ΓΔ: 1482.28 -0.01% Τζίρος: 49.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:19:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ανησυχεί η ΕΚΤ για την εσωτερική διακυβέρνηση των τραπεζών

Αμετάβλητες έμειναν στη νέα εποπτική αξιολόγηση της ΕΚΤ οι κεφαλαιακές απαιτήσεις με το κεφάλαιο πρώτης διαβάθμισης στο 10,6%.

Τα αποτελέσματα της διαδικασίας εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης των τραπεζών (Supervisory Review and Evaluation Process - SREP) για το 2019 παρουσιάζει σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Andrea Enria.

Όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΚΤ, η εσωτερική διακυβέρνηση των τραπεζών συνεχίζει να εμφανίζει σημάδια χειροτέρευσης. Ο κ. Εnria εξέφρασε την ανησυχία του για τα επιχειρηματικά μοντέλα, την εσωτερική διακυβέρνηση και τους λειτουργικούς κινδύνους στις τράπεζες και υπογράμμισε ότι σε αυτούς θα εστιαστεί το εποπτικό έργο.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΚΤ, η εσωτερική διακυβέρνηση αποδεικνύεται ότι είναι τομέας εποπτικής ανησυχίας, καθώς οι βαθμολογίες όσον αφορά τη διακυβέρνηση έχουν χειροτερεύσει συνολικά τα τελευταία έτη. Τρεις στις τέσσερις τράπεζες (76%, έναντι 67% το 2018) βαθμολογήθηκαν με 3. Μόνο 18% των τραπεζών πέτυχαν βαθμολογία 2, έναντι 25% το 2018. Σύμφωνα με τα ευρήματα σε σημαντικό αριθμό περιπτώσεων, τα διοικητικά όργανα δεν είναι αποτελεσματικά και οι εσωτερικοί έλεγχοι είναι ανεπαρκείς.

Επιπλέον, ορισμένες τράπεζες ανέφεραν ουσιώδεις ζημίες οι οποίες κυρίως οφείλονταν σε γεγονότα σχετικά με κίνδυνο συμπεριφοράς. Αυτό αντανακλάται στον αυξανόμενο αριθμό τραπεζών που βαθμολογήθηκαν με 3 για τον λειτουργικό κίνδυνο: 77%, έναντι 63% το 2018. Οι κίνδυνοι που συνδέονται με τα συστήματα πληροφορικής και τις κυβερνοεπιθέσεις αποτελούν επίσης βασική πηγή λειτουργικού κινδύνου.

Η ΕΚΤ διαπιστώνει ακόμη ότι αρκετές τράπεζες έχουν περιορίσει την ικανότητά τους να δημιουργούν οργανικό κεφάλαιο και να εκδίδουν νέες μετοχές. Ανησυχώντας για τη χαμηλή κερδοφορία, οι εποπτικές αρχές ολοένα περισσότερο επικεντρώνονται στη μελλοντική ανθεκτικότητα των τραπεζών και τη βιωσιμότητα των επιχειρηματικών μοντέλων τους.

Οι συνολικές απαιτήσεις και κατευθύνσεις για κεφάλαιο κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (CET1) διατηρήθηκαν σταθερές σε 10,6% το 2019, στο επίπεδο δηλαδή όπου είχαν διαμορφωθεί και το 2018.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το στοίχημα της πιστωτικής επέκτασης: Tι στόχο θέτουν οι τράπεζες

Σύμφωνα με τα στοιχεία της βάσης AnaCredit ( βάση αναλυτικών πιστωτικών δεδομένων της ΤτΕ), οι νέες εκταμιεύσεις δανείων προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) το 2023 ανήλθαν σε περίπου 9 δισ. ευρώ.
Merismata, Merisma, Dividends
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται το ναι του ΕΚΤ για διανομή μερίσματος από τις ελληνικές τράπεζες

«Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας επιστρέφει στην κανονικότητα μετά από τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις που οδήγησαν στην κρατικοποίησή τους την προηγούμενη δεκαετία» αναφέρεται στο δημοσίευμα του Reuters.
businessdaily-Papaconstantinou-Christina-TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπακωνσταντίνου (ΤτΕ): Τον Ιούνιο η απόφαση για τα μερίσματα των τραπεζών

Όπως σημείωσε «εκτός από την εξυγίανση των ισολογισμών τους, οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν επίσης να αναπληρώσουν τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας τους μέσω της αύξησης της κερδοφορίας».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπουργείο Οικονομικών: Νέα έκδοση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου

Παρά την αβεβαιότητα που προκαλεί η κλιμακούμενη κρίση στη Μέση Ανατολή και οι επακόλουθες αρνητικές συνέπειες στο μέτωπο του πληθωρισμού, αρραγές παραμένει το μέτωπο που πιέζει για μείωση των επιτοκίων στο εσωτερικό της ΕΚΤ.