ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Inflation, plithorismos
Φωτο: Shutterstock

«Βούτηξε» στο 2,3% από το 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα για τον Μάιο

O πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάιο ενισχύθηκε ελαφρώς στο 2,6% από 2,4% που ήταν τον Απρίλιο, ξεπερνώντας οριακά την εκτίμηση των αναλυτών ότι θα έφθανε στο 2,5%.

Κάτι παραπάνω από θετικά τα μηνύματα για την ελληνική οικονομία από το μέτωπο του πληθωρισμού, με τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή να υποχωρεί για τον Μάιο στο 2,3% από 3,2% που ήταν τον Απρίλιο και ακολουθώντας πορεία αντίθετη από αυτόν για την ευρωζώνη. 

Η πτωτική πορεία του εναρμονισμένου δείκτη στη χώρα μας μπορεί να αποδοθεί και στο γεγονός ότι τον Μάιο «φάνηκε» περισσότερο η θετική επίδραση των μέτρων που έχει λάβει τους τελευταίους μήνες το υπ. Ανάπτυξης. 

 

Σύμφωνα με την εκτίμηση της Eurostat ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάιο ενισχύθηκε ελαφρώς στο 2,6% από 2,4% που ήταν τον Απρίλιο, ξεπερνώντας οριακά την εκτίμηση των αναλυτών ότι θα έφθανε στο 2,5%. 

Ανοδική πορεία ακολούθησε και ο δομικός δείκτης, καθώς αναμένεται ότι για τον Μάιο διαμορφώθηκε στο 2,9% -σταθερά υψηλότερα από τον γενικό πληθωρισμό – από 2,8% που ήταν τον προηγούμενο μήνα. 

Σε ό,τι αφορά τα βασικά στοιχεία που οδήγησαν την άνοδο για τον γενικό δείκτη, η Eurostat αναφέρει ότι η μεγαλύτερη «βαρύτητα» προήλθε από τον τομέα των υπηρεσιών (αύξηση 4,1%, από 3,7% τον Απρίλιο), ενώ ακολούθησε αυτός τροφίμων, αλκοόλ και καπνού (αύξηση 2,6% από 2,8% τον Απρίλιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (αύξηση 0,8% από 0,9% τον Απρίλιο) και η ενέργεια (αύξηση 0,3% από -0,6% τον Απρίλιο). 

 

Η επίδραση για την ΕΚΤ

Η έστω και ήπια αύξηση του πληθωρισμού ήταν μάλλον αναμενόμενη από την ΕΚΤ, με αρκετά μέλη της διοίκησής της, το τελευταίο διάστημα, να υπογραμμίζουν ότι οι ανοδικές διαθέσεις στις τιμές -και κυρίως στις υπηρεσίες- δεν έχουν ακόμη τιθασευτεί. 

Παρά ταύτα οι οικονομολόγοι παραμένουν σταθεροί στην εκτίμησή τους ότι η τράπεζα θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων κατά 0,25% στη συνεδρίαση του Ιουνίου. 

Σύμφωνα, δε, με έρευνα του Bloomberg -η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από την επίσημη ανακοίνωση της Eurostat- εκτιμούν ότι συνολικά η ΕΚΤ θα προχωρήσει, με σταδιακό τρόπο, συνολικά έξι μειώσεις επιτοκίων. 

Το νέο debate στο εσωτερικό της διοίκησης της ΕΚΤ -με σταθερή την κόντρα «γερακιών» και «περιστεριών»- έγκειται κυρίως στον ακριβή χρόνο πραγματοποίησης της δεύτερης μείωσης επιτοκίων, με τα «γεράκια», προερχόμενα κυρίως από τη Γερμανία, να εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να γίνει σε καμία περίπτωση πριν από τον Σεπτέμβριο. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΕΚΤ, Ευρωσύστημα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έτοιμη για στήριξη της Ελλάδας η ΕΚΤ με έκτακτες αγορές ομολόγων

Η κεντρική τράπεζα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί εκ νέου το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την πανδημία, για να στηριχθούν οι υπερχρεωμένες χώρες. «Κλείδωσε» η αύξηση επιτοκίου κατά 0,25% τον Ιούλιο.
Christine Lagarde, Kristin Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, ECB
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασφυκτική πίεση στην ΕΚΤ για αύξηση επιτοκίων μέσα στο καλοκαίρι

Τη «χρυσή» ισορροπία καλείται να βρει η Κριστίν Λαγκάρντ για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός χωρίς να πληγεί η οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης. Υπέρ της γρήγορης αύξησης επιτοκίων τάσσονται τραπεζίτες.
ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπό πίεση η ΕΚΤ για νέα μείωση επιτοκίων μετά τις αποφάσεις της Fed

Ο διοικητής της Τράπεζας της Πορτογαλίας τάσσεται υπέρ της γρηγορότερης μείωσης, ενώ ο διοικητής της Bundesbank θέλει προσεκτικές κινήσεις επειδή εξακολουθεί να ανησυχεί για τον πληθωρισμό.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση 0,25% για τα επιτόκια της ευρωζώνης, παραμένει προσεκτική η ΕΚΤ

Ο πληθωρισμός δεν θα υποχωρήσει κάτω από 2% πριν από το 2026, με τον δομικό δείκτη να παραμένει πιο ανθεκτικός την επόμενη 2ετία. Ελαφρά υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη της ευρωζώνης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ευρώπη χάνει τη μάχη με ΗΠΑ - Κίνα και αναζητεί νέες μεταρρυθμίσεις

Αντιμέτωπη με αρκετά αγκάθια η οικονομία της ευρωζώνης, από την αδύναμη παραγωγικότητα έως και τη γήρανση του πληθυσμού. Αναγκαίες βαθιές και φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις. Οι εκθέσεις Λέτα και Ντράγκι.
ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φρενάρει» τις προσδοκίες η ΕΚΤ για την επόμενη μείωση των επιτοκίων

Βέβαιη θεωρείται η μείωση κατά 0,25% στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, με τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, να τονίζει ότι δεν υπάρχει, ακόμη, σχεδιασμός για συνεχείς περικοπές στα επιτόκια.