ΓΔ: 1401.18 0.79% Τζίρος: 182.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, TtE
Πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος

Σίγουρη η επενδυτική βαθμίδα φέτος, κύμα επενδύσεων βλέπει ο Στουρνάρας

Μόνο το 10% των funds επενδύουν σε χώρες που δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα, θα αυξηθούν σημαντικά οι ροές ξένων επενδύσεων, τονίζει ο διοικητής της ΤτΕ. Προστατευμένο το ελληνικό χρέος από τις αυξήσεις επιτοκίων.

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα εντός του 2023 είναι βέβαιη και θα φέρει σημαντική αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα, τονίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη στο Econostream.

Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, ο κ. Στουρνάρας σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι:

  • Η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε φάση υψηλότερης ανάπτυξης από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ταυτόχρονα, ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ μειώνεται γρήγορα λόγω της θετικής επίδρασης της χιονοστιβάδας (σ.σ.: επιτόκια δανεισμού χαμηλότερα από την ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ). Η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προωθήσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η οικονομία. Έχει σαφή πολιτικό ορίζοντα τουλάχιστον τεσσάρων ετών.
  • Η μεγάλη πρόκληση τώρα είναι να ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα. Είμαι σίγουρος ότι αυτό θα γίνει φέτος. Κάποια επίδραση στην ανάπτυξη της οικονομίας έχει ήδη συμβεί. Για παράδειγμα, αντανακλάται ήδη στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Αλλά δεν έχει ακόμη προεξοφληθεί όσον αφορά τις ροές Άμεσων Ξένων Επενδύσεων. Μπορώ να σας δώσω έναν αριθμό εδώ: μόνο το 10% των funds - ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια κ.λπ.- μπορεί να επενδύσει σε δικαιοδοσία χωρίς επενδυτική βαθμίδα. Έτσι, μπορείτε να φανταστείτε ποιος θα ήταν ο χώρος για νέες άμεσες ξένες επενδύσεις, ή χρηματοοικονομικές επενδύσεις, όταν λάβουμε επενδυτική βαθμίδα. Πολλά περισσότερα funds θα έχουν τη διάθεση να επενδύσουν στην ελληνική οικονομία.
  • Δεν θέλουμε να καυχιόμαστε (σ.σ.: για τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας) και πρέπει να διαχειριζόμαστε προσεκτικά τις προσδοκίες, καθώς δεν θέλουμε να διακινδυνεύσουμε υπερθέρμανση. Στην ιδανική περίπτωση, θέλουμε πραγματική σύγκλιση, δηλαδή σύγκλιση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε όρους ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης, αλλά χωρίς μακροοικονομικές ανισορροπίες.
  •  Προς το παρόν δεν βλέπω κίνδυνο υπερθέρμανσης, γιατί η σφιχτή νομισματική πολιτική επηρεάζει και την Ελλάδα. Βρισκόμαστε τώρα σε ρυθμό ανάπτυξης 2,2%, όταν η Ευρώπη βρίσκεται στο μηδέν. Το επόμενο έτος, αναμένουμε 3% και το μεθεπόμενο έτος σχεδόν το ίδιο, οπότε η Ελλάδα θα συγκλίνει σε πραγματικούς όρους, αλλά η πρόκληση είναι να αποφευχθούν οι μακροοικονομικές ανισορροπίες. Ο πληθωρισμός είναι τώρα κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και ο πυρήνας του πληθωρισμού μειώθηκε επίσης δραματικά. Έτσι, η κατάσταση είναι όπως περιέγραψα: πραγματική σύγκλιση χωρίς μακροοικονομικές ανισορροπίες. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θέλουμε να συνεχιστεί.

Σχετικά με τους κινδύνους για την ελληνική οικονομία από την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, ο κ. Στουρνάρας είναι καθησυχαστικός, υπογραμμίζοντας ότι, οι ευνοϊκές συμφωνίες για το δημόσιο χρέος ιδίως με τον ESM και οι συμφωνίες ανταλλαγής χρέους που έγινα από τον ΟΔΔΗΧ θα διατηρήσουν σχεδόν σταθερά, σε χαμηλό επίπεδο, τα επιτόκια του δημοσίου χρέους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Φυσικά, όταν αρχίζετε να δανείζεστε από την αγορά, το πραγματικό επιτόκιο ανεβαίνει, αλλά αυξάνεται πολύ αργά. Έτσι, δεν αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο της άμεσης μετακύλισης υψηλότερων επιτοκίων στο πραγματικό επιτόκιο του δημόσιου χρέους», τονίζει ο κ. Στουρνάρας.

Προσθέτει, όμως, ότι «οι τράπεζες, οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, καθώς και τα νοικοκυριά, επηρεάζονται από τα υψηλότερα επιτόκια της ΕΚΤ. Αυτό το αποτέλεσμα θα μετριαστεί εν μέρει όταν η Ελλάδα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα».

Απαντώντας σε επισήμανση ότι, παρά την πρόοδο της οικονομίας, οι μισθοί παραμένουν χαμηλοί, ο κ. Στουρνάρας τονίζει: «Ναι, αλλά ανεβαίνουν τώρα. Και θέλουμε να ανέβουν, αλλά με μετρημένο τρόπο, χωρίς να δημιουργηθεί ένα σπιράλ μισθών-τιμών. Όλοι έχουν ευθύνη να συμβάλουν στην εσωτερική σταθεροποίηση».

«Αποφάσεις με βάση τα οικονομικά στοιχεία»

Τέλος, αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, ο κ. Στουρνάρας επαναλαμβάνει ότι θα εκπλαγεί αν υπάρξουν αυξήσεις μετά τον Σεπτέμβριο, ενώ τονίζει ότι και για τον Σεπτέμβριο, αλλά ακόμη και για τον Ιούλιο η ΕΚΤ θα πρέπει να εξετάσει πολύ προσεκτικά τα δεδομένα πριν προχωρήσει σε μια αύξηση, καθώς παρατηρείται σημαντική κάμψη του πληθωρισμού και επιβράδυνση της οικονομίας.

«Υπάρχουν καλά νέα για τον πληθωρισμό και ενδείξεις ότι ακόμη και ο πυρήνας θα συνεχίσει να πέφτει. Γνωρίζουμε ότι ο πυρήνας υστερεί σε σχέση με τον μετρούμενο πληθωρισμό. Εν τω μεταξύ, η οικονομία είναι αδύναμη. Επομένως, πρέπει να είμαστε πολύ συνετοί. Γι’ αυτό λέω ότι πρέπει να ακολουθήσουμε μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα τον Σεπτέμβριο και γι' αυτό είμαι πολύ, πολύ αγνωστικιστής για το ενδεχόμενο αύξησης επιτοκίων τότε», τονίζει ο κ. Στουρνάρας.

Σχετικά με τον Ιούλιο και απαντώντας σε ερώτηση αν είναι πραγματικά απαραίτητη μια αύξηση των επιτοκίων, ο κ. Στουρνάρας αναφέρει: «Θίγετε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα εδώ. Βασιζόμαστε σε δεδομένα, πρέπει να επανεξετάσουμε τα στοιχεία πολύ προσεκτικά τον Ιούλιο, ιδίως την αποδυνάμωση της οικονομικής δραστηριότητας». Όπως διευκρινίζει, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αλλάξει κατεύθυνση και να αναιρέσει την καθοδήγηση που έχει δώσει για αύξηση τον Ιούλιο. «Αν οι εξελίξεις δείξουν ότι δεν είναι απαραίτητο, δεν θα το κάνουμε», αναφέρει ο κ. Στουρνάρας και προσθέτει: «Δεν υπάρχει καμία ιερή υπόσχεση. Βασιζόμαστε στα δεδομένα. Αυτό είναι που έχει σημασία. Και έχουμε χρησιμοποιήσει εκφράσεις για τον Ιούλιο όπως "πιθανό". Αλλά τα δεδομένα έχουν πλέον γίνει πιο αδύναμα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια είναι η τράπεζα που κατάφερε να εντυπωσιάσει τον Γιάννη Στουρνάρα

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας έχει καταφέρει να παραμείνει κερδοφόρα για τριάντα χρόνια, στηρίζοντας την τοπική οικονομία της Θεσσαλίας. Τι λέει ο διευθύνων σύμβουλος, Πάνος Τουρναβίτης στο BD για την τράπεζα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Να διατηρήσει μόνιμα η ΕΚΤ ένα χαρτοφυλάκιο ομολόγων

Ο ισολογισμός της ΕΚΤ πρέπει να μείνει μεγαλύτερος από τα προ κρίσης επίπεδα, να παρέχεται επαρκής ρευστότητα στις τράπεζες και να διατηρηθούν τοποθετήσεις σε ομόλογα για την αποτροπή μελλοντικών κρίσεων.
businessdaily-Stournaras-Giannis-TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύσκολο στοίχημα το "A" από τους οίκους: Τι πρέπει να αλλάξει η κυβέρνηση

Γιατί λέει «όχι» στον εφησυχασμό ο Γ. Στουρνάρας μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Κλειδί τώρα οι μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν τη λειτουργία του κράτους και θα ανεβάσουν την ποιότητα των θεσμών.
Τράπεζα της Ελλάδος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισχυρή ανάπτυξη το 2024 και συνεχή πτώση του πληθωρισμού «βλέπει» η ΤτΕ

Ευκαιρία η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που ήδη προστατεύει την Ελλάδα από τα υψηλά επιτόκια της ΕΚΤ, τονίζει η Τράπεζα της Ελλάδος. Οι κίνδυνοι, οι πέντε προκλήσεις και οι 11 συστάσεις πολιτικής.