Βασικός στόχος κυβέρνησης και οικονομικού επιτελείου αποτελεί η πάταξη της φοροδιαφυγής, όπως τονίζουν πηγές του υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αναφερόμενες σε δημοσίευμα που κάνει λόγω για επανεξέταση φοροαπαλλαγών των ελευθέρων επαγγελματιών.
Οι εν λόγω πηγές αναφέρουν ότι «διακηρυγμένος στόχος του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι η αποφασιστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με τη χρήση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων, τον περιορισμό της χρήσης μετρητών και με πολιτικές που οδηγούν στη σύλληψη της φοροδιαφυγής σε σημαντική μερίδα των ελεύθερων επαγγελματιών. Οι νόμιμες φοροαπαλλαγές που έχουν θεσπιστεί κατά καιρούς για διάφορες κοινωνικές ομάδες είναι διαφορετικό ζήτημα. Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, πράγμα που θα προχωρήσει γρήγορα και με πνεύμα δικαιοσύνης, δίνοντας τελικά τα περιθώρια για περαιτέρω μείωση φορολογικών συντελεστών».
Το ΥΠΕΘΟ «απαντά» με αυτόν τον τρόπο σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», το οποίο υποστηρίζει ότι στόχος είναι να υπάρξει αναθεώρηση ορισμένων «διάσπαρτων» φορολογικών δαπανών και θα υπάρξει δημιουργία ορισμένων σταθερών απαλλαγών, οι οποίες, όμως, θα αφορούν κατά κύριο λόγο της ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού αλλά και τις επενδύσεις.
Στο δημοσίευμα προστίθεται ακόμη ότι το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών, ακόμη και των εκπτώσεων που απολαμβάνουν οι 676.000 ελεύθεροι επαγγελματίες. Εκτός από τις φοροαπαλλαγές που αφορούν τους επαγγελματίες αυτοαπασχολουμένους και επιχειρήσεις, στο στόχαστρο θα βρεθούν και οι 1.047 δαπάνες που μειώνουν τον φόρο ή απαλλάσσουν ολοκληρωτικά από τις φορολογικές υποχρεώσεις διάφορες επαγγελματικές ομάδες. Απώτερος στόχος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι η καταγραφή ηλεκτρονικά όλων των φοροαπαλλαγών, έτσι ώστε να ελέγχονται ως προς το κόστος τους για τον προϋπολογισμό αλλά και το πόσους ακριβώς φορολογουμένους αφορούν. Προστίθεται ακόμη ότι αυτές οι φοροαπαλλαγές έχουν δημοσιονομικό κόστος 12,88 δισ. ευρώ, ενώ το 2021 οι φοροαπαλλαγές ανέρχονταν σε 967, με το κόστος τους να διαμορφώνεται στα 8,9 δισ. ευρώ.