Σημαντικά μειωμένο ήταν το 2021 το λεγόμενο «κενό ΦΠΑ» στην Ελλάδα, δηλαδή η διαφορά ανάμεσα στα θεωρητικά και τα πραγματικά έσοδα από τον ΦΠΑ. Περιορίστηκε κατά 3,2% σε 17,8% και ήταν το τρίτο μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη Ρουμανία και τη Μάλτα, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση που δημοσίευσε η Κομισιόν. Τα χαμένα έσοδα από την αδυναμία είσπραξης του ΦΠΑ ήταν περισσότερα από 3,2 δισ. για την Ελλάδα.
Η μείωση, πάντως, ήταν μικρή σε σχέση με την αντίστοιχη πρόοδο που σημειώθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια χρονιά με πολλές ιδιαιτερότητες, όπως ήταν η ανάκαμψη μετά την πανδημία και η μεγάλη αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Όπως αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν, Το συνολικό έλλειμμα ΦΠΑ στην ΕΕ μειώθηκε κατά περίπου 38 δισ. ευρώ - από 99 δισ. ευρώ το 2020 σε 61 δισ. ευρώ το 2021.
Πρόκειται, όπως τονίζεται στην έκθεση, για μια άνευ προηγουμένου βελτίωση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ορισμένα κράτη μέλη κατέγραψαν ιδιαίτερα αξιοσημείωτες μειώσεις στα εθνικά στοιχεία για το έλλειμμα ΦΠΑ. Αν και ορισμένες επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 μπορεί να συνέβαλαν προσωρινά στη μείωση του κενού, κεντρικό στοιχείο των περισσότερων από τα επιτυχημένα παραδείγματα, όπως τονίζει η Κομισιόν, είναι η εισαγωγή ψηφιοποιημένων φορολογικών συστημάτων, η υποβολή εκθέσεων σε πραγματικό χρόνο συναλλαγών και η ηλεκτρονική τιμολόγηση.
Το κενό ΦΠΑ στην Ευρώπη
Πόσα χάνουν τα κράτη από το κενό ΦΠΑ
Χ. Θεοχάρης: Έγινε ένα βήμα προόδου
Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε πριν λίγο την έκθεση για το έλλειμμα ΦΠΑ, το λεγόμενο «κενό» ΦΠΑ. Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα το 2021 παρουσίασε μείωση στο έλλειμα κατά 3,2 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή στο 17,8% του VTTL έναντι 21% τον προηγούμενο χρόνο.
Πρόκειται για ένα ακόμα ουσιαστικό βήμα που αποδεικνύει την πρόοδο που έχει γίνει στην εμπέδωση της φορολογικής συνείδησης, στην ενίσχυση της φορολογικής δικαιοσύνης και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Σίγουρα ο δρόμος ακόμα είναι μακρύς, αλλά και η θέλησή μας ισχυρή. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα παραμείνουν σταθερά προσηλωμένοι στο σχέδιο των αναγκαίων εκείνων μεταρρυθμίσεων που μέσα από τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών, την ψηφιοποίηση της οικονομίας και την εξέλιξη των ελεγκτικών μηχανισμών, θα αντιμετωπίσουν χρόνιες παθογένειες του συστήματος και θα ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή».