ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: ΑΠΕ

Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ για επανεξέταση φοροαπαλλαγών ελευθέρων επαγγελματιών

Όπως σημειώνουν πηγές του υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, βασικός στόχος παραμένει η πάταξη της φοροδιαφυγής, κάτι το οποίο «θα προχωρήσει γρήγορα και με πνεύμα δικαιοσύνης».

Βασικός στόχος κυβέρνησης και οικονομικού επιτελείου αποτελεί η πάταξη της φοροδιαφυγής, όπως τονίζουν πηγές του υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αναφερόμενες σε δημοσίευμα που κάνει λόγω για επανεξέταση φοροαπαλλαγών των ελευθέρων επαγγελματιών. 

Οι εν λόγω πηγές αναφέρουν ότι «διακηρυγμένος στόχος του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι η αποφασιστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με τη χρήση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων, τον περιορισμό της χρήσης μετρητών και με πολιτικές που οδηγούν στη σύλληψη της φοροδιαφυγής σε σημαντική μερίδα των ελεύθερων επαγγελματιών.  Οι νόμιμες φοροαπαλλαγές που έχουν θεσπιστεί κατά καιρούς για διάφορες κοινωνικές ομάδες είναι διαφορετικό ζήτημα. Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, πράγμα που θα προχωρήσει γρήγορα και με πνεύμα δικαιοσύνης, δίνοντας τελικά τα περιθώρια για περαιτέρω μείωση φορολογικών συντελεστών».

Το ΥΠΕΘΟ «απαντά» με αυτόν τον τρόπο σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», το οποίο υποστηρίζει ότι στόχος είναι να υπάρξει αναθεώρηση ορισμένων «διάσπαρτων» φορολογικών δαπανών και θα υπάρξει δημιουργία ορισμένων σταθερών απαλλαγών, οι οποίες, όμως, θα αφορούν κατά κύριο λόγο της ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού αλλά και τις επενδύσεις. 

Στο δημοσίευμα προστίθεται ακόμη ότι το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών, ακόμη και των εκπτώσεων που απολαμβάνουν οι 676.000 ελεύθεροι επαγγελματίες. Εκτός από τις φοροαπαλλαγές που αφορούν τους επαγγελματίες αυτοαπασχολουμένους και επιχειρήσεις, στο στόχαστρο θα βρεθούν και οι 1.047 δαπάνες που μειώνουν τον φόρο ή απαλλάσσουν ολοκληρωτικά από τις φορολογικές υποχρεώσεις διάφορες επαγγελματικές ομάδες. Απώτερος στόχος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι η καταγραφή ηλεκτρονικά όλων των φοροαπαλλαγών, έτσι ώστε να ελέγχονται ως προς το κόστος τους για τον προϋπολογισμό αλλά και το πόσους ακριβώς φορολογουμένους αφορούν. Προστίθεται ακόμη ότι αυτές οι φοροαπαλλαγές έχουν δημοσιονομικό κόστος 12,88 δισ. ευρώ, ενώ το 2021 οι φοροαπαλλαγές ανέρχονταν σε 967, με το κόστος τους να διαμορφώνεται στα 8,9 δισ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

theoxaris, tourismos, ypourgeio tourismou
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χ. Θεοχάρης: Άνθρωποι είναι οι λογιστές, δεν τα προλαβαίνουν όλα

Ο υφ. Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων σημειώνοντας πως η διπλή εκλογική αναμέτρηση απέτρεψε τους πολίτες να «τρέξουν» τις υποχρεώσεις τους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φρένο» από το ΥΠΟΙΚ στις προσδοκίες για παράταση στην υποβολή δηλώσεων

«Έχει υποβληθεί το 80% των δηλώσεων, δεν βοηθούν τα σενάρια για παράταση», αναφέρουν πηγές του ΥΠΟΙΚ. Νωρίτερα, το Οικονομικό Επιμελητήριο ζήτησε με επιστολή στον Κ. Χατζηδάκη παράταση έως το τέλος Σεπτεμβρίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε υψηλό πενταετίας η φορολογική συμμόρφωση των Ελλήνων το 2022

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, το 83,3% της κοινωνίας μπόρεσε και πλήρωσε εμπροθέσμως όλους τους φόρους, με το ποσοστό για τα φυσικά πρόσωπα να αυξάνεται στο 75% από 68% που ήταν το 2018.
plirwmes, xrimata, money, epistreptea
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι θα λάβουν το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ σε ευάλωτες ομάδες

Δικαιούχοι του μέτρου είναι 2,3 εκατομμύρια ευάλωτοι συμπολίτες μας. Διευκρινίζεται ότι -όπως είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ- το μέτρο αφορά και τους μακροχρόνια ανέργους από 12 έως 24 μήνες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών

Στόχος του υπουργείου είναι να κλείσουν τα παράθυρα φοροδιαφυγής, και να διορθωθούν οι στρεβλώσεις του σημερινού συστήματος με βάση τις οποίες μισθωτοί και συνταξιούχοι καταλήγουν να είναι τα μεγάλα «θύματα» της «τσιμπίδας» των τεκμηρίων.