Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ εκτιμά ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού πηγαίνει καλά, αλλά η έλλειψη περιφερειακής συμφωνίας για τους δημοσιονομικούς κανόνες εξελίσσεται σε πονοκέφαλο.
Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup η κα Λαγκάρντ υποστήριξε ότι η οικονομία της ευρωζώνης αντιμετωπίζει στασιμότητα για τα επόμενα τρίμηνα και καθοδικούς κινδύνους, αν και οι κίνδυνοι για τις τιμές έχουν γίνει πιο ισορροπημένο.
Η αίσθηση εμπιστοσύνης της Λαγκάρντ για την πρόοδο κατά του πληθωρισμού έρχεται σε αντίθεση με πρόσφατα σχόλια που υποδηλώνουν ότι η υποκείμενη αύξηση των τιμών παραμένει αυξημένη. Όσον αφορά την ίδια την οικονομία, παρατήρησε ότι η απασχόληση αντέχει, αλλά παρουσιάζει σημάδια εξασθένησης, σύμφωνα με τους ανθρώπους.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ παρατήρησε ότι οι αγορές τείνουν να αντιδρούν άμεσα στις ευρωπαϊκές διαιρέσεις σχετικά με τη Μέση Ανατολή ή άλλες τέτοιες στάσεις και δήλωσε ότι τα spreads μεταξύ των διαφόρων χωρών θα είναι μεγαλύτερα αν το μπλοκ δεν συσπειρωθεί περισσότερο. Η ίδια παραπονέθηκε ότι η μη επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τον τρόπο ερμηνείας του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ εγκαίρως έως τον Ιανουάριο, όταν θα επανέλθει ο κανόνας που περιορίζει τα ελλείμματα στο 3% του ΑΕΠ, αποτελεί πρόβλημα, διότι κινδυνεύει να ασκηθεί πίεση στη νομισματική πολιτική να κάνει περισσότερα.
Ο Πάσαλ Ντόναχιου, ο οποίος ηγείται του Eurogroup σημείωσε από την πλευρά του ότι το διακύβευμα είναι πραγματικά υψηλό για να επιτευχθεί συμφωνία φέτος, και είναι εφικτό αλλά πολύ δύσκολο, σύμφωνα με τους ανθρώπους. Παράλληλα, δεσμεύτηκε να εντείνει τις πιέσεις προς την Ιταλία για την επικύρωση της συνθήκης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, λέγοντας ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να μην γίνει το βήμα αυτό και ότι άλλες κυβερνήσεις δεν μπορούν επί του παρόντος να χρησιμοποιήσουν αυτό το εργαλείο διάσωσης εάν συμβεί μια τραπεζική κρίση, είπαν.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί συμβιβασμός για τους δημοσιονομικούς κανόνες, καθώς οι θέσεις παραμένουν πολύ διαφορετικές.