ΓΔ: 1391.62 -0.87% Τζίρος: 69.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:16:40 DATA

«Δύναμη πυρός» 750 εκατ. ευρώ σε τρία νέα funds για την καινοτομία

Τα επενδυτικά οχήματα θα δημιουργηθούν από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων με κρατικά και ιδιωτικά κεφάλαια, με βασικό στόχο την ενίσχυση πρωτοβουλιών στον τομέα της βιοτεχνολογίας.

Σε μεγάλη επέκταση στα χρηματοδοτικά της εργαλεία προχωρά η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, δημιουργώντας τους επόμενους μήνες νέα επενδυτικά funds που θα χρηματοδοτήσουν την καινοτομία, στοχεύοντας σε τεχνολογίες αιχμής.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της τράπεζας, Δρ. Χάρης Λαμπρόπουλος, στο πλαίσιο της έκθεσης τεχνολογίας Beyond, τους επόμενους 6-8 μήνες πρόκειται να δημιουργηθούν τρία νέα funds τα οποία θα διαθέτουν περίπου 250 εκατ. ευρώ το καθένα και θα αντλήσουν σημαντική συνεισφορά κεφαλαίων από ιδιώτες.

Τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που φέρνει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων αντανακλούν την ανάπτυξη του οικοσυστήματος καινοτομίας στη χώρα, καθώς σύμφωνα με τον κ. Λαμπρόπουλο, τα δύο τελευταία χρόνια (2021-2023) έχουν συσταθεί 16 νέα επενδυτικά ταμεία (Venture Capital / Private Equity) που διαχειρίζονται κεφάλαια άνω του 1 δισ., με το μερίδιο της ΕΑΤΕ να ξεπερνά τα 400 εκατ., έχοντας ήδη υλοποιήσει 55 επενδύσεις.

Ο κ. Λαμπρόπουλος σημείωσε πως οι επενδύσεις αυτές από την πλευρά του Δημοσίου είναι μεγαλύτερες από το σύνολο των κεφαλαίων που έχουν επενδυθεί τα τελευταία 20 χρόνια από αντίστοιχα προγράμματα (ΤΑΝΕΟ - JEREMIE - Equifund), κάτι που αντανακλά την ωρίμανση και τη δυναμική εξέλιξη του οικοσυστήματος των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της ΕΑΤΕ τόνισε πως «χρειάζονται ιδιωτικά κεφάλαια, που θα κουμπώσουν πάνω στα εθνικά και τα κοινοτικά κονδύλια. Η Ελλάδα διαθέτει ισχυρή δύναμη πυρός στα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών. Πλέον τα ελληνικά funds είναι στο ραντάρ του οικοσυστήματος. Θα πάμε δυνατά στην επόμενη ημέρα».

Στο επίκεντρο η βιοτεχνολογία

Στην Ελλάδα, η βιοτεχνολογία γνωρίζει άνθηση σε ακαδημαϊκό επίπεδο με την ίδρυση σχετικών πανεπιστημιακών τμημάτων και άλλων ερευνητικών ιδρυμάτων, ωστόσο έχει μηδενική άμεση βιομηχανική ανάπτυξη και παραγωγή βιολογικών φαρμακευτικών θεραπευτικών προϊόντων, με την ΕΑΤΕ να εξετάζει τη δυνατότητα δημιουργίας ισχυρών συνεργειών μέσα από τη στήριξη καθετοποιημένων επενδυτικών κεφαλαίων (vertical funds), σχεδιάζοντας νέα καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία προς αυτήν την κατεύθυνση.

Όπως ανέφερε ο κ. Λαμπρόπουλος, «στόχος είναι να μπούμε και σε κάποια verticals, όπως για παράδειγμα η βιοτεχνολογία που φαίνεται να έχει αναπτύξει σημαντική δυναμική. Είναι ένας κλάδος με υψηλό ρίσκο, αλλά μεγάλη απόδοση και διαθέσιμο ταλέντο».

Ο τομέας της βιοτεχνολογίας θεωρείται από τους πλέον δυναμικούς τομείς παγκοσμίως, καθώς έχει ευρεία εφαρμογή σε τομείς όπως η υγειονομική φροντίδα (ιατρική τεχνολογία, η τεχνολογία ανάπτυξης φαρμάκων και η φαρμακευτική βιομηχανία), η γεωπονία, η βιομηχανία χημικών, υλικών και τροφίμων, η ενέργεια και το περιβάλλον ενώ έχει έντονη αλληλεπίδραση με καινοτόμους επιστημονικούς κλάδους, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η νανοτεχνολογία.

Εκτιμάται ότι μέχρι το 2030 η αξία της αγοράς βιοτεχνολογίας θα ανέλθει στα 2,2 τρισ. δολ. από 600 δισ. δολ. το 2020, ενώ το 70% της φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων παγκοσμίως για την υγεία θα κατευθύνεται σε σκευάσματα βιοτεχνολογίας.

Οι εταιρείες που κινούνται στον χώρο των βιοεπιστημών στην Ελλάδα έχουν συγκεντρώσει την τελευταία οκταετία χρηματοδοτήσεις που ξεπερνούν τα 670 εκατ. ευρώ και το 2022 κέρδισαν το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον, προσελκύοντας το 69% της χρηματοδότησης που είχε δοθεί.

Στις βιοεπιστήμες δραστηριοποιούνται οι περισσότερες ελληνικές startup, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Elevate Greece, κατέχουν την πρώτη θέση με ποσοστό που ανέρχεται σε 14,2%, ενώ ακολουθούν οι τομείς Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Διαφήμισης –Μάρκετινγκ με ποσοστό 9%, και πιο πίσω είναι ο τομέας του Τουρισμού - Υπηρεσιών Φιλοξενίας, της Αγροδιατροφής, της Ανάλυσης Δεδομένων και Big Data και ηλεκτρονικό εμπόριο-μόδα.

Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την ελληνική καινοτομία

Το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας που αποτιμάται πλέον πάνω από τα 8 δισ. ευρώ, έχει μπει πλέον στα ραντάρ των διεθνών επενδυτών, καθώς ωριμάζει και προσελκύει σημαντικό ενδιαφέρον όπως κατέδειξε το ετήσιο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιχειρηματικών Αγγέλων (EBAN) και της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece), που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης BEYOND, με την υποστήριξη του Ελληνικού Δικτύου Επιχειρηματικών Αγγέλων (HeBAN), όπου προσκεκλημένοι ήταν περισσότεροι από 450 επενδυτές και 100 startups.

Ο Jacoppo Losso, γενικός διευθυντής της ΕΒΑΝ αναφέρθηκε στη ραγδαία εξέλιξη των startups στη χώρα μας, επισημαίνοντας ότι οι «επενδυτικοί άγγελοι», μπορούν να βρουν πολλές ευκαιρίες, καθώς στην Ελλάδα υπάρχει πολύ ταλέντο και επιχειρηματίες, ενώ υπάρχει χώρος για εξέλιξη της επενδυτικής κοινότητας της χώρας.

Σημειώνεται πως οι επενδύσεις επιχειρηματικών «αγγέλων» σε ελληνικές startups διπλασιάστηκαν το 2022, με τη δραστηριότητά τους στη χώρα να έχει ενταθεί την τελευταία διετία χάρη και στα ειδικά φορολογικά κίνητρα που έδωσε η κυβέρνηση.

Οι επενδυτές δήλωσαν ετοιμότητα να επενδύσουν σε ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις που ασχολούνται με το fintech, healthtech, βιοτεχνολογία, Τεχνητή Νοημοσύνη, τουρισμό και διαστημική βιομηχανία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

startup_funding
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς φέρνει νέο χρήμα στις startups η Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων

Μέχρι σήμερα η ΕΑΤΕ έχει συμμετοχές σε 27 funds που έχουν δημιουργήσει χρηματοδοτική δεξαμενή που ξεπερνάει το 1,6 δις. ευρώ. Το επόμενο διάστημα θα ανακοινώσει τη συμμετοχή και σε ακόμα δύο funds.
startup_funding
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φρέσκο χρήμα στις startups φέρνει η Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων

Ο πρόεδρος της ΕΑΤΕ, Χάρης Λαμπρόπουλος τονίζει ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα υπάρξει συμμετοχή σε ακόμα πέντε funds, ώστε μέχρι το τέλους του χρόνου να έχει πιάσει τον στόχο των 35 funds.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχωρεί η χρηματοδότηση των startup, αντέχει το ελληνικό οικοσύστημα

Οι ελληνικές startup διατηρούν το επενδυτικό ενδιαφέρον και συνεχίζουν να προσελκύουν κεφάλαια παρά τις δυσκολίες. Σταθερή η πορεία των startup εντός των τειχών, ενώ περισσότερες εξαγορές πραγματοποιήθηκαν εκτός συνόρων.
startup_funding
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μάζεψαν» 874 εκατ. οι ελληνικές startup, ποια πήρε τα περισσότερα

Παρά το δυσμενές κλίμα που διαμορφώνει η αύξηση των επιτοκίων, διατηρείται το ενδιαφέρον για το ελληνικό οικοσύστημα. Η Runway άντλησε τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση και έχει αποτίμηση 1,5 δισ. δολ.
startup-technology
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι επτά «χρυσοί» κλάδοι των startups που έχουν μαζέψει 4 δισ. ευρώ

Εκπαίδευση, Βιοεπιστήμες, Ανθρώπινο Δυναμικό, Ανάλυση Δεδομένων, Υπηρεσίες Ποιοτικής Διαβίωσης, Αγροδιατροφή και Αμυντικά Συστήματα είναι οι κλάδοι νεοφυών επιχειρήσεων που έχουν πρωτοστατήσει σε άντληση χρηματοδότησης.
startup-technology
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαζεύουν λεφτά κόντρα στη διεθνή πτώση οι ελληνικές startup εταιρείες

Παρά τη μεγάλη μείωση των επενδυτικών κεφαλαίων που κατευθύνονται διεθνώς στις νεοφυείς εταιρείες, το ελληνικό οικοσύστημα συνεχίζει να προσελκύει επενδυτές. Ποιες είναι οι εταιρείες που ξεχωρίζουν.