Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πιθανώς να χρειαστεί να αυξήσει και άλλο τα επιτόκια τον Μάιο, εάν φυσικά συνηγορούν προς αυτήν την κατεύθυνση τα στοιχεία που θα έχει στη διάθεσή της και κυρίως η πορεία του πληθωρισμού, όπως τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Προσέθεσε ακόμη ότι η ΕΚΤ συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, επαναλαμβάνοντας ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης είναι θωρακισμένες.
Αναφερόμενος στη νομισματική πολιτική υπογράμμισε: «Νομίζω ότι ήμασταν σαφείς στη συνεδρίαση του Μαρτίου και προβήκαμε τότε σε περαιτέρω αύξηση. Έχουν γίνει πολλά, αλλά ήμασταν επίσης σαφείς ότι η επόμενη απόφασή μας τον Μάιο θα εξαρτηθεί από τρεις παράγοντες. Θα εξαρτηθεί από τις προοπτικές για τον πληθωρισμό - κάθε εβδομάδα έχουμε περισσότερες πληροφορίες που έρχονται, για την πορεία του πληθωρισμού του Μαρτίου, και θα έχουμε και τα στοιχεία του Απριλίου, πριν συνεδριάσουμε τον Μάιο. Δεύτερον, πρέπει να διαγνώσουμε την υποκείμενη δυναμική, όχι μόνο το συνολικό ποσοστό πληθωρισμού, αλλά και την εκτίμησή μας για το πόσο γρήγορα θα μειωθεί ο πληθωρισμός.
Αντίθετα, η κύρια ανησυχία θα ήταν αν εκτιμούσαμε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πολύ υψηλός για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια, ο τρίτος παράγοντας είναι το πόσο γρήγορα αυτές οι αυξήσεις των επιτοκίων περιορίζουν την οικονομία και μειώνουν τον πληθωρισμό. Για τους λόγους αυτούς, λοιπόν, δεν έχουμε πλέον υποδείξει ή προαναγγείλει ποιες είναι οι προσδοκίες για την επόμενη συνεδρίαση ή για τις επόμενες συνεδριάσεις. Νομίζω ότι θα εξετάσουμε πολύ προσεκτικά όλα αυτά τα δεδομένα τις επόμενες εβδομάδες.
Επομένως, νομίζω ότι είναι σημαντικό για όλους να κατανοήσουν ότι, αντί να με ρωτούν ποια θα είναι η επόμενη απόφαση επιτοκίου, η εστίαση θα πρέπει να είναι στην κατανόηση κάθε σημείου δεδομένων που θα έρθει. Βλέπουμε ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί; Βλέπουμε ενδείξεις ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων μειώνουν τις πιστώσεις, για παράδειγμα; Οδηγούν σε χαμηλότερες επενδύσεις, χαμηλότερη κατανάλωση, χαμηλότερη πίεση στην οικονομία και, ως εκ τούτου, χαμηλότερο πληθωρισμό; Έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσουμε μέχρι τη συνεδρίαση του Μαΐου, η οποία απέχει περίπου ένα μήνα. Έτσι, αντί να προσπαθούμε να προβλέψουμε από τώρα ποια θα είναι η απόφαση, η προσοχή μας θα είναι στραμμένη στα εισερχόμενα στοιχεία. Θα τα αναλύσουμε μέχρι την ημέρα της συνεδρίασης και τότε θα λάβουμε την απόφασή μας».
Σημειώνεται ότι οι αγορές προεξοφλούν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει στη συνεδρίαση της 4ης Μαΐου σε νέα αύξηση κατά 0,25%, ενώ θα υπάρξει μία ακόμη ανάλογου ύψους.