ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: ΑΠΕ

Πακέτο 21 δισ. με το νέο ΕΣΠΑ, στοίχημα η σωστή αξιοποίηση

Ο αντιπρόεδρος Μ. Σχοινάς εκτιμά πως οι πόροι θα αυξηθούν κατά 8% την επόμενη προγραμματική περίοδο, ενώ ο Κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει την σημασία της καλής αξιοποίησης.

Η Ελλάδα «κλειδώνει» πόρους 21 δισ. ευρώ με το νέο ΕΣΠΑ για την προγραμματική περίοδο μέχρι το 2027, σύμφωνα με όσα τόνισε σήμερα ο αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς, ενώ ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε μεγάλο στοίχημα την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων.

Είναι ρεαλιστικό η Ελλάδα να περιμένει 21 δισ. ευρώ, τα επόμενα επτά χρόνια από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, μια αύξηση 8% έναντι του προηγουμένου επταετούς προγράμματος, όπως ανέφερε ο κ. Σχοινάς στην ομιλία του στο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ενεργειακή μετάβαση, η οποία θίγει την περιφέρεια της Δ. Μακεδονίας και τη Μεγαλόπολη, λέγοντας ότι μέσω των ευρωπαϊκών πολιτικών και του ειδικού Ταμείου για Δίκαιη Μετάβαση, η Ελλάδα αναμένεται να αποκομίσει 4 δισ. ευρώ και να δημιουργήσει 7.000 στοχευμένες θέσεις εργασίας.

Ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι είναι ευνοϊκή συγκυρία το γεγονός ότι η νέα προγραμματική περίοδος ξεκινάει σε μια στιγμή που η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της την κρίση και τις «μαύρες μέρες του 2015» και ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 200 χρόνια Εθνικής Παλιγγενεσίας. Οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα 2021-2027 είναι σε πλήρη εξέλιξη και ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι σε συνεχή επαφή και διαβουλεύσεις, οι οποίες θα ενταθούν κατά την κροατική και τη γερμανική προεδρία, στο τέλος της οποίας (τέλος του 2020) αναμένεται να κλείσει το νέο επταετές πρόγραμμα.

«Μια ισχυρή οικονομία θέλει αλλαγές κράτους, θεσμών και νοοτροπιών» είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, για να υπογραμμίσει, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, ότι «ξεκίνησε τη μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτος ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και θα την ολοκληρώσει ως πρωθυπουργός».

«Θέλουμε μια δημόσια διοίκηση διάφανη, δημοκρατική και έντιμη» σημείωσε ο κ. Σχοινάς, αναφέροντάς τη ως μια από τις προτεραιότητες για τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές της ελληνικής οικονομίας. Μίλησε ακόμη για την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων στη φορολογία, την ολοκλήρωση του κτηματολογίου, τη διευκόλυνση του επενδυτικού περιβάλλοντος και την ένταξη της έρευνας στην αγορά εργασίας.

Μητσοτάκης: Αλλάζει ο τρόπος αξιοποίησης

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η χώρα μας έχει ωφεληθεί τις τελευταίες δεκαετίες από τους συγχρηματοδοτούμενους πόρους, αναβαθμίζοντας τις υποδομές της, ενώ πραγματοποιήθηκαν σημαντικά βήματα στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και ενισχύθηκαν ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια.

