Την ανάγκη για περισσότερες επενδύσεις στην ενέργεια και τις Ανανεώσιμες Πηγές υπογράμμισε ο CEO της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γ. Περιστέρης, σημειώνοντας ότι η κλιματική κρίση μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία για την Ευρώπη, ενώ επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξουν σημαντικά βήματα προς την πράσινη μετάβαση καθώς το πλήγμα από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής θα είναι μεγαλύτερο στην Ελλάδα από την υπόλοιπη Ευρώπη.
Στο Roundtable του Economist, ο κ. Περιστέρης δήλωσε πως το θέμα της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη είναι πολύ πιο σοβαρό από όσο μπορεί να φανταστεί κάποιος, τονίζοντας ωστόσο ότι οι συνέπειες δεν θα είναι στην ίδια κλίμακα σε όλο τον πλανήτη, υπογραμμίζοντας ότι κάποιες χώρες θα υποφέρουν περισσότερο από κάποιες άλλες.
Ανέφερε ότι το κόστος για την Ελλάδα θα είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. «Η Ελλάδα θα είναι η χώρα που θα επιβαρυνθεί περισσότερο από τις χώρες της Ευρώπης από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής με το κόστος να είναι στα 91 ευρώ ανά πολίτη ετησίως» ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στα 27 ευρώ και στη Γαλλία που ακολουθεί την Ελλάδα είναι στα 62 ευρώ ανά κάτοικο και η Ιρλανδία με 42 ευρώ. «Είναι μια συζήτηση που πρέπει να μας απασχολήσει όλους».
Ο κ. Περιστέρης σημείωσε ότι ότι δεν πρέπει να κοστίζει εκατομμύρια για να γίνει μια βιομηχανία «πράσινη», σημειώνοντας ότι θα πρέπει να είναι μέρος του ΑΕΠ. «Δεν μπορεί να ξοδεύονται εκατομμύρια από τις βιομηχανίες για να γίνονται πράσινες και να μην δημιουργούνται θέσεις εργασίας. Πρέπει να γίνουν επενδύσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «χρειαζόμαστε διασυνδέσεις, αποθήκες ενέργειας ώστε η Ευρώπη να μετατρέψει το πρόβλημα σε ευκαιρία. Είναι μια μεγάλη πρόκληση που μπορεί να γίνει ευκαιρία».
Παράλληλα ανέφερε ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μετράει καθημερινά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και προσπαθεί συνεχώς να μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. Επισήμανε ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει επενδύσει σε εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με τα συμβατικά καύσιμα αλλά κυρίως σε ΑΠΕ τα τελευταία χρόνια. «Επενδύουμε σε ένα εργοστάσιο που χρησιμοποιεί φυσικό αέριο και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα», υπογραμμίζοντας ωστόσο πως όταν η συζήτηση πηγαίνει στις ΑΠΕ τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα. «Χρειάζονται πολύ περισσότερα χρόνια και συναντάμε πολύ μεγαλύτερη αντίδραση».
Παράλληλα επισήμανε ότι «βλέπουμε μικρή υποστήριξη στα αιολικά και μεγαλύτερη στα φωτοβολταϊκά κάτι που δεν έχει νόημα καθώς οδηγεί σε ανισορροπία. Το αιολικό δυναμικό είναι πολύ πιο διεσπαρμένο καθ’ όλο το έτος και όλες τις ώρες της ημέρας εν αντιθέσει με τα φωτοβολταϊκά που λειτουργούν όταν έχουμε ηλιοφάνεια και τις πρωινές ώρες».
O CEO της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τόνισε πως όταν το κράτος θέλει πραγματικά να εμπλακεί, και με την ήπια δύναμη του μπορεί να πείσει τους πολίτες και να καταλάβουν ποιο είναι το σωστό, ωστόσο οι κυβερνήσεις δεν μπλέκονται στη διαδικασία, σημειώνοντας πως αντί το κράτος να οδηγεί τις εξελίξεις, υποχωρεί στον λαϊκισμό και τις αντιδράσεις, ειδικά σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. «Όταν είχαμε τις πυρκαγιές στη Β. Ελλάδα και πριν από τρία χρόνια που είχαμε στη Κεντρική Ελλάδα, το πρώτο πράγμα που έκανε η κυβέρνηση ήταν να ανακαλέσει αμέσως όλες τις άδειες για τα αιολικά πάρκα, χωρίς να ανακαλεί αντίστοιχα οικοδομικές», ανέφερε.
Ο Sir David King έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη σημειώνοντας πως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας που ακολουθεί, απειλεί την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων.
«Έχουμε καθυστερήσει όσον αναφορά τις εκπομπές αερίου του άνθρακα», ανέφερε ο κ. King ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μηδενιστούν οι εκπομπές άνθρακα αυτή τη στιγμή, υπογραμμίζοντας ότι η ανθρωπότητα δεν μπορεί να επιζήσει με αυτές τις εκπομπές αερίων.
Τόνισε πως ο πλανήτης βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο, υπενθυμίζοντας πως η θερμοκρασία δεν πρέπει να ανέβει πάνω από 1,5 βαθμό Κελσίου που είναι το όριο που είχε τεθεί στη Συνθήκη του Παρισιού, ωστόσο επισήμανε ότι η περιοχή του Αρκτικού Κύκλου καταγράφει άνοδο της θερμοκρασίας 3 βαθμούς Κελσίου ξεπερνώντας σημαντικά την άνοδο που καταγράφεται στις βιομηχανικές περιοχές.
Ο κ. King σημείωσε ότι από το 2003 οι μέσες θερμοκρασίες της Ευρώπης έχουν αυξηθεί και οι μετεωρολογικές υπηρεσίες με βάση και τα δεδομένα από τα προηγούμενα χρόνια επιβεβαιώνουν ότι έχουν αυξηθεί οι θερμοκρασίες και επισήμανε λοτι πρέπει να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, Ινδία, Κίνα, Ευρώπη και ΗΠΑ για να υπάρξουν στρατηγικές ώστε να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του πλανήτη. Η Κίνα είχε ανεβάσει ψηλά στην ατζέντα της το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής επενδύοντας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ηλεκτροκίνηση μειώνοντας σημαντικά τις εκπομπές άνθρακα.