ΓΔ: 1394.47 -0.23% Τζίρος: 49.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:39:30 DATA
EURO, EVRO
Φωτο: Shutterstock

KPMG: Σε αυξήσεις μισθών κατά 2,1% προχώρησαν οι επιχειρήσεις το 2022

Ποιο ήταν το ύψος του μπόνους που μοίρασαν οι επιχειρήσεις στους εργαζομένους το 2022. Τουλάχιστον 7 στις 10 επιχειρήσεις προχώρησαν ή θα προχωρήσουν σε υβριδικό μοντέλο εργασίας.

Με τα εισοδήματα των εργαζομένων να έχουν βρεθεί υπό την ισχυρή πίεση που προκαλεί ο καλπασμός του πληθωρισμού, οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα προχώρησαν σε αυξήσεις σε τουλάχιστον μια κατηγορία εργαζομένων, ενώ συνεχίζουν να παρέχουν προγράμματα ασφάλισης και συνταξιοδότησης για τους εργαζομένους. Παράλληλα όλο και περισσότερες εταιρείες στρέφονται μετά την πανδημία και σε ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας που συνδυάζει την εργασία από το σπίτι και το γραφείο.

Από τα συμπεράσματα της έρευνας «Γενική Έρευνα Αποδοχών και Παροχών για το 2022» που ολοκλήρωσε πρόσφατα η KPMG στην Ελλάδα, το 78% των επιχειρήσεων έδωσαν αυξήσεις σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων το 2022 με το ποσοστό των αυξήσεων να κινείται στο 2,1%. Επίσης, το ποσό που δόθηκε ως μπόνους (bonus) απόδοσης συνολικά το 2022 ανήλθε κατά μέσο όρο στο 9% των συνολικών ετήσιων βασικών αποδοχών. Την ίδια στιγμή, 6 στις 10 επιχειρήσεις παρέχουν ιδιωτικό πρόγραμμα συνταξιοδότησης σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων, με το 80% αυτών να παρέχει τέτοια προγράμματα στους εργαζόμενους ταυτόχρονα με την πρόσληψή τους. Ποσοστό 88% και 96% των επιχειρήσεων προσφέρουν προγράμματα ασφάλισης ζωής και υγείας αντίστοιχα.

Οι εκθέσεις αποτελεσμάτων (κλαδικές - λιανεμπορίου, ταχυκινούμενων προϊόντων, υψηλής τεχνολογίας, τραπεζικού, ασφαλιστικού, φαρμακευτικού, καθώς και συνολικά για όλη την αγορά) παρέχουν ολοκληρωμένη, αναλυτική πληροφόρηση για το συνολικό πακέτο αποδοχών για τις θέσεις εργασίας του κλάδου (σταθερές και μεταβλητές αποδοχές, παροχές όπως συνταξιοδοτικό ή ασφαλιστικό πρόγραμμα, εταιρικό αυτοκίνητο, πιστωτική κάρτα, κάρτα σίτισης / διατακτικές, κ.ά.).

Από την έρευνα, προκύπτουν αλλαγές στον τρόπο εργασίας μετά την πανδημία. Συγκεκριμένα, η γενική έρευνα κάλυψε το θέμα του υβριδικού μοντέλου εργασίας -που συνδυάζει εργασία από το σπίτι και το γραφείο- και ανέδειξε ότι 7 στις 10 εταιρείες προχώρησαν ή θα προχωρήσουν σε υβριδικό μοντέλο εργασίας. Η μετάβαση στο υβριδικό μοντέλο διευκολύνεται με την προμήθεια από τις επιχειρήσεις επιπλέον εξοπλισμού, την εφαρμογή ψηφιακών λύσεων και την εκπαίδευση του προσωπικού σε νέα μέσα. Το 35% των εταιρειών υλοποίησε ή σχεδιάζει να υλοποιήσει αλλαγές στους χώρους εργασίας, π.χ. hot-desking, προσαρμοζόμενο στο υβριδικό μοντέλο.

Με αφορμή την πρόσφατη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της «Γενικής Έρευνας Αποδοχών και Παροχών της KPMG για το 2022», η Γεωργία Καλεμίδου, Director, People Services, Consulting, KPMG στην Ελλάδα, δήλωσε: «Η φετινή χρονιά χαρακτηρίστηκε από τη σημαντική αισιοδοξία της αγοράς -αφήνοντας πίσω τη δύσκολη περίοδο των τριών τελευταίων ετών. Συνάμα, οι εταιρείες προβληματίστηκαν έντονα για την αύξηση του κόστους ζωής και τους τρόπους υποστήριξης των εργαζομένων τους. Έτσι, παρατηρούμε κάποιες αυξήσεις στις σταθερές αποδοχές -με διαφοροποίηση ανά κλάδο-, οι οποίες ωστόσο δεν είναι τόσο υψηλές ώστε να καλύψουν τις αυξήσεις στο κόστος ζωής καθώς και πρωτοβουλίες μεμονωμένης (‘‘one off'') οικονομικής ενίσχυσης του εισοδήματος των εργαζομένων για την υποστήριξή τους. Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε σε τι βαθμό θα συνεχιστούν οι τάσεις αυτές στη νέα χρονιά και σε τι επιπρόσθετες αλλαγές θα προχωρήσουν οι εταιρείες με σκοπό την καλύτερη δυνατή ανταπόκριση στις επιθυμίες των διαφορετικών ομάδων εργαζομένων τους, διακρατώντας παράλληλα τα σχετικά κόστη στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Skertsos-Akis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκέρτσος: Η άρση της φορολόγησης των tips δεν θα ήταν δίκαιη πολιτική

«Ένα πλήρες αφορολόγητο στα tips θα μπορούσε να ωθήσει κάποιους εργοδότες της εστίασης να εξαναγκάζουν καταχρηστικά τους εργαζόμενους τους σε παράνