ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: Shutterstock

Ανεβάζει τον πήχη για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030 η ΕΕ

Στο 42,5% θα πρέπει να φτάσει η κατανάλωση ενέργειας στην ΕΕ από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2030, ενώ μέχρι 12 μήνες θα είναι η μέγιστη περίοδος για την έγκριση νέων εγκαταστάσεων ΑΠΕ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ συμφώνησαν στο διπλασιασμό της κατανάλωσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το 2030, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας «Fit for 55».

Η συμφωνία, θέτει ως δεσμευτικό στόχο η κατανάλωση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές να φτάσει το 42,5% έως το 2030, δηλαδή σχεδόν να διπλασιαστεί σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα κατανάλωσης ΑΠΕ που είναι στο 22%. Τα κράτη μέλη, ωστόσο, θα πρέπει να προσπαθήσουν να επιτύχουν το στόχο του 45%.

Επιπλέον, συμφωνήθηκε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση αδειών για νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ηλιακούς συλλέκτες ή ανεμόμυλους, ή για την προσαρμογή των υφιστάμενων. Η μέγιστη περίοδος για τις εθνικές αρχές για την έγκριση νέων εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα είναι 12 μήνες, εάν βρίσκονται στις λεγόμενες «περιοχές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας». Εκτός τέτοιων περιοχών, η διαδικασία δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 24 μήνες.

Στον τομέα των μεταφορών, η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση κατά 14,5% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, χρησιμοποιώντας μεγαλύτερο μερίδιο προηγμένων βιοκαυσίμων και πιο φιλόδοξη ποσόστωση για ανανεώσιμα καύσιμα μη βιολογικής προέλευσης, όπως το υδρογόνο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξασφάλισε επίσης ότι τα κράτη μέλη θέτουν έναν ενδεικτικό στόχο για καινοτόμο τεχνολογία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τουλάχιστον 5% της νέας εγκατεστημένης χωρητικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και ένα δεσμευτικό πλαίσιο για διασυνοριακά ενεργειακά έργα.

Οι ευρωβουλευτές πίεσαν για αυστηρότερα κριτήρια για τη χρήση βιομάζας για να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ δεν επιδοτεί τις μη βιώσιμες πρακτικές.

Η Επιτροπή χαιρέτισε την προσωρινή συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την ενίσχυση της οδηγίας της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Αυτή η συμφωνία φέρνει την ΕΕ ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση της νομοθεσίας «Fit for 55» για την επίτευξη της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και των στόχων REPowerEU. Η συμφωνία αυξάνει τον δεσμευτικό στόχο της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το 2030 στο ελάχιστο 42,5%, από τον τρέχοντα στόχο του 32% και σχεδόν διπλασιάζοντας το υπάρχον μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ΕΕ», αναφέρει η Επιτροπή.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η συμφωνία ενισχύει τα κριτήρια βιωσιμότητας της βιοενέργειας, σύμφωνα με την αυξημένη φιλοδοξία για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Στο μέλλον, αυτά τα κριτήρια θα ισχύουν για μικρότερες εγκαταστάσεις (ίσες ή μεγαλύτερες από 7,5 MW) αντί για το όριο των 20 MW σύμφωνα με την τρέχουσα οδηγία. Η συμφωνία περιλαμβάνει διατάξεις που διασφαλίζουν ότι η δασική βιομάζα δεν προέρχεται από ορισμένες περιοχές με ιδιαίτερη σημασία από την άποψη της βιοποικιλότητας και των αποθεμάτων άνθρακα.

Η σημερινή προσωρινή συμφωνία απαιτεί πλέον επίσημη έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, η νέα νομοθεσία θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ένωσης και θα τεθεί σε ισχύ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία για την πρώτη μονάδα βιομεθανίου στην Ελλάδα

Σήμερα στη χώρα υπάρχουν 75 μονάδες παραγωγής βιοαερίου και αναμένεται η αναβάθμιση του βιοαερίου, σε βιομεθάνιο για να μπορέσει η Ελλάδα να συμμετάσχει στην υλοποίηση των ευρωπαϊκών στόχων για την παραγωγή μεθανίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αιβαλιώτης: Η νέα Κομισιόν να παραμείνει στη κούρσα της πράσινης μετάβασης

Ο Γ.Γ. του ΥΠΕΝ αναφέρθηκε στις απαιτήσεις που συνεπάγεται μια «τροχιά» επίτευξης των στόχων κλιματικής ουδετερότητας, εστιάζοντας στον τομέα της εξοικονόμησης και της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων.
energeia_revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο τραπέζι η ελληνική πρόταση για ευρωπαϊκές επενδύσεις στην ενέργεια

Στόχος η βελτίωση του δικτύου μεταξύ Βορρά και Νότου, ενώ η αναβάθμιση του δικτύου στα Δυτικά Βαλκάνια θα διευκολύνει την εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην υπόλοιπη Ευρώπη. Βασικός πυλώνας και η επιτάχυνση χορήγησης αδειών για έργα ΑΠΕ.
Παυλίδης Μάρμαρα Γρανίτες Α.Ε. Αιολικό
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πως μπορεί η Ελλάδα να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει πρόταση για απευθείας ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Αυστρία και τη Νότια Γερμανία με καλώδιο μέσω Αλβανίας και δυτικών Βαλκανίων.