Λιγότερο αισιόδοξες εκτιμήσεις από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2024 διατυπώνει το ΙΟΒΕ στη νέα, τριμηνιαία έκθεσή του, εκτιμώντας ότι το 2024 η οικονομία θα τρέξει με τον ίδιο ρυθμό με το 2023, δηλαδή θα υπάρξει μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 2,4%, ενώ στο προσχέδιο προϋπολογισμού έχει ενσωματωθεί πρόβλεψη επιτάχυνσης του ρυθμού ανάπτυξης στο 3%.
Ειδικότερα, όπως φαίνεται στον πίνακα, το ΙΟΒΕ δεν αναθεωρεί την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη του 2023 (2,4%), αλλά εκτιμά ότι και το 2024 ο ρυθμός θα παραμείνει σταθερός στο ίδιο ποσοστό (2,4%), καθώς:
- Η ιδιωτική κατανάλωση θα εμφανίσει σχετική κόπωση (αύξηση 1,4% έναντι 2% το 2023), η δημόσια κατανάλωση θα είναι μειωμένη κατά 1%, ενώ το 2023 θα έχει αυξηθεί κατά 0,6% και ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών θα υποχωρήσει από το 3,5% στο 2,6%.
- Από την άλλη πλευρά, αντίβαρο στην επιβράδυνση θα αποτελέσουν οι αυξανόμενες επενδύσεις. Το 2023, αυξήθηκαν συνολικά κατά 3% και κατά 10% σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε πάγια, ενώ το 2024 οι συνολικές επενδύσεις θα αυξηθούν κατά 7,8%, με νέα αύξηση κατά 10% στις επενδύσεις σε πάγια. Όπως τόνισε και ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ, Τάκης Θωμόπουλος, κατά την παρουσίαση της έκθεσης, είναι σημαντικό ότι το 2023 η ελληνική οικονομία είχε για πρώτη φορά από την έναρξη της οικονομικής κρίσης επενδύσεις που ξεπέρασαν το ύψος των αποσβέσεων, κάτι που σημαίνει ότι επεκτείνεται και πάλι η παραγωγική βάση της οικονομίας.
Οι νέες μακροοικονομικές προβλέψεις του ΙΟΒΕ
Για τις νέες μακροοικονομικές προβλέψεις του, το ΙΟΒΕ έχει διαμορφώσει ένα βασικό σενάριο όπου η οικονομία της ευρωζώνης θα έχει ρυθμό ανάπτυξης 1% το 2024 (πρόβλεψη της ΕΚΤ), οι ενεργειακές τιμές θα κινηθούν ήπια αυξητικά (πρόβλεψη της IEA), τα επιτόκια θα υποχωρήσουν ελαφρώς από το 4% στο 3,7%, το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» θα υλοποιηθεί χωρίς καθυστερήσεις, οι δημόσιες δαπάνες θα σημειώσουν μικρή αύξηση, ο τουρισμός θα διατηρήσει τις θετικές του επιδόσεις και οι φυσικές καταστροφές θα έχουν ήπια αρνητικές επιδράσεις στον πληθωρισμό και μικρές αρνητικές επιδράσεις στο ΑΕΠ.
Όπως τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Νίκος Βέττας, οι κίνδυνοι στο διεθνές περιβάλλον έχουν αυξηθεί, μετά τους πολέμους στην Ουκρανία και στο Ισραήλ.
Η ελληνική οικονομία, επισήμανε, τρέχει πιο γρήγορα από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, ενώ ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα ύστερα από 13 χρόνια. Βραχυχρόνια, όπως τόνισε ο κ. Βέττας, η Ελλάδα κινείται πιο γρήγορα από την ευρωζώνη και αυτό μας επιτρέπει μισό χαμόγελο, αλλά, από την άλλη, η οικονομία εξαρτάται από το ευρωπαϊκό περιβάλλον για τις εξαγωγές και τις επενδύσεις.
Είναι ανάγκη, υπογράμμισε ο κ. Βέττας, στα επόμενα δύο -τρία χρόνια να μπούμε σε υψηλότερη αναπτυξιακή τροχιά πριν μας προλάβουν τα μείζονα προβλήματα της οικονομίας, που είναι το υψηλό χρέος και το δημογραφικό. Αυτό προϋποθέτει την αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος, τόνισε.
Σχετικά με τα δημόσια οικονομικά, σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός εκτελείται ικανοποιητικά, λαμβάνοντας ώθηση από την αύξηση των εσόδων που δημιουργούν οι αυξημένες ηλεκτρονικές συναλλαγές, μέσω των οποίων αυξάνονται ο ΦΠΑ και ο φόρος εισοδήματος. Ένας αστερίσκος, όπως είπε, είναι η ενδεχόμενη επίδραση νέων μέτρων στήριξης των εισοδημάτων, ενώ δεν γνωρίζουμε σήμερα πώς θα διαμορφωθούν τα επιτόκια για την αναχρηματοδότηση του χρέους.