Πέντε ημέρες μετά από την καταστροφή της Θεσσαλίας και δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα για το μέγεθος των ζημιών που υπέστη ο μεταποιητικός τομέας της περιοχής. Ορισμένες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί -πολύ ή λίγο, αν και αυτό είναι σχετικό- ίσως στις 150, ενώ οι άμεσες και έμμεσες ζημιές που συνολικά έχουν υποστεί ίσως να ξεπερνούν και το δυσθεώρητο ποσό των 800 εκατ. ευρώ.
Βέβαια, ένα σημαντικό μέρος των μεταποιητικών επιχειρήσεων - κυρίως οι μεγαλύτερες εξ αυτών - της περιοχής είναι ασφαλισμένες και αυτό θα καλυφθεί από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Ως εκ τούτου, όλοι οι παράγοντες με τους οποίους συνομίλησε το BD προεξοφλούσαν τη σημαντική αύξηση των ασφαλίστρων στην επόμενη ανανέωση των συμβολαίων. Υπάρχουν όμως και αρκετές επιχειρήσεις, μεσαίου και μικρού μεγέθους, που είναι ανασφάλιστες, κι ως εκ τούτου το κόστος θα κληθούν να το αναλάβουν οι ιδιοκτήτες τους, ενδεχομένως με στήριξη από το κράτος.
Αρμόδιες πηγές έλεγαν πως η διαδικασία εκτίμησης των ζημιών θα διαρκέσει αρκετά. Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα κάνουν την πραγματογνωμοσύνη τους βήμα - βήμα, δηλαδή μόλις καθαρίζει ένας χώρος του εργοστασίου από τη λάσπη θα το επισκέπτονται και θα το αξιολογούν.
Εν τω μεταξύ, ο κ. Κ. Ρουπακιάς, πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, μιλώντας προς το BD, έλεγε πως οι βιομηχανικές περιοχές του Βόλου δεν έχουν ζημιές -στη β΄ βιομηχανική περιοχή έχει σπάσει ο δρόμος και είναι δύσκολη η κυκλοφορία των φορτηγών, ενώ στη βιομηχανική ζώνη της Λάρισας, όπου επίσης δεν υπάρχουν ζημιές -είναι περίπου 60 επιχειρήσεις εγκατεστημένες εκεί- είναι αδύνατη η πρόσβαση. Δηλαδή οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Αντιθέτως στην περιοχή Λάρισας - Συκουρίου, καθώς και στην παλαιά εθνική οδό Λάρισας - Βόλου, όπου υπάρχουν πολλές μεταποιητικές επιχειρήσεις, οι ζημιές είναι εξαιρετικά σοβαρές.
Ο κ. Ρουπακιάς έλεγε χαρακτηριστικά ότι οι ζημιές είναι πολλών ειδών, όπως η καταστροφή παλαιού μηχανολογικού εξοπλισμού, που θα πρέπει να αντικατασταθεί, οι κτιριακές εγκαταστάσεις που έχουν υποστεί σοβαρές φθορές, αλλά και η απώλεια πωλήσεων στην εσωτερική αγορά και η απώλεια εξαγωγών. Εξάλλου, πολύ σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί βιομηχανικές επιχειρήσεις και στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα.
Ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη μία ολοκληρωμένη εικόνα του μεγέθους της καταστροφής. Ο ΣΘΕΒ έχει ζητήσει από τις επιχειρήσεις που είναι μέλη του να δώσει η καθεμιά την εκτίμησή της για το ύψος της ζημιάς, αλλά αυτό δεν είναι ακόμη δυνατόν να συμβεί, γιατί μόλις τώρα κατόρθωσαν οι ιδιοκτήτες τους να μπουν στις εγκαταστάσεις. Δεν έχουν κάνει ούτε οι ίδιοι την πρώτη αποτίμηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η εταιρεία τους.