ΓΔ: 2160.8 4.16% Τζίρος: 472.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φωτο: Shutterstock

Έρχονται «πράσινες» επενδύσεις 44 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

«Βροχή» επενδύσεων αναμένεται τα επόμενα χρόνια με τελικό στόχο να μειωθούν κατά 55% οι εκπομπές ρύπων θερμοκηπίου. Τι προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Επενδύσεις 44 δισ ευρώ που θα τονώσουν την ελληνική οικονομία και θα μειώσουν κατά 55% τις εκπομπές ρύπων θερμοκηπίου της χώρας φιλοδοξεί να φέρει η κυβέρνηση με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, καθώς η Ελλάδα προχωράει στην απεξάρτηση της από τα ορυκτά καύσιμα.

Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια θα έχουν κλείσει όλες οι λιγνιτικές μονάδες όπως είχε προαναγγείλει και ο πρωθυπουργός, με τις επενδύσεις σε αιολική, ηλιακή και υδροηλεκτρική ενέργεια να οδηγούν στη συμμετοχή κατά 35% των ΑΠΕ στην ενεργειακή κατανάλωση. Ποσοστό σημαντικά αυξημένο από το 15% που ήταν το 2016 ενώ στα επενδυτικά σχέδια περιλαμβάνεται και η ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου και έργα ανακύκλωσης. Η Αθήνα αναμένει πως αυτές οι επενδύσεις θα βασιστούν σε κυβερνητική χρηματοδότηση, σε συνδυασμό με πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ξένα κεφάλαια.

Οι εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου αποτελούν το 65% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης στην Ελλάδα. «Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και όλοι ζούμε τις συνέπειες καθημερινά», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

Παράλληλα η κυβέρνηση θα επενδύσει περίπου 2 δισ ευρώ στα επόμενα 10 χρόνια για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή όπως πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές. Οι καταρρακτώδεις βροχές αυτή την εβδομάδα προκάλεσαν απότομες πλημμύρες και τον θάνατο τριών ανθρώπων, ενώ οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν μόνιμο πρόβλημα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σταύρος Παπασταύρου συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Επενδύσεις στην ενεργειακή ασφάλεια και προσιτές τιμές

Ο Υπουργός Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου δήλωσε στη Διάσκεψη του Μονάχου ότι η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει άμεσα στην ενεργειακή ασφάλεια και αυτονομία, με έμφαση στη διαφοροποίηση πηγών και ενεργειακή μετάβαση.
Giorgos Peristeris, GEK TERNA
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Περιστέρης: Αναγκαίες οι περισσότερες επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας

Ο CEO της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τόνισε πως η κλιματική κρίση αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση που μπορεί να γίνει ευκαιρία για την Ευρώπη, ενώ υπογράμμισε το υψηλό κόστος που θα κληθεί να πληρώσει η Ελλάδα από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Σταύρος Παπασταύρου επίσημη εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Παπασταύρου: Από το 2019 η Ελλάδα διαφοροποιεί τις ενεργειακές πηγές της

Η Ελλάδα από το 2019 επενδύει στη διαφοροποίηση ενεργειακών πηγών με έργα φυσικού αερίου και διασυνδέσεις, δήλωσε ο Στ. Παπασταύρου. Ξεκινά εντός εβδομάδας η συζήτηση στη Βουλή για έρευνες υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης και Πελοποννήσου.
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τοπικά σχέδια βιώσιμης θέρμανσης-ψύξης σε Θέρμη & Αμπελόκηπους

Οι δήμοι Θέρμης και Αμπελοκήπων-Μενεμένης θα αναπτύξουν βιώσιμα τοπικά συστήματα θέρμανσης και ψύξης μέσω του ευρωπαϊκά διακεκριμένου έργου Plan4Cold, προωθώντας αποδοτικές και φιλικές προς το περιβάλλον ενεργειακές λύσεις.
Καινοτομία στον χώρο εργασίας
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

MWC: Στο επίκεντρο η συνδεδεμένη οικονομία και η θεματολογία της

Αύριο ανοίγει το Mobile World Congress στη Βαρκελώνη, με τη χώρα μας να συμμετέχει με εθνικό περίπτερο. Η διοργάνωση φέρνει κοντά ηγετικά στελέχη για συζητήσεις γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη και τις εξελίξεις στην ψηφιακή οικονομία.