ΓΔ: 2118.27 -0.55% Τζίρος: 263.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ανδρέας Σιάμισιης ομιλία
Φωτο: ΑΠΕ, Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Ανδρέας Σιάμισιης: Η Ελλάδα εξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο της Ευρώπης

Ο CEO της HELLENiQ ENERGY, Ανδρέας Σιάμισιης, ανέδειξε τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, τονίζοντας τη λειτουργία της χώρας ως ενεργειακού κόμβου και τις προοπτικές περαιτέρω διασύνδεσης στην περιοχή.

Σημαντικά οφέλη και κομβικό ρόλο για την ενεργειακή ασφάλεια και τροφοδοσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να αποκομίσει η Ελλάδα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της HELLENiQ ENERGY, Ανδρέα Σιάμισιη. Ο ίδιος μίλησε στο πρώτο Φόρουμ που διοργάνωσε το Κέντρο Αριστείας «HELLENiQ ENERGY Center for Sustainability and Energy @ Alba Graduate Business School».

Στην ενότητα με θέμα "The Strategic Role of Greece in Regional Energy Security", όπου συμμετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου και η πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Κίμπερλι Γκιλφόιλ, ο κ. Σιάμισιης επισήμανε τη λειτουργία της χώρας ως ενεργειακού κόμβου. Η Ελλάδα επιτρέπει τη μεταφορά ενέργειας από τρίτες αγορές προς την Κεντρική Ευρώπη και την Ουκρανία.

Όπως ανέφερε, η HELLENiQ ENERGY είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές διυλισμένων προϊόντων στην Ουκρανία και συμμετέχει στις πρώτες ροές LNG στον Κάθετο Διάδρομο. Η αναμενόμενη επαναλειτουργία του αγωγού ντίζελ Θεσσαλονίκης-Σκοπίων, μετά από 15 χρόνια αδράνειας, θα ενισχύσει την τροφοδοσία γειτονικών χωρών όπως η Βουλγαρία και η Σερβία, δίνοντας στην Ελλάδα ρόλο «ενεργειακού εξισορροπητή» στα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη.

Ο κ. Σιάμισιης χαρακτήρισε ως επιτυχία τη συνεργασία με τους πετρελαϊκούς κολοσσούς ExxonMobil και Chevron για έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και ανοιχτά της Κρήτης. Τόνισε ότι οι εταιρείες αυτές διαθέτουν υψηλή τεχνογνωσία και εξειδίκευση, πέρα από τους γεωπολιτικούς λόγους συνεργασίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος υπογράμμισε την ανθεκτικότητα της Ελλάδας στη διαχείριση διαδοχικών κρίσεων τα προηγούμενα χρόνια. Σημείωσε το προβάδισμα της χώρας στην προσπάθεια απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, χάρη σε υποδομές LNG και FSRU, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία.

Αναφορικά με την ενεργειακή μετάβαση, ο κ. Σιάμισιης εξέφρασε ικανοποίηση για τη στροφή της ΕΕ σε πιο ρεαλιστικές πολιτικές, μετά από υπερβολικά φιλόδοξους στόχους που αγνοούσαν τις συνέπειες για τη βιομηχανία και τους πολίτες. Υπογράμμισε ότι με ακατάλληλες πολιτικές, διυλιστήρια μπορεί να μεταφερθούν εκτός Ευρώπης χωρίς όφελος για το κλίμα.

Ως νέα πρόκληση ανέδειξε την αξιοποίηση της συγκυρίας για εξαγωγές πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, υπό την προϋπόθεση ύπαρξης κατάλληλου ρυθμιστικού πλαισίου και υλοποίησης επενδύσεων. Η Enerwave (πρώην Elpedison), μέλος της HELLENiQ ENERGY, σχεδιάζει να συνδυάσει ισχύ από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, έργα αποθήκευσης και μονάδες φυσικού αερίου, με στόχο να γίνει εξαγωγέας ενέργειας στα Βαλκάνια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σταύρος Παπασταύρου σε εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Η Ελλάδα φάρος σταθερότητας στον νέο ενεργειακό χάρτη Ευρώπης

Ο Στ. Παπασταύρου τόνισε στην CERAWeek 2026 ότι η Ευρώπη έμαθε πως η ενεργειακή εξάρτηση δεν σημαίνει ασφάλεια. Υπογράμμισε την ανάγκη απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο μέσω κλεισίματος του TurkStream και ανάπτυξης αμερικανικού LNG.
Σταύρος Παπασταύρου διπλωμάτης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Παπασταύρου στο CERAWeek: Η Ελλάδα φάρος σταθερότητας στη Μεσόγειο

Η Ευρώπη αλλάζει ενεργειακά, με την Ελλάδα να αναδεικνύεται σε βασικό κόμβο σταθερότητας, όπως τόνισε ο Υπ. Ενέργειας Στ. Παπασταύρου στο CERAWeek 2026, επισημαίνοντας τη στροφή σε εναλλακτικές πηγές αντί του ρωσικού αερίου.
Κυριάκος Πιερρακάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκέρτσος: Η Ελλάδα πυλώνας ενεργειακής σταθερότητας στην Ευρώπη

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Άκη Σκέρτσο, θεωρείται πλέον βασικός πυλώνας ενεργειακής σταθερότητας στην Ευρώπη, καθώς συγκαταλέγεται στις πέντε χώρες με τις μεγαλύτερες εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες.
Σιάμισιης ομιλία επιχειρήσεων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανδρέας Σιάμισιης: Η Ελλάδα γίνεται περιφερειακός ενεργειακός κόμβος

Ο Ανδρέας Σιάμισιης, CEO της HELLENiQ ENERGY, τόνισε πως η ενεργειακή κρίση επιταχύνει τον μετασχηματισμό στην ΕΕ, αλλά η μετάβαση παραμένει πολύπλοκη λόγω υδρογονανθράκων, κόστους και γεωπολιτικής, απαιτώντας στρατηγικές επενδύσεις.
Φωτοβολταϊκά πάρκα ενέργειας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρεκόρ ταχύτητας στην ενεργειακή μετάβαση και αποθήκευση από την Ελλάδα

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε πως τα έργα ενέργειας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης βελτιώνουν την καθημερινότητα, ενισχύουν ΑΠΕ και αποθήκευση, μειώνουν το λιγνίτη και οδηγούν σε πιο φθηνή και ανθεκτική ενέργεια για όλους.