσεων, μας οδηγεί να συνεχίσουμε να εστιάζουμε σε αυτές που αποκαλούνται επενδύσεις υψηλότερου κινδύνου. Εντός της κατηγορίας των επενδύσεων υψηλού κινδύνου προτιμούμε αυτές των οποίων τα μερίσματα ή τα τοκομερίδια είναι πιο ελκυστικά όπως οι ευρωπαϊκές μετοχές και οι τοποθετήσεις σε αναδυόμενες αγορές (τόσο μετοχές όσο και ομόλογα σε τοπικά νομίσματα). Ειδικά στους τίτλους σταθερής απόδοσης σε Ευρώ όπου οι αναμενόμενες αποδόσεις είναι κοντά στο μηδέν».
Ένα άλλο καυτό ζήτημα που καλύφθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ήταν ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας για τον οποίο μίλησε ο George Juscsak Executive Director της J.P. Morgan Asset Management. «Παρά το γεγονός ότι το Δεκέμβριο σημειώθηκαν θετικά βήματα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας σχετικά με τους δασμούς είναι αδύνατο να προβλέψουμε την ακριβή πορεία των βραχυπρόθεσμων εμπορικών εξελίξεων. Κατά το περασμένο έτος, η συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής ως αποτέλεσμα του προστατευτισμού σήμανε τη μετάβαση από έναν παρατεταμένο επιχειρηματικό κύκλο σε ένα σενάριο πρόχειρης διαχείρισης της κατάστασης» και κατέληξε πως «Παρά το γεγονός ότι η ανάπτυξη στην Κίνα γίνεται χρόνο με το χρόνο και πιο αργή, το 2019 διατηρήθηκε σχετικά ισχυρή παρά τους δασμούς. Η άποψή μας παραμένει ότι η οικονομία είναι πλέον καλύτερη σε σχέση με το 2015, οπότε υπήρχαν αυξημένες ανησυχίες για παγκόσμια επιβράδυνση και για ‘ανώμαλη προσγείωση’ της Κίνας».
Σύμφωνα με τον Stuart Lingard, Fixed income Product Director της Franklin Templeton, ο οποίος ανέλυσε τους Ασιατικούς τίτλους σταθερής απόδοσης «στις αρχές του 2020, αναδεικνύονται δύο τάσεις στο πλαίσιο της αυξανόμενης μακροοικονομικής αβεβαιότητας. Το Ιαπωνικό Γεν, κατά την άποψή μας, θα μπορούσε να είναι ένα ασφαλές καταφύγιο και να χρησιμοποιηθεί ως αντιστάθμισμα κινδύνων. Βλέπουμε, επίσης, μια τάση ανόδου της καμπύλης αποδόσεων των ΗΠΑ».
Επενδύοντας στον κλάδο της υγείας
Ο κλάδος της υγείας συνεχίζει τη σταθερή του ανάπτυξη καθώς η αύξηση της ζήτησης ως αποτέλεσμα της γήρανσης του πληθυσμού φαίνεται ότι τον ευνοεί μακροπρόθεσμα σύμφωνα με τον ΑJ Ziegler, Vice President Global Equities της BlackRock. «Πιστεύουμε ότι ο υγειονομικός κλάδος, αποτελεί ελκυστική ευκαιρία επένδυσης λόγω επιμέρους ευκαιριών, της γήρανσης του πληθυσμού, της ενίσχυσης της καινοτομίας και της ανθεκτικότητας που παρουσιάζεται σε περιβάλλοντα που βρίσκονται στα τέλη του οικονομικού κύκλου όπως αυτό που βιώνουμε σήμερα» κατέληξε ο αναλυτής της BlackRock.
Ένα «κλίμα» ευκαιριών;
Ο Alexander Prawitz επικεφαλής του CEE&Mediterranean της Schroders τόνισε πως «Το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής δεν απασχολεί απλώς συχνά και έντονα τον Τύπο αλλά είναι και μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την ανθρωπότητα στον 21ο αιώνα. Ο αντίκτυπος της παγκόσμιας υπερθέρμανσης στο περιβάλλον είναι ευρέως αναγνωρισμένος και έχει γίνει αντιληπτός. Οι επιπτώσεις, όμως, στις επιχειρήσεις και την οικονομία αν και δεν τυγχάνουν της ίδιας αναγνώρισης, θα είναι σημαντικές και προφανείς».
Παρομοίως, ο Jan-Marc Fergg, Deputy Head of Wealth Managemet RBWM της HSBC υποστήριξε ότι τα ζητήματα που αποκαλούνται Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΠΚΕ) αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία στον χρηματοοικονομικό κλάδο. Η αντίληψη ότι οι αποδόσεις πρέπει να θυσιαστούν όταν υιοθετείται στρατηγική με ΠΚΕ προσανατολισμό έχει, επίσης, αλλάξει. Το 96% των επενδυτών από την Ευρώπη δήλωσαν ότι οι παράγοντες ΠΚΕ είναι σημαντικοί για αυτούς.