Χωρίς θέματα επάρκειας ισχύος στην αγορά ρεύματος και με μειωμένη ζήτηση σε σχέση με το 2022 θα περάσει το καλοκαίρι του 2023, ενώ περιορισμένες θα είναι οι δυνατότητες αξιοποίησης των υδροηλεκτρικών μονάδων, εξαιτίας της ξηρασίας που επικράτησε τον χειμώνα.
Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης προβλέψεων για το καλοκαίρι του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO). Στο ENTSO συμμετέχει από ελληνικής πλευράς ο ΑΔΜΗΕ.
Για το επερχόμενο καλοκαίρι, αναφέρει η έκθεση, δεν υπάρχει προγραμματισμένη συντήρηση μονάδων παραγωγής κατά την περίοδο υψηλής ζήτησης (από μέσα Ιουνίου έως μέσα Αυγούστου). Υπάρχει μικρή πιθανότητα η προγραμματισμένη συντήρηση να επεκταθεί επειγόντως σε αυτές τις περιόδους υψηλής ζήτησης, αυξάνοντας την αβεβαιότητα επάρκειας σε περίπτωση ταυτόχρονης υψηλής ζήτησης λόγω πιθανών κυμάτων καύσωνα.
Επιπλέον, οι δύο νέες μονάδες (610 MW λιγνίτη -Πτολεμαΐδα 5- και 810 MW φυσικού αερίου - Άγιος Νικόλαος ΙΙ) αναμένεται να εξακολουθήσουν να βρίσκονται σε δοκιμαστική λειτουργία κατά τη θερινή περίοδο. Και οι δύο μονάδες αναμένεται να ενταχθούν στο σύστημα μετά το καλοκαίρι.
Ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον ΔΕΣΦΑ για να είναι σε θέση να κινήσει τη διαδικασία αλλαγής καυσίμου σε ορισμένες μονάδες διπλού καυσίμου (φυσικό αέριο σε πετρέλαιο) σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Η λειτουργία με εναλλακτικό καύσιμο περιορίζεται σε λίγες ημέρες και θεωρείται μόνο ως επείγον αντίμετρο σε περίπτωση έλλειψης παροχής αερίου και όχι ως τρόπος συνεχούς λειτουργίας.
Τα επίπεδα των ταμιευτήρων νερού είναι χαμηλότερα από ό, τι τα προηγούμενα χρόνια λόγω της ξηρασίας κατά τη διάρκεια του χειμώνα 2023-2024 και της απουσίας εισροών. Η συνεχιζόμενη απουσία συνθηκών βροχής και ξηρασίας κατά την άνοιξη του 2023 εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη διαθεσιμότητα υδροηλεκτρικών σταθμών το καλοκαίρι.
Οι συνολικές Καθαρές Μεταφορικές Ικανότητες (ΕΜΔ) στα βόρεια σύνορα αναμένεται να αυξηθούν, λόγω της νέας γραμμής διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας (Νέα Σάντα – Μαριτσά) που αναμένεται να λειτουργήσει εντός της θερινής περιόδου. Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συντήρηση ή περιορισμοί χωρητικότητας σε καμία από τις άλλες γραμμές διασύνδεσης για το επερχόμενο καλοκαίρι.
Μείωση της κατανάλωσης κατά τη διάρκεια του ερχόμενου καλοκαιριού αναμένεται σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2022, λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας και των παγκόσμιων μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας.
Λόγω της επιδείνωσης των περιβαλλοντικών συνθηκών, εκτεταμένες πυρκαγιές σε όλη την ελληνική επικράτεια κατά τις θερινές περιόδους εμφανίζονται όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις διακοπές σε τμήματα του Συστήματος Μεταφοράς.
Η αναμενόμενη δυναμικότητα παραγωγής και εισαγωγής επαρκεί για την κάλυψη των ελληνικών ενεργειακών αναγκών υπό κανονικές συνθήκες και ο ΑΔΜΗΕ δεν αναμένει ζητήματα επάρκειας, δεδομένου ότι οι προμήθειες με φυσικό αέριο θα είναι συνεχείς και επαρκείς για την κάλυψη της εγχώριας ζήτησης.
Ωστόσο, το ελληνικό σύστημα θα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές κατά τη διάρκεια περιόδων υψηλής ζήτησης, προκειμένου να μην αντιμετωπίζει προβλήματα επάρκειας σε περιόδους αιχμής υψηλής ζήτησης.
Σημειώνεται ότι ο περσινός χειμώνας ήταν ήπιος και ξηρός, ενώ η μέση κατανάλωση μειώθηκε κατά 10% σε σύγκριση με τον χειμώνα 2021-2022. Υπήρξαν περιορισμένες χιονοπτώσεις και βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα χαμηλότερα επίπεδα ταμιευτήρων νερού από τα αναμενόμενα.
Δύο νεόδμητες μονάδες τέθηκαν σε λειτουργία κατά τη διάρκεια του χειμώνα 2022-2023. Η Πτολεμαΐδα 5, μια λιγνιτική μονάδα 610MW και ο Άγιος Νικόλαος ΙΙ, μια μονάδα φυσικού αερίου 810MW. Δεν καταγράφηκαν ζητήματα επάρκειας.