ΓΔ: 1404.02 0.17% Τζίρος: 65.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:11:35 DATA
Φώτο: FinForum

Ηλ. Λεκκός: Μπορεί να διατηρηθεί η ανάπτυξη του 3% για την Ελλάδα

Ο Chief Economist της Τράπεζας Πειραιώς τόνισε πως θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη από την είσοδο θεσμικών επενδυτών στη χώρα και η χώρα μπορεί να επωφεληθεί μακροπρόθεσμα.

Η ελληνική οικονομία, επωφελούμενη από τα κεφάλαια που προέρχονται από την ΕΕ και από τη ροή νέων επενδύσεων που αναμένονται μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 3% έως το τέλος της δεκαετίας, τόνισε ο Hλίας Λεκκός, Chief Economist της Τράπεζας Πειραιώς, μιλώντας στο FinForum 2023.

Oπως σημείωσε ο κ. Λεκκός, η επικείμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας όσο αφορά την οικονομία θα έχει περιορισμένα οφέλη με την έννοια ότι ήδη η οικονομία πέτυχε, χωρίς το investment grade, ανάπτυξη που έφθασε το 9% το 2021, το 6% το 2022 και φέτος θα κινηθεί στο επίπεδο του 3%.

Σημαντικά θα είναι τα οφέλη από την είσοδο θεσμικών επενδυτών που δεν μπορούσαν να τοποθετηθούν σε μια χώρα ή στα assets της εάν δεν υπάρχει η κατάταξη αυτή. Οπότε μεσοπρόθεσμα θα υπάρξει ένα νέο κύμα επενδυτών, τόνισε ο κ. Λεκκός και προσέθεσε ότι η επενδυτική βαθμίδα έχει σημειολογικό χαρακτήρα καθώς στον αντίποδα των συνεχών υποβαθμίσεων στα χρόνια της κρίσης, η αναβάθμιση τώρα θα αποτελέσει μια ψυχολογική δικαίωση που βάζει τέλος στην περιπέτεια που πέρασε η χώρα.

Δύο παράγοντες βάζουν φρένο στην διατήρηση σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα ρυθμών ανάπτυξης της τάξης του 3%. Καταρχάς, οι ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό. Παρά τη διαμόρφωση της ανεργίας στο 10%, στο ανώτερο και στο κατώτερο άκρο των δεξιοτήτων και σε συγκεκριμένους κλάδους, οι ελλείψεις είναι σοβαρές. Για παράδειγμα, ο αγροτικός τομέας, οι κατασκευές, η παροχή υπηρεσιών, αλλά και ο κλάδος των πολιτικών μηχανισμών και των στελεχών πληροφορικής χρήζει ενίσχυσης από πλευράς εργαζομένων και μάλιστα σε μεγάλο αριθμό.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι τα ενεργειακά δίκτυα καθώς ενώ η χώρα έχει τη δυνατότητα να αναδειχθεί σε εξαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030, η κατάσταση των δικτύων μπορεί να εμποδίσει την ταχύτητα της εξέλιξης αυτής, είπε ο Chief Economist της Τράπεζας Πειραιώς.

Ο κ. Λεκκός τόνισε ότι η χώρα μπορεί να επωφεληθεί μακροπρόθεσμα από σειρά παραγόντων, όπως η μείωση του μεγάλου δημοσιονομικού βάρους που έγινε δυνατή μετά την πανδημία και η διαμόρφωση του πρωτογενούς πλεονάσματος σε επιτεύξιμο επίπεδο, αλλά και η ευκαιρία των ευρωπαϊκών κεφαλαίων. Καταρχάς, το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο ήδη αξιοποιεί η ελληνική οικονομία ενώ επίκειται η εισροή κεφαλαίων από το RePower EU, από το οποίο ήδη η Ελλάδα αναμένει περί τα 6 δισ.ευρώ και εκτιμάται ότι θα επωφεληθεί με συνολικά κεφάλαια άνω των 20 δισ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Τζούρος (Πειραιώς): Ευκαιρίες για βιώσιμες επενδύσεις στην Ελλάδα

Ο επικεφαλής Corporate & Investment Banking της τράπεζας υπογράμμισε ότι το περιβάλλον αναμένεται ευνοϊκό τα επόμενα χρόνια καθώς η Ελλάδα συνδυάζει ισχυρό τραπεζικό σύστημα και πολιτική σταθερότητα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρ. Πειραιώς: Ποιοι παράγοντες στηρίζουν την ανάπτυξη της οικονομίας

Κατανάλωση και επενδύσεις αποτελούν δύο από τα βασικά στοιχεία που συντηρούν την υπεραπόδοση της Ελλάδας, όπως τονίζει σε μελέτη του το τμήμα Οικονομικής Ανάλυσης και Επενδυτικής Στρατηγικής της τράπεζας.
Trapeza, trapeza peiraios
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυνατότητες ανάπτυξης της αγοράς αμοιβαίων κεφαλαίων στην Ελλάδα

O Ηρακλής Μπαμπλέκος, Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς Asset Management ΑΕΔΑΚ υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να είναι τα αμοιβαία κεφάλαια απλά και διαφανή ως προς τα χαρακτηριστικά τους και τις χρεώσεις τους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άκης Μπης: Επενδυτικό ενδιαφέρον για την δευτερογενή αγορά απαιτήσεων

Ο Managing Director της Intrum Investments Greece σημείωσε πως οι επενδύσεις της Intrum έχουν επιδείξει ανθεκτικότητα, γεγονός που πιστοποιεί ότι έγιναν την κατάλληλη στιγμή και εφαρμόζεται η σωστή στρατηγική διαχείρισης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Κορμάς: Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον στην ελληνική αγορά real estate

Ο CEO της Piraeus Real Estate επεσήμανε ότι η διάθεση της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας έναντι της Ελλάδας είναι πολύ θετική και ότι το προφίλ των επενδυτών βελτιώνεται, όσο αλλάζει η ίδια η χώρα.