ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
Φωτο: Shutterstock

«Βλέπει» αναβαθμίσεις της Ελλάδας η Moody's, κλειδί το Ταμείο Ανάκαμψης

Αναπτυξιακό «μπόνους» 1% του ΑΕΠ έως και το 2026 θα δώσει στη χώρα το Ταμείο Ανάκαμψης, ισχυρή η δημοσιονομική θέση με πρωτογενή πλεονάσματα 1,7%. Θετικές οι προοπτικές για τον τραπεζικό τομέα.

Στους παράγοντες που θα συνεχίσουν να στηρίζουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, μέσω των οποίων θα έρθουν και αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, αλλά και στα σημεία – κινδύνου, αναφέρεται σε έκθεσή του ο οίκος Moody’s. 

Η έκθεση, η οποία αφορά Ελλάδα, Πορτογαλία και Κύπρο, αναφορικά με τη χώρα μας, σημειώνει ότι παράγοντας – κλειδί είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και το γεγονός ότι θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί, προκειμένου να έχει ακόμη πιο καλά αποτελέσματα, με συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. 

Ο οίκος, αναφερόμενος στα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, σημειώνει ότι η ώθηση που θα δώσουν στην ετήσια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ θα είναι ισχυρότερη για την Ελλάδα σε σύγκριση με Κύπρο και Πορτογαλία. Εκτιμά, σημειώνοντας ότι πρόκειται για αρκετά συντηρητικές προβλέψεις, ότι τα κεφάλαια αυτά θα ενισχύσουν τη μέση ετήσια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας έως το 2026 κατά 1%, και ότι η χώρα θα μπορούσε να λάβει μια ώθηση 0,4% στον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξής της ετησίως έως το 2030.

Αναφέρει, πάντως, ότι το «Σχέδιο Ελλάδα 2.0» αντιμετωπίζει κάποια διαρθρωτικά προβλήματα, αλλά προσθέτει ότι παρά ταύτα η τόνωση των επενδύσεων και η πρόοδος με τις μεταρρυθμίσεις θα έχουν θετικό αντίκτυπο στις αναπτυξιακές επιδόσεις και των τριών κρατών τα επόμενα τρία χρόνια.

Τα δημοσιονομικά δεδομένα 

Ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει μέσα ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα για την περίοδο 2023 - 2026 περίπου 1,7% του ΑΕΠ για την Ελλάδα, περίπου 2,4% για την Πορτογαλία και 2,8% για την Κύπρο. Για την Ελλάδα και την Πορτογαλία σημειώνει ότι έχουν περιορίσει σημαντικά τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί αναφορικά με τον ΦΠΑ. 

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «η ελληνική κυβέρνηση εστιάζει σε περαιτέρω βελτιώσεις στη φορολογική συμμόρφωση και αποτελεσματικότητα, με την υιοθέτηση και ενεργοποίηση μέτρων όπως η αυξημένη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών, η άμεση σύνδεση ταμειακών μηχανών και σημείων πώλησης με τις φορολογικές αρχές, η περαιτέρω ψηφιοποίηση της ΑΑΔΕ και η απλοποίηση του φορολογικού κώδικα για μεγαλύτερη τήρηση».

Αναφορικά με το ζήτημα του χρέους θεωρεί ότι αυτό θα διαμορφωθεί στο 154% του ΑΕΠ έως το 2024 από 206% του ΑΕΠ που ήταν το 2020, επαναλαμβάνοντας ότι διαθέτει ένα ελκυστικό προφίλ, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται στην κατοχή του επίσημου τομέα της ΕΕ και λόγω της μακροχρόνιας ωρίμανσής του. 

Η δυναμική των τραπεζών

Ο οίκος σημειώνει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι το μόνο το οποίο αξιολογεί με «θετικές προοπτικές» στο σύνολο της ευρωζώνης. Αυτή η εξαίρεση οφείλεται στην αύξηση των χορηγήσεων και στην εκτίμηση για σταθερή ποιότητα στο ενεργητικό. 

Σημειώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες, ενώ η κερδοφορία επωφελείται από τα υψηλότερα επιτόκια και τις βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές.

Οι βασικοί κίνδυνοι 

Μεταξύ των κινδύνων για την ελληνική οικονομία ο οίκος συγκαταλέγει τη γήρανση του πληθυσμού αλλά και τις προκλήσεις που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή

Αναφορικά με το θέμα του δημογραφικού τονίζει ότι η συρρίκνωση του συνολικού πληθυσμού και του πληθυσμού που βρίσκεται σε ηλικία εργασίας θα περιορίσει την αύξηση του ΑΕΠ, ιδιαίτερα για την Πορτογαλία και την Ελλάδα. Το δημοσιονομικό κόστος από τη γήρανση θα αυξηθεί σε απόλυτες τιμές αλλά θα μειωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ λόγω των προηγούμενων μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό και την κοινωνική ασφάλιση.

Ειδικότερα, και οι τρεις χώρες έχουν συνδέσει το όριο συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής και αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η ηλικία εισόδου στην κανονική σύνταξη για άνδρες και γυναίκες θα αυξηθεί σχεδόν στα 70 έτη για την Πορτογαλία και σχεδόν στα 73 έτη για την Ελλάδα έως το 2070, τρία έως πέντε χρόνια υψηλότερα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Την ίδια ώρα η κλιματική αλλαγή θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα τις επόμενες 10ετίες, ενώ μπορεί να επιφέρει σημαντικό πλήγμα στον τουρισμό, έναν τομέα στον οποίο στηρίζονται και οι τρεις οικονομίες που εξετάζει. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