Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να διευκολύνει την εκκαθάριση των μεσαίων τραπεζών που χρεοκοπούν, αξιοποιώντας τα εθνικά συστήματα εγγύησης καταθέσεων για χρηματοδότηση, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο επικαλείται πηγές της ΕΕ.
Σε μια πρόταση που θα υποβληθεί περί τα μέσα Απριλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διευκολύνει τη χρήση αυτών των κεφαλαίων για τη γεφύρωση των κενών στις τράπεζες που δεν διαθέτουν επαρκή αποθεματικά και θα αποφύγει την προσφυγή σε ανασφάλιστους καταθέτες, δήλωσαν οι άνθρωποι, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή το σχέδιο δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί. Η επιλογή αυτή θα περιοριζόταν στις τράπεζες που θα αποχωρήσουν από την αγορά, σημείωσαν οι εν λόγω πηγές.
Η Ευρώπη κατέληξε σε νέους κανόνες για τις χρεοκοπημένες τράπεζες για να αποφύγει την επανάληψη των χρηματοδοτούμενων από τους φορολογούμενους διασώσεων που ακολούθησαν τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Ωστόσο, το αυστηρό πλαίσιο διάσωσης - όπου οι μη ασφαλισμένοι καταθέτες με συμμετοχή άνω των 100.000 ευρώ (108.740 δολάρια) μπορεί να αναγκαστούν να αναλάβουν μέρος των ζημιών - δεν λειτούργησε καλά στην πράξη. Οι μεγαλύτεροι δανειστές μπορούν εύκολα να εκδώσουν μετοχές ή ομόλογα, αλλά το σύστημα δεν αντιμετωπίζει επαρκώς τον κίνδυνο που ενέχουν οι μικρές ή μεσαίες τράπεζες.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εργάζονται επί του θέματος εδώ και χρόνια, ωστόσο οι προσπάθειές τους βρίσκονται περισσότερο στο επίκεντρο μετά τη ραγδαία αύξηση των επιτοκίων που προκάλεσε την κατάρρευση αρκετών μικρότερων τραπεζών στις ΗΠΑ. Ενώ αυτές ήταν ειδικές περιπτώσεις, οι επενδυτές διερωτώνται αν μεμονωμένοι δανειστές στην Ευρώπη θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν παρόμοιες επιπτώσεις.
Τα κεφάλαια εγγύησης καταθέσεων θα χρησιμοποιηθούν σε τράπεζες που δεν έχουν αρκετά ίδια κεφάλαια και ομόλογα για να καλύψουν τις ζημίες τους. Αυτές οι απώλειες πρέπει να φτάσουν το 8% των υποχρεώσεων ενός δανειστή πριν χρησιμοποιηθεί το χρηματοδοτούμενο από τον κλάδο Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης. Ωστόσο, πολλοί μικρότεροι δανειστές έχουν δυσκολευτεί να καλύψουν το κενό στις απαιτήσεις τους, δεδομένου ότι είναι δαπανηρό να αυξήσουν τα δικά τους αποθέματα ασφαλείας για να χρησιμοποιηθούν. Οι συζητήσεις συνεχίζονται ακόμη και η τελική πρόταση θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί πριν από την ημερομηνία δημοσίευσης, που αναμένεται για τις 18 Απριλίου, δήλωσαν οι πηγές του πρακτορείου.
Σε μια προσπάθεια να πείσουν τις πιο «αυστηρές» χώρες όπως η Γερμανία, προτείνεται ότι η χρήση των συστημάτων εγγύησης καταθέσεων θα υπόκειται σε αυστηρούς όρους. Θα αποσκοπούσαν μόνο στη διατήρηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων της χρεοκοπημένης τράπεζας πριν αυτά μεταφερθούν σε μια νέα οντότητα, σύμφωνα με τους ανθρώπους.
Τον περασμένο Ιούνιο, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν να εναρμονίσουν τη χρήση των εθνικών ταμείων εγγύησης καταθέσεων εκτός της καταβολής σε εγγυημένους καταθέτες έως 100.000 ευρώ, «εξασφαλίζοντας την κατάλληλη ευελιξία για τη διευκόλυνση της εξόδου από την αγορά των χρεοκοπημένων τραπεζών με τρόπο που να διατηρεί την αξία των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας».
Το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB), ένα όργανο της ΕΕ, είχε προτείνει τη διευκόλυνση της χρήσης των συστημάτων εγγύησης καταθέσεων, ώστε οι μικρές και μεσαίες τράπεζες να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια κατά την εξυγίανση και να γεφυρώσουν το κενό μέχρι να καταστεί δυνατή η χρήση του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης.