ΓΔ: 1395.97 -0.12% Τζίρος: 54.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:13:00 DATA
Φώτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Η Εγνατία και τα διόδια, η επιστροφή Καραμανλή και ο Σταϊκούρας στα ΚΤΕΛ Λαμίας

Το πικρό ποτήρι της αύξησης διοδίων στην Εγνατία, η επιστροφή Καραμανλή σε ρόλο προέδρου συνεταιρισμού, η επίσκεψη Σταϊκούρα στα ΚΤΕΛ Λαμίας, τα τραπεζικά κέρδη σε Ελλάδα - Κύπρο και οι εξαγωγές κρασιού.

Στο δελτίο Τύπου για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο πρώτο εξάμηνο του 2023 αναφέρεται «ότι τα έσοδα θα ήταν ακόμη μεγαλύτερα αλλά δεν εισπράχθηκε το τίμημα για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού 1,5 δισ. ευρώ που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί κατά τον μήνα Ιούνιο, καθόσον η σχετική διαδικασία για την έγκριση της σύμβασης είναι σε εξέλιξη». Χωρίς να θέλουμε να κινδυνολογήσουμε, κάτι αντίστοιχο είναι πιθανό να αναφέρεται και στην ανακοίνωση για την πορεία του προϋπολογισμού στο σύνολο του έτους. Ανάδοχος για το δικαίωμα εκμετάλλευσης του δρόμου για 35 έτη είναι η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - EGIS και η σύμβαση της παραχώρησης είναι ήδη στο Ελεγκτικό Συνέδριο για να εξεταστεί προς έγκριση. Αυτό που φαίνεται ότι θα καθυστερήσει τη διαδικασία υπογραφής της σύμβασης είναι η νομοθετική ρύθμιση του υπουργού Υποδομών για την αύξηση των διοδίων του δρόμου. 

-- Πρόκειται για μια μνημονιακή υποχρέωση, αλλά αυτό δεν μετριάζει το πολιτικό κόστος. Σίγουρα ο νέος υπουργός, Χρ. Σταϊκούρας δεν θα θέλει μια από τις πρώτες του υπογραφές να είναι η αύξηση διοδίων -κάτι που επιμελώς απέφυγαν οι προκάτοχοί του μέσα στην παρατεταμένη προεκλογική περίοδο- αλλά ο ίδιος δεν θα μπορέσει, τελικά, να το αποφύγει.
Για αυτό, όσο πιο γρήγορα εισπραχθεί το 1,5 δισ., τόσο το καλύτερο για τον προϋπολογισμό. Προς το παρόν, τυχεροί είναι οι χρήστες του δρόμου που πληρώνουν διελεύσεις με κόστος 0,03 ευρώ/χλμ., ενώ με την αύξηση θα πληρώνουν μεταξύ 0,05 και 0,07 ευρώ/χλμ., όπως στους άλλους αυτοκινητόδρομους.


Τα τραπεζικά κέρδη σε Ελλάδα - Κύπρο

Πέρασαν δια πυρός και σιδήρου οι ελληνικές και οι κυπριακές τράπεζες στη διάρκεια της μεγάλης οικονομικής κρίσης, όμως τώρα πλέουν σε πελάγη... κερδοφορίας. Η Fitch δημοσίευσε χθες την κοινή ανάλυση για τις συστημικές τράπεζες σε Ελλάδα και Κύπρο (Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική Τράπεζα), όπου σημειώνει ότι, με την άνοδο των επιτοκίων και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει για τη μείωση του κόστους, η σχέση λειτουργικής κερδοφορίας/σταθμισμένου ενεργητικού τη διετία 2023-2024 θα ξεπεράσει το 2% στην Ελλάδα και το 3,5% στην Κύπρο. Και όλα αυτά, όπως λέει η Fitch, παρότι θα αυξηθούν τα επιτόκια καταθέσεων και όλο και περισσότεροι πελάτες θα μετατρέψουν τις καταθέσεις τους σε προθεσμιακές, που έχουν μεγαλύτερο κόστος για τις τράπεζες. Καθόλου άσχημα...


