Κάτι παραπάνω από θετικά τα μηνύματα για την ελληνική οικονομία από το μέτωπο του πληθωρισμού, με τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή να υποχωρεί για τον Μάιο στο 2,3% από 3,2% που ήταν τον Απρίλιο και ακολουθώντας πορεία αντίθετη από αυτόν για την ευρωζώνη.
Η πτωτική πορεία του εναρμονισμένου δείκτη στη χώρα μας μπορεί να αποδοθεί και στο γεγονός ότι τον Μάιο «φάνηκε» περισσότερο η θετική επίδραση των μέτρων που έχει λάβει τους τελευταίους μήνες το υπ. Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με την εκτίμηση της Eurostat ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάιο ενισχύθηκε ελαφρώς στο 2,6% από 2,4% που ήταν τον Απρίλιο, ξεπερνώντας οριακά την εκτίμηση των αναλυτών ότι θα έφθανε στο 2,5%.
Ανοδική πορεία ακολούθησε και ο δομικός δείκτης, καθώς αναμένεται ότι για τον Μάιο διαμορφώθηκε στο 2,9% -σταθερά υψηλότερα από τον γενικό πληθωρισμό – από 2,8% που ήταν τον προηγούμενο μήνα.
Σε ό,τι αφορά τα βασικά στοιχεία που οδήγησαν την άνοδο για τον γενικό δείκτη, η Eurostat αναφέρει ότι η μεγαλύτερη «βαρύτητα» προήλθε από τον τομέα των υπηρεσιών (αύξηση 4,1%, από 3,7% τον Απρίλιο), ενώ ακολούθησε αυτός τροφίμων, αλκοόλ και καπνού (αύξηση 2,6% από 2,8% τον Απρίλιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (αύξηση 0,8% από 0,9% τον Απρίλιο) και η ενέργεια (αύξηση 0,3% από -0,6% τον Απρίλιο).
Η επίδραση για την ΕΚΤ
Η έστω και ήπια αύξηση του πληθωρισμού ήταν μάλλον αναμενόμενη από την ΕΚΤ, με αρκετά μέλη της διοίκησής της, το τελευταίο διάστημα, να υπογραμμίζουν ότι οι ανοδικές διαθέσεις στις τιμές -και κυρίως στις υπηρεσίες- δεν έχουν ακόμη τιθασευτεί.
Παρά ταύτα οι οικονομολόγοι παραμένουν σταθεροί στην εκτίμησή τους ότι η τράπεζα θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων κατά 0,25% στη συνεδρίαση του Ιουνίου.
Σύμφωνα, δε, με έρευνα του Bloomberg -η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από την επίσημη ανακοίνωση της Eurostat- εκτιμούν ότι συνολικά η ΕΚΤ θα προχωρήσει, με σταδιακό τρόπο, συνολικά έξι μειώσεις επιτοκίων.
Το νέο debate στο εσωτερικό της διοίκησης της ΕΚΤ -με σταθερή την κόντρα «γερακιών» και «περιστεριών»- έγκειται κυρίως στον ακριβή χρόνο πραγματοποίησης της δεύτερης μείωσης επιτοκίων, με τα «γεράκια», προερχόμενα κυρίως από τη Γερμανία, να εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να γίνει σε καμία περίπτωση πριν από τον Σεπτέμβριο.