Ωστόσο, σημείωσε πως αν και ο απολογισμός είναι θετικός «δεν έλειψαν οι στιγμές που οι ευρωπαϊκοί πόροι αντιμετωπίστηκαν επιπόλαια και κοντόφθαλμα ως ευκαιριακές επιδοτήσεις και όχι ως μακρόπνοα χρηματοδοτικά εργαλεία. Και το κυριότερο, σχεδόν ποτέ οι πόροι αυτοί δεν έγιναν μέρος ενός εθνικού σχεδίου ανάπτυξης». Κάτι το οποίο αναμένεται να αλλάξει, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό που σημείωσε πως υπό τον συντονισμό του υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων όλοι οι φορείς βρίσκονται σε κοινό έδαφος, επιταχύνοντας τις διαδικασίες.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θετικό κλίμα που διαμορφώνεται για την ελληνική οικονομία, καθώς αυτό «ανακλάται ήδη στην αποκλιμάκωση των κρατικών ομολόγων, αλλά και σε ακόμα πιο σημαντικούς δείκτες ως προς την απόδοση της εγχώριας οικονομίας, που δεν είναι άλλοι από τους δείκτες της καταναλωτικής και της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης» και επισήμανε πως η Ελλάδα πλέον αντιμετωπίζεται ως αξιόπιστος εταίρος και ως δυναμικός επενδυτικός προορισμός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν για να διορθωθούν οι στρεβλώσεις που αντιμετώπιζε όλα αυτά τα χρόνια η ελληνική οικονομία, σημειώνοντας την πτώση 8 θέσεων της χώρας μας στην παγκόσμια έκθεση ανταγωνιστικότητας της Παγκόσμιας Τράπεζας. Με αναφορά σε επίσημα στοιχεία τόνισε πως «οι επενδύσεις των επιχειρήσεων -όχι όλες οι επενδύσεις συνολικά- στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν μόλις το 6% του Α.Ε.Π., όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι κοντά στο 13%».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην επιτροπή σοφών που θα εκπονήσει το σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας πως «Οι προτάσεις αυτής της Επιτροπής θα αποτελέσουν και τη βάση του σχεδιασμού της νέας προγραμματικής περιόδου, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα του δημόσιου διαλόγου, την εκκίνηση του οποίου κάνουμε σήμερα. Μετά θα πάρει τη μορφή -μέσω της διαδικασίας του ευρωπαϊκού εξαμήνου- του εθνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων και φυσικά θα λάβουμε υπόψη, πολύ σοβαρά και τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Α. Γεωργιάδης: «Ξεκολλάει η απορροφητικότητα»

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, υπογράμμισε πως «η Κυβέρνηση τους τελευταίους 6 μήνες έκανε μεγάλη προσπάθεια για να ξεκολλήσουμε στην απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Ξέρετε, ωραία είναι να λέμε ότι είμαστε πρωταθλητές και πάμε καλά αλλά στο τέλος υπάρχει ένα ταμείο το οποίο εάν δεν απορροφηθεί θα έχουμε όλοι μας αποτύχει. Και δεν έχουμε δικαίωμα να χάσουμε χρήματα. Δεν μπορεί σε μία Ελλάδα που έχεις κόψει συντάξεις, που έχεις αφήσει ανθρώπους πίσω και που προσπαθείς να τους βοηθήσεις να φύγουν μπροστά, να χάνεις χρήματα. Είναι απαράδεκτο. Και δεν θα χάσουμε».

Ο υπουργός κάλεσε τους εκπροσώπους των περιφερειών να συμμετάσχουν στο διάλογο και όπως είπε σκοπός είναι: «τα χρήματα να πιάσουν τόπο, να μην τα σκορπίσουμε όπως πολλές φορές τα είχαμε σκορπίσει στο παρελθόν, αλλά να τα χρησιμοποιήσουμε για κάτι που θα μείνει και θα παράγει πλούτο για τους Έλληνες και αφού τελειώσει το νέο ΕΣΠΑ».

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στη μείωση της γραφειοκρατίας που διέπει τα κοινοτικά προγράμματα, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και προανήγγειλε ότι στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία από την Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Euros, Money, xrhmata,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η πάταξη της φοροδιαφυγής ανοίγει το δρόμο σε επενδύσεις και φορομειώσεις

Ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία διαμορφώνεται για τη χώρα από το επενδυτικό πρόγραμμα μαμούθ που χρηματοδοτείται από Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ και από την σημαντική αύξηση των εσόδων λόγω των μέτρων περιστολής της φοροδιαφυγής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακίρης: Θετική η εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για το 2022

Το 2022 ήταν μία απόλυτα θετική χρονιά για την εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Στο εθνικό σκέλος εκταμιεύτηκε το σύνολο του διαθέσιμου προϋπολογισμού 1,696 δισ., τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρόλο στην ελληνική οικονομία αναλαμβάνουν οι επιχειρήσεις της Περιφέρειας

Το νέο ΕΣΠΑ και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης πρόκειται να «ξεκλειδώσουν» πολλές και σημαντικές επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 70 δισ. ευρώ, με την επιχειρηματικότητα στην περιφέρεια να βελτιώνεται σημαντικά.