Θετικές ειδήσεις και αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, πριν από λίγο μιλώντας σε εκδήλωση του Economist. Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «ευελπιστώ σε δυο ώρες να έχουμε θετικές ειδήσεις» αναφερόμενος στην προοπτική αναβάθμιση της εγχώριας οικονομίας από τον διεθνή οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch η έκθεση του οποίου για την ελληνική οικονομία θα δημοσιοποιηθεί σε λίγο.
Επίσης ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε την σημασία της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά ότι θα πετύχει συμφωνία με τους θεσμούς για δημοσιονομική χαλάρωση στηριζόμενη στους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της εγχώριας οικονομίας, την σημαντική μείωση, και διασφάλιση σε βάθος χρόνου, του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους, την αποπληρωμή του «ακριβού» δανεισμού που είχε συνάψει η χώρα με το ΔΝΤ και την αξιοποίηση των ANFAS, ύψους 4,5 δισ. ευρώ, σε αναπτυξιακό projects.
Όπως είχε αναφέρει το Business Daily νωρίτερα, η Fitch αναμένεται να προχωρήσει σε ανακοινώσεις για την Ελλάδα αργά απόψε και, κατά το επικρατέστερο σενάριο, θα αλλάξει την πρόβλεψη (outlook) για την εξέλιξη της βαθμολογίας της χώρας από «σταθερή» σε «θετική», κάτι που σημαίνει ότι μέσα στο επόμενο 12μηνο θα είναι πιθανή μια αναβάθμιση από το BB- (τρία σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα) στο BB. Σύμφωνα με αναλυτές, μια αναβάθμιση από την Fitch απόψε, πέραν της αλλαγής του outlook, αποτελεί μάλλον απίθανο σενάριο.
Στην προηγούμενη αξιολόγηση, τον Αύγουστο, η Fitch δεν είχε κάνει αλλαγές στη βαθμολογία της χώρας, παρότι επικρατούσε θετικό κλίμα μετά την κυβερνητική αλλαγή, καθώς περίμενε να δει περισσότερα δείγματα γραφής από τη νέα κυβέρνηση στην οικονομική πολιτική.
Στα τέλη του προηγούμενου έτους, ο ανώτερος διευθυντής της Fitch, επικεφαλής του τμήματος αξιολόγησης χρέους δυτικοευρωπαϊκών κυβερνήσεων, Μισέλ Ναπολιτάνο, είχε τονίσει ότι θα είναι δύσκολο για την Ελλάδα να φθάσει στην επενδυτική βαθμίδα μέσα στο επόμενο 18μηνο, αλλά όχι αδύνατο. Κατά τον ίδιο, η Fitch θα παρακολουθεί τέσσερα πεδία για να διαμορφώσει την αξιολόγηση της Ελλάδας: πολιτική σταθερότητα, επενδύσεις, δημόσια οικονομικά και τραπεζικό σύστημα.