Ημέρες δόξας στα ΚΤΕΛ Λαμίας

Το γραφείο ήταν μικρό αλλά αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο. Υπουργός, υφυπουργός και γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών στριμώχτηκαν στο γραφείο διοίκησης στο Αστικό ΚΤΕΛ Λαμίας, χαρίζοντας στιγμές δόξας στο τοπικό ΚΤΕΛ. Τα πραγματικά μεγαλεία βέβαια δεν ήταν για τα ΚΤΕΛ Λαμίας, αλλά για τον υπουργό, τον Χρήστο Σταϊκούρα, που με το νέο του καπέλο μπόρεσε να κουβαλήσει στην αγαπημένη του Λαμία σύσσωμη την ηγεσία του υπουργείου, υφυπουργό (Χριστίνα Αλεξοπούλου) και γενικό γραμματέα (Γιάννη Ξιφαρά), κάτι που μάλλον δεν μπορούσε να κάνει ως υπουργός Οικονομικών.


Θετικό το 2023 για το ελληνικό κρασί

Με το δεξί μπήκε η νέα χρονιά για τις εξαγωγές του ελληνικού κρασιού. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου οι εξαγωγές από την χώρα μας προς τον Καναδά βελτιώθηκαν κατά 10% σε αξία, που είναι μαζί με αυτές της Ουγγαρίας το μεγαλύτερο ποσοστό φέτος από τις οινοποιητικές χώρες της Ε.Ε.. Η άνοδος είναι ακόμη μεγαλύτερη προς την Ιαπωνία (+16%), ενώ θετικά κινήθηκαν και προς την Βρετανία (7%). Αντίθετα, πτώση είχαμε σε δύο μεγάλες αγορές, αυτή των ΗΠΑ (-15%) και της Κίνας (-5%). Ως προς την τελευταία παρήγορο στοιχείο είναι ότι η χώρα μας είναι η μόνο από την Ε.Ε. με μονοψήφια πτώση, όταν για παράδειγμα Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία έχουν μείωση εξαγωγών προς την Κίνα της τάξης του 24%.  


Η επάνοδος του Κώστα Καραμανλή

Άργησε μεν αλλά τελικώς διέψευσε όσους πίστευαν ότι μετά την απόσυρση του από την πολιτική θα αποσυρόταν και από τα κοινά ο Κώστας Καραμανλής. Ο πρώην πρωθυπουργός είναι ο νέος πρόεδρος της Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνοπαραγωγών Ελλάδος (ΣΕΚΕ) μίας από τις λίγες συνεταιριστικές εταιρείες που έχουν καταφέρει να διασωθούν μέσα στα χρόνια. Μάλιστα, πέρυσι μετά από την απόκτηση του μεριδίου που κατέχει η πρώην ΣΕΚΑΠ, αύξησε το ποσοστό της και στην Συνεταιριστική Ασφαλιστική στα επίπεδα του 20%. Με την κίνηση αυτή, ο κ. Καραμανλής θα παραμείνει στα κοινά και να συνδέσει το όνομα του με μία συνεταιριστική επιχείρηση που αυτό το διάστημα σχεδιάζει να ανοιχθεί πέρα από τον καπνό, καθώς το νέο φιλόδοξο σχέδιο προβλέπει επέκταση στη συγκέντρωση, επεξεργασία, τυποποίηση και προώθηση στην ελληνική αλλά κυρίως στις ξένες αγορές επώνυμων αγροτικών προϊόντων με έντονο ελληνικό χαρακτήρα όπως είναι το ελαιόλαδο, το μέλι, τα φρούτα και οι χυμοί.


Ο ΣΥΡΙΖΑ και η εξουσία

Δεκάδες τα άρθρα γνώμης στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα στον Τύπο,  στο περιθώριο των διεργασιών για την ανάδειξη της νέας/νέου προέδρου, με τα στελέχη να υπογραμμίζουν ξανά και ξανά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα εξουσίας και όχι κόμμα διαμαρτυρίας. Η επιμονή επίκληση της «εξουσίας», στη σκιά της εκλογικής κατάρρευσης, θυμίζει ξόρκι, ωστόσο, στην πραγματικότητα εκφράζει μια αγωνία, μια νοσταλγία στα περασμένα μεγαλεία. Σε κάθε περίπτωση, μιας και ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί μια επανεκκίνηση, καλό είναι να πούμε ότι ένα κόμμα, ειδικά ένα κόμμα εξουσίας, θα πρέπει να ασχολείται με το σήμερα, τα προβλήματα του κόσμου και τα προβλήματα διακυβέρνησης και όχι με φαντασιώσεις ότι ζούμε σε χούντα, ότι ο κόσμος δεν έχει να φάει, να ενθαρρύνει λούμπεν στοιχεία και να πορεύεται με φρασεολογία εποχών που έχουν ξεπεραστεί εδώ και δεκαετίες (ανένδοτους κ.λπ.). Φαντασιώσεις που δεν αρμόζουν ούτε σε κόμμα διαμαρτυρίας εν έτει 2023.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο πτωχευτικός στον Σταϊκούρα, τα εξαρτημένα αντανακλαστικά του Γ. Ζαββού και τα βάρη της Σκλαβενίτης

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το κατόρθωμα της ABBank, οι απειλές του τσάρου και μετρό σε διπλή τιμή

Η πρόκληση για τον Μυστακίδη, οι αγορές δεν παίρνουν στα σοβαρά τον Πούτιν, πώς πήγε στα 3 δισ. το κόστος του μετρό Θεσσαλονίκης, ο Ερντογάν τάραξε τα «ήρεμα νερά» και η φιέστα για την απανθρακοποίηση των νησιών.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Προϋπολογισμός υπεροχής, η πίεση στις τράπεζες και οι απλήρωτοι του ΣΥΡΙΖΑ

Τα μεγέθη του προϋπολογισμού που αφήνουν πίσω την Ευρώπη, γιατί δεν κερδίζουν έδαφος οι τραπεζικές μετοχές, η «μάχη» του Στουρνάρα για το QE, οι απλήρωτοι του ΣΥΡΙΖΑ στο debate και τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι μνηστήρες του Τειρεσία, το στρατόπεδο - φούρνος και το πριβέ δείπνο Ανδρουλάκη

Οι ενδιαφερόμενοι για τον ρόλο του στρατηγικού επενδυτή στον Τειρεσία, το σχέδιο για τα στρατόπεδα και το συντηρητικό μανιφέστο Δένδια, ο Μ. Γουλφ διαβάζει Όμηρο, δυσλειτουργίες στο πόθεν έσχες και ΒΙΠΕ χωρίς συγκοινωνίες.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο τζόγος με τον Τραμπ, εκπλήξεις στο Ελληνικό, ο Σταϊκούρας και ο μηχανοδηγός

Οι ξεχασμένες υποδομές που ξεθάφτηκαν στο Ελληνικό, η συνάντηση - έκπληξη του Χρ. Σταϊκούρα με μηχανοδηγό που έχει μηνύσει, οι μπελάδες του πατρός Κασσελάκη για μια off shore και η κερδοσκοπία με τις εκλογές στις ΗΠΑ.
Mitsotakis-Bloomberg
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Εκδήλωση Bloomberg για τις τράπεζες, αιχμές ΤτΕ στους servicers και to Airbnb

Εκδήλωση υψηλού προφίλ για τις τράπεζες από το Bloomberg, ο Χατζηδάκης στο ΔΝΤ, τα αποκαλυπτήρια της «νέας» Intrakat, μυθικά ποσά φόρων από το Airbnb, τι ζητά η ΤτΕ από τους servicers και ο Γ. Ρέτσος με το «καπέλο» του ΙΟΒΕ.