Επενδύσεις 44 δισ ευρώ που θα τονώσουν την ελληνική οικονομία και θα μειώσουν κατά 55% τις εκπομπές ρύπων θερμοκηπίου της χώρας φιλοδοξεί να φέρει η κυβέρνηση με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, καθώς η Ελλάδα προχωράει στην απεξάρτηση της από τα ορυκτά καύσιμα.
Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια θα έχουν κλείσει όλες οι λιγνιτικές μονάδες όπως είχε προαναγγείλει και ο πρωθυπουργός, με τις επενδύσεις σε αιολική, ηλιακή και υδροηλεκτρική ενέργεια να οδηγούν στη συμμετοχή κατά 35% των ΑΠΕ στην ενεργειακή κατανάλωση. Ποσοστό σημαντικά αυξημένο από το 15% που ήταν το 2016 ενώ στα επενδυτικά σχέδια περιλαμβάνεται και η ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου και έργα ανακύκλωσης. Η Αθήνα αναμένει πως αυτές οι επενδύσεις θα βασιστούν σε κυβερνητική χρηματοδότηση, σε συνδυασμό με πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ξένα κεφάλαια.
Οι εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου αποτελούν το 65% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης στην Ελλάδα. «Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και όλοι ζούμε τις συνέπειες καθημερινά», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.
Παράλληλα η κυβέρνηση θα επενδύσει περίπου 2 δισ ευρώ στα επόμενα 10 χρόνια για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή όπως πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές. Οι καταρρακτώδεις βροχές αυτή την εβδομάδα προκάλεσαν απότομες πλημμύρες και τον θάνατο τριών ανθρώπων, ενώ οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν μόνιμο πρόβλημα.