ΓΔ: 2559.18 -0.35% Τζίρος: 356.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Τάκης Θεοδωρικάκος πορτρέτο

Θεοδωρικάκος: Εγκρίθηκαν τρεις στρατηγικές επενδύσεις 205,8 εκατ. ευρώ

Με πρωτοβουλία του Τάκη Θεοδωρικάκου εγκρίθηκαν τρεις στρατηγικές επενδύσεις συνολικού ύψους 205,8 εκατ. ευρώ σε βιομηχανία και τουρισμό, ενισχύοντας την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Τρεις νέες στρατηγικές επενδύσεις συνολικού ύψους 205,8 εκατ. ευρώ ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, με πρωτοβουλία του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και η γενική γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων Στελλίνα Σιαράπη. Στη συζήτηση για την τουριστική επένδυση παρέστη και η υφυπουργός Τουρισμού Άννα Καραμανλή.

Οι επενδύσεις αφορούν δύο έργα στη βιομηχανία και ένα στον τουριστικό τομέα.

  • Έργο Olympus της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ - HOLCIM: Στο Μηλάκι Ευβοίας, υλοποιείται επένδυση 99 εκατ. ευρώ, με στόχο την εισαγωγή προηγμένων τεχνολογιών στη βιομηχανία δομικών υλικών. Το έργο προβλέπει θεμελιώδη αλλαγή στην παραγωγική διαδικασία του εργοστασίου τσιμέντου, με έμφαση στη μείωση εκπομπών CO2, στη χαμηλότερη ενεργειακή κατανάλωση και στην αύξηση της παραγωγικότητας.

Η εγκατάσταση καινοτόμων συστημάτων ανάκτησης θερμότητας, παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από θερμά καυσαέρια, επεξεργασίας αποβλήτων και χρήσης δευτερογενών καυσίμων θα μειώσει τις εκπομπές CO2 κάτω από τα ευρωπαϊκά όρια. Η επένδυση θα δημιουργήσει 20 νέες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης και αμοιβής.

  • Νέα μονάδα παραγωγής της ΝΕΟΤΕΧ Α.Ε.: Στη Μαγούλα Αττικής, με επένδυση 21,4 εκατ. ευρώ, η ΝΕΟΤΕΧ δημιουργεί νέα μονάδα παραγωγής προηγμένων μονωτικών και ρητινούχων υλικών στο Επιχειρηματικό Πάρκο Μαγούλας. Η εταιρεία διαθέτει εξαγωγική παρουσία σε 70 χώρες και τέσσερις ηπείρους.

Το έργο περιλαμβάνει σύγχρονες εγκαταστάσεις παραγωγής και αποθήκευσης δομικών υλικών, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα και δυναμικότητα της εταιρείας στα καινοτόμα προϊόντα στεγάνωσης, μόνωσης και προστασίας δαπέδων.

  • Τουριστική μονάδα της ΑΤΟΚΟΣ ΕΠΕ στην Ιθάκη: Με προϋπολογισμό 85,4 εκατ. ευρώ, ο Όμιλος Τσάκου προχωρά στη δημιουργία πολυτελούς τουριστικού συγκροτήματος στη θέση Φιλιατρό Ιθάκης. Το έργο περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων με 60 κλίνες, 50 βίλες, spa, εστιατόρια και τουριστική λιμενική εγκατάσταση με υδατοδρόμιο.

Η επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει 71 νέες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, με τις τρεις νέες εγκρίσεις, ο συνολικός αριθμός στρατηγικών επενδύσεων που εγκρίθηκαν τον τελευταίο χρόνο ανέρχεται σε 18, συνολικού ύψους 2,7 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό στρατηγικών επενδύσεων των τελευταίων ετών. Από αυτές, εννέα αφορούν τη βιομηχανία, επτά τον τουρισμό και δύο την έρευνα, την καινοτομία και την τεχνολογία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λάζαρος Τσαβδαρίδης ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσαβδαρίδης: Μέτρα στήριξης στη βιομηχανία με αδειοδοτήσεις και επενδύσεις

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, τόνισε την πρόθεση του υπουργείου για ενίσχυση της βιομηχανίας με απλοποίηση αδειών, μείωση γραφειοκρατίας, γρήγορες επενδύσεις και χαμηλότερο ενεργειακό κόστος, δίνοντας έμφαση στον ρόλο του ΣΒΑΠ.
Σταύρος Καλαφάτης υπογράφει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Καλαφάτης: Καινοτομία & έρευνα ως μοχλοί ανάπτυξης στη ΔΕΘ

Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε. έδωσε το «παρών» στη ΔΕΘ με το ETVA VIPE Studio, φιλοξενώντας ζωντανά τον υφυπουργό Στ. Καλαφάτη. Θέμα ήταν η καινοτομία, η Τεχνητή Νοημοσύνη και οι νέες υποδομές για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της χώρας.
Συνέντευξη Τύπου εκπροσώπου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γκιουλέκας: Νέες προοπτικές συνεργασίας Ελλάδας - Σερβίας στο Βελιγράδι

Νέες προοπτικές συνεργασίας σε επιχειρηματικότητα, αυτοδιοίκηση και εκπαίδευση διανοίγονται Βόρεια Ελλάδα και Σερβία, όπως τόνισε ο υφυπουργός Κ. Γκιουλέκας στη διμερή συνάντηση στο Βελιγράδι με στήριξη υπουργείων και φορέων.
Τάκης Θεοδωρικάκος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: 112 νέες εντάξεις στον Αναπτυξιακό Νόμο, επενδύσεις 553 εκατ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος ενέκρινε 112 επενδυτικά σχέδια ύψους 553 εκατ. ευρώ μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου, με δημόσια ενίσχυση 289,5 εκατ. ευρώ και πάνω από 1.500 νέες θέσεις εργασίας.