ΓΔ: 1469.25 0.37% Τζίρος: 78.31 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Συγχρηματοδότηση ερευνητικών έργων για το νερό

Στόχος είναι να προταθούν ολοκληρωμένες λύσεις για την εξασφάλιση πόσιμου νερού, υγιούς υδάτινου περιβάλλοντος και να δημιουργηθούν συνέργειες για κοινές προσεγγίσεις στο τρίπτυχο των γλυκών υδάτων, της θάλασσας και της υγείας.

Ανακοινώθηκε η κοινή πρόσκληση Aquatic Pollutants (Joint Call 2020), για τη συγχρηματοδότηση ερευνητικών έργων όπως αυτή προέκυψε από τη συνεργασία των τριών Πρωτοβουλιών Κοινού Προγραμματισμού για το Νερό (JPI Water), τους Ωκεανούς (JPI OCEANS) και την Αντιμικροβιακή Αντοχή  (JPI AMR).

Η προκήρυξη αφορά στη χρηματοδότηση έργων έρευνας και καινοτομίας σχετικά με τους κινδύνους που προκύπτουν για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, από τους αναδυόμενους ρύπους, τους παθογόνους παράγοντες, παρόντες στο νερό, καθώς και την αυξημένη αντιμικροβιακή αντοχή των μικροοργανισμών που εμπλέκονται στον κύκλο νερού.

Ο στόχος της πρόσκλησης είναι να προταθούν ολοκληρωμένες και πρακτικές λύσεις για την εξασφάλιση πόσιμου νερού, υγιούς υδάτινου περιβάλλοντος και παράλληλα να δημιουργηθούν συνέργειες για κοινές προσεγγίσεις στο τρίπτυχο  των γλυκών υδάτων, της θάλασσας και της υγείας.

Η πρόσκληση αποσκοπεί στη συγχρηματοδότηση των έργων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΚ) και 32 οργανισμούς  από τις εξής 26 χώρες: Αίγυπτος, Ν. Αφρική, Βραζιλία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία,  Ελλάδα, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κύπρος, Λιθουανία, Μολδαβία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σουηδία, Σκωτία (ΗΒ), Ταιβάν, Τουρκία, Τσεχία, Τυνησία, Φινλανδία.

Ως ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων έχει οριστεί η 17η Φεβρουαρίου 2020.

Την χρηματοδότηση των ελληνικών φορέων-μελών κοινοπραξιών, των οποίων οι προτάσεις θα εγκριθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα εξασφαλίσει, μετά από εθνική προκήρυξη, η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (Γ.Γ.Ε.Τ.) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία" (ΕΠΑνΕΚ) για την περίοδο 2014-2020. Το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ της ελληνικής συμμετοχής θα κατανεμηθεί στους δικαιούχους μέχρι το ανώτερο ποσό των 200.000 ευρώ ανά συμμετοχή τους, ως απλός εταίρος και μέχρι 250.000 ευρώ ανά συμμετοχή τους ως συντονιστής.

Για τη χρηματοδότηση των προτάσεων σε εθνικό επίπεδο ισχύει ο εξής περιορισμός: α) για τις επιχειρήσεις, έως δύο προτάσεις ανά Α.Φ.Μ. και β) για τους Οργανισμούς Έρευνας και Διάδοσης Γνώσεων έως δύο προτάσεις ανά Ινστιτούτο ή Εργαστήριο ή Τμήμα ή Σχολή.

Η διαδικασία υποβολής προτάσεων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα γίνει σε δύο στάδια. Αρχικά υποβάλλονται οι προκαταρκτικές προτάσεις και όσες από αυτές επιλεγούν θα υποβληθούν εκ νέου με την μορφή ολοκληρωμένων προτάσεων στα πλαίσια του 2ου σταδίου αξιολόγησης.

Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των αρχικών προτάσεων είναι η 16η Απριλίου 2020, ενώ η αντίστοιχη προθεσμία για την τελική υποβολή των πλήρων προτάσεων προβλέπεται να οριστεί για τον Αύγουστο 2020. O συνολικός διαθέσιμος προϋπολογισμός για την τρέχουσα πρόσκληση ανέρχεται περίπου στα 25 εκατ. ευρώ.

Τα έργα που θα  εγκριθούν για την Ελλάδα, θα είναι διάρκειας έως και 24 μηνών.

Η ανακοίνωση της πρόσκλησης θα δημοσιευθεί  στους αντίστοιχους ιστότοπους των 3 Πρωτοβουλιών Κοινού Προγραμματισμού (http://jpi-oceans.eu/calls, http://www.waterjpi.eu/ , https://www.jpiamr.eu/) αλλά και στην επίσημη σελίδα της γενικής γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, παρέχοντας τις απαραίτητες πληροφορίες για τους δυνητικούς δικαιούχους από τη χώρα μας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ράπτη: Συνεργασία των ερευνητικών ινστιτούτων με την αγορά εργασίας

Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο της επέκτασης και ανακαίνισης των κτιριακών εγκαταστάσεων του Δημοκρίτου, συνολικού προϋπολογισμού 48,33 εκατ. ευρώ, που συγχρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία για την πρώτη μονάδα βιομεθανίου στην Ελλάδα

Σήμερα στη χώρα υπάρχουν 75 μονάδες παραγωγής βιοαερίου και αναμένεται η αναβάθμιση του βιοαερίου, σε βιομεθάνιο για να μπορέσει η Ελλάδα να συμμετάσχει στην υλοποίηση των ευρωπαϊκών στόχων για την παραγωγή μεθανίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Να εστιάσουμε την προσοχή μας στην ανθεκτικότητα των υποδομών

Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, κατά την τοποθέτησή του, τόνισε πως «δεν αρκεί απλά να κατασκευάζουμε σιδηρόδρομο και να επεκτείνουμε το δίκτυό μας. Χρειάζεται να το διαχειριζόμαστε ορθολογικά».
businessdaily-Symfonia-Ergasia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΕΕ δημιουργεί ευρωπαϊκή «δεξαμενή ταλέντων» από τρίτες χώρες

Θα δημιουργηθεί μια πανευρωπαϊκή πλατφόρμα που θα αντιστοιχεί τα προφίλ των ατόμων που αναζητούν εργασία από χώρες εκτός της ΕΕ με τις κενές θέσεις εργασίας που αναζητούν εργοδότες εντός της ΕΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σ. Εφραίμογλου: Κρίσιμες οι αποφάσεις της Ευρώπης την επόμενη πενταετία

Η πρόεδρος του ΕΒΕΑ σημείωσε πως η Ευρώπη καλείται να προχωρήσει στην πράσινη μετάβαση διατηρώντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας ενώ την ίδια στιγμή φθίνει το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά.