«Ανάσα» στους πληγέντες από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία δίνουν οι τράπεζες με προσωρινό «πάγωμα» καταβολής δόσεων και πλειστηριασμών, ενώ θα έχουν συμμετοχή και στο επόμενο στάδιο αποκατάστασης των ζημιών, παρέχοντας άτοκα δάνεια σε ιδιώτες και επιχειρήσεις με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στους δανειολήπτες του επιχειρηματικού τομέα, που θα έχουν δυσκολία να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους λόγω των καταστροφών, οι τράπεζες θα προσφέρουν λύσεις κατά περίπτωση ύστερα από σχετικό αίτημα των επιχειρήσεων.
Όπως ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Ένωση Τραπεζών,
- «Αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή των επιχειρήσεων της Θεσσαλίας στον εξαγωγικό προσανατολισμό και την αναπτυξιακή δυναμική της εθνικής οικονομίας, οι Τράπεζες είναι σε ετοιμότητα να προτείνουν εξειδικευμένες λύσεις διευκόλυνσης και ενίσχυσης των επιχειρήσεων που επλήγησαν, προκειμένου αυτές να αντεπεξέλθουν στη δύσκολη αυτή συγκυρία και να εξακολουθήσουν να προσφέρουν στην τοπική κοινωνία και την απασχόληση. Οι δικαιούχοι παρακαλούνται να υποβάλουν το σχετικό αίτημά τους με όλα τα μέσα επικοινωνίας (είναι δυνατή η φυσική ή ηλεκτρονική υποβολή του αιτήματος) απευθείας στην Τράπεζα συνεργασίας τους».
Εξάλλου, οι τράπεζες προχωρούν σε ένα moratorium για τα δάνεια ως το τέλος του έτους. Όπως ανακοινώθηκε, «όλες οι Τράπεζες, μέλη της ΕΕΤ, λαμβάνοντας υπόψη τις σοβαρότατες επιπτώσεις των φυσικών φαινομένων στην τοπική οικονομία και κοινωνία, προχωρούν αμέσως στην εφαρμογή των παρακάτω ατομικών μέτρων προστασίας που αφορούν ειδικά τους δανειολήπτες στις πληγείσες περιοχές:
- Αναστέλλουν την υποχρέωση καταβολής δόσεων των ενήμερων δανείων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023.
- Αναστέλλουν το σύνολο των διαδικασιών δικαστικής και εξώδικης είσπραξης απαιτήσεων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023».
Σημειώνεται ότι η αναστολή των πλειστηριασμών είχε προβλεφθεί ήδη με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου και καλύπτει την περίοδο έως τις 10 Νοεμβρίου. Με την απόφαση των τραπεζών, η περίοδος αυτή παρατείνεται ως το τέλος του έτους. Σύμφωνα με την ΠΝΠ, η αναστολή καταλαμβάνει, ιδίως, τη διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών, προσωπικών κρατήσεων, καθώς και κάθε διαδικασία που διενεργείται μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών.
Ανάλογα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων εξετάζουν και οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers) και σύντομα αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις.
Ποιοι δικαιούνται τα μέτρα προστασίας
Από τις τράπεζες διευκρινίζεται ότι τα παραπάνω μέτρα αφορούν τους πληγέντες οι οποίοι εμπίπτουν στην περίμετρο των κρατικών μέτρων στήριξης, όπως αυτά ανακοινώθηκαν και θα υλοποιηθούν.
Σε αυτή την περίμετρο ουσιαστικά εντάσσονται όλοι όσοι έχουν υποστεί ζημιές από τις πλημμύρες. Μέχρι τώρα έχουν γίνει αυτοψίες σε 5.000 ιδιοκτησίες, ενώ το έργο της διαπίστωσης των ζημιών συνεχίζεται και ο αριθμός των πληγέντων θα είναι πολύ μεγαλύτερος.
Κρατικές αποζημιώσεις για τις πλημμύρες θα λάβουν:
- Οι ιδιοκτήτες κτηρίων ή επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες.
- Οι κάτοικοι που υπέστησαν ζημιές στα προσωπικά τους αντικείμενα, όπως έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, ρούχα, κ.α.
- Οι αγρότες που υπέστησαν ζημιές στις καλλιέργειές τους.
Οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας έως τις 31 Οκτωβρίου με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ενώ οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν σε δύο φάσεις: πρώτα για τις άμεσες ζημιές, όπως η επισκευή κτηρίων ή επιχειρήσεων και, ακολούθως για τις έμμεσες ζημιές, όπως η αντικατάσταση προσωπικών αντικειμένων ή η επιδότηση αγροτικών καλλιεργειών.
Τα άτοκα δάνεια
Εκτός από τα προσωρινά μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και τις ρυθμίσεις που θα γίνουν στα δάνεια, οι τράπεζες θα έχουν συμμετοχή και στην κάλυψη των δαπανών αποκατάστασης των ζημιών, καθώς οι κρατικές αποζημιώσεις καλύψουν το 70% - 80% της εκτιμηθείσας ζημιάς, ενώ το υπόλοιπο θα καλυφθεί με δάνεια που θα δοθούν άτοκα, με κρατική εγγύηση.
Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος, οι πληγέντες «θα πάρουν το 80% της ζημιάς για τα σπίτια τους και το υπόλοιπο 20% μπορεί να καλυφθεί με άτοκο δάνειο με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Για αγροτικές και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές το κράτος θα καλύψει το 70% και το υπόλοιπο 30% επίσης μπορεί να καλυφθεί με άτοκο δάνειο με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου».