Σε αναπτυξιακή πορεία η ελληνική κλωστοϋφαντουργία, καθώς το 2022 σημείωσε αυξητική πορεία των εξαγωγών της αλυσίδας «ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας», με την συνολική αξία τους να ξεπερνάει τα 2,3 δισ. ευρώ, που αποτελεί ρεκόρ της τελευταίας 15ετίας, καταγράφοντας άνοδο 8,8%.
Ειδικότερα, οι εξαγωγές ενδυμάτων ανήλθαν σε 1,08 δισ. ευρώ και παρουσίασαν άνοδο κατά 14,4%, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Αντίστοιχα, οι εξαγωγές της κλωστοϋφαντουργίας ανήλθαν σε 556 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά 22% και οι εξαγωγές (ακατέργαστου) βαμβακιού ανήλθαν σε 670 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 7,3%.
Οι εισαγωγές της αλυσίδας «ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας» ανήλθαν σε 3,6 δισ. ευρώ, με άνοδο 28%, με τη μεγαλύτερη αύξηση να σημειώνεται στις εισαγωγές ενδυμάτων (+30%).
Αναφορικά με τις εξαγωγές της αλυσίδας «ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας», το πρώτο, τετράμηνο του 2023 σημειώθηκε μείωση κατά 7,3% (η συνολική αξία τους υποχώρησε στα 735 εκατ. ευρώ, έναντι 793 εκατ. ευρώ το 2022). Το ίδιο διάστημα, οι εξαγωγές ενδυμάτων μειώθηκαν κατά 11%, της κλωστοϋφαντουργίας κατά 7,1% και του βαμβακιού κατά 2,2%.
Εστιάζοντας στα βασικά αιτήματα του κλάδου, ο πρόεδρος του ΣΕΒΚ Ελευθέριος Κούρταλης ανέφερε ότι η κατακόρυφη άνοδος του κόστους ενέργειας, λόγω της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, πλήττει επικίνδυνα την ελληνική βιομηχανία και ειδικότερα τους, κατ' εξοχήν, ενεργοβόρους κλάδους της, όπως η κλωστοϋφαντουργία και απειλεί, άμεσα, τη βιωσιμότητά τους. Χωρίς εξασφάλιση του ομαλού ενεργειακού εφοδιασμού, με ανταγωνιστικές τιμές, της βιομηχανίας, η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια βαθιά οικονομική κρίση (χρεοκοπία επιχειρήσεων, κάμψη εγχώριας, παραγωγής και απασχόλησης, μείωση των εξαγωγών).
Την ίδια στιγμή, η «πράσινη» μετάβαση των επιχειρήσεων, στα πλαίσια των γενικότερων μέτρων για άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, αποτελεί την μεγάλη πρόκληση, όλων των οικονομιών κατά την επόμενη δεκαετία. «Η χώρα μας, δεν θα πρέπει να υστερήσει στην προσπάθεια αυτή και η κυβέρνηση οφείλει να επανεξετάσει τη γενικότερη στόχευση των αναπτυξιακών μας κινήτρων, απλοποιώντας τις διαδικασίες αξιοποίησης των σχετικών κοινοτικών πόρων και διευρύνοντας τον αριθμό των, εν δυνάμει, δικαιούχων, ώστε η ‘‘πράσινη'', κλωστοϋφαντουργία και βιομηχανία ένδυσης, να αντιμετωπίσουν, ισότιμα τον διεθνή ανταγωνισμό που συνεχώς θα οξύνεται» σημείωσε ο κ. Κούρταλης.
Επίσης, τόνισε ότι το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να εγκαταλείψει παλιές στρεβλές εκτιμήσεις του που θεωρούσαν ότι η κλωστοϋφαντουργία δεν έχει αναπτυξιακές προοπτικές και να αναθεωρήσει τις χρηματοδοτικές του πολιτικές, έναντι ενός δυναμικού κλάδου που συνεχώς αναδιαρθρώνεται, εκσυγχρονίζεται και καινοτομεί. «Οι τράπεζες θα πρέπει να χρηματοδοτούν κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία των φορέων του κλάδου» υποστήριξε ο ίδιος.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒΚ, στην ομιλία του έθεσε το ζήτημα της αναγκαιότητας ευρύτερης συμμετοχής της κλωστοϋφαντουργίας στους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, (για σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και διαφοροποίηση της παραγωγής), που θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα του κλάδου και θα περιορίσουν τον κίνδυνο χαμηλού ρυθμού απορρόφησης των σχετικών κονδυλίων. Σημείωσε μάλιστα, ότι ο κλάδος αντιμετωπίζει σωρεία αντικινήτρων στην συμμετοχή του στο ΕΤΑ και ως εκ τούτου, η κυβέρνηση οφείλει να αλλάξει πολιτική και να στηρίξει την ελληνική Κλωστοϋφαντουργία.
Επίσης, ζήτησε ουσιαστικότερη ενίσχυση πρωτοβουλιών κλωστοϋφαντουργιών, για την καθετοποίηση της παραγωγικής τους διαδικασίας, ώστε να περιορισθεί η εξαγωγή ακατέργαστου ελληνικού βαμβακιού.
Τέλος, ο κ. Κούρταλης, εκφράζοντας την βαθύτατη λύπη του για τα θύματα από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στην περιοχή της Θεσσαλίας, επισήμανε ότι αυτές έπληξαν καίρια τον κλάδο, επιφέροντας τεράστιες ζημιές κυρίως στην βαμβακοκαλλιέργεια, της οποίας κατεστράφη, περίπου το 80% της παραγωγής της.
Στο πλαίσιο αυτό έθεσε ως απόλυτη προτεραιότητα της πολιτείας:
- Την άμεση ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών και την ταχύτατη καταβολή των αποζημιώσεων, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές το γρηγορότερο δυνατόν και
- Την άμεση κρατική επιχορήγηση των πληγέντων, για κεφάλαιο κίνησης, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος άμεσων παρεμβάσεων, για την αγορά νέων ή επιδιόρθωση των παλαιών μηχανημάτων καθαρισμού των βαμβακοκαλλιεργειών, πριν καταστεί μη αναστρέψιμη η σημερινή κατάσταση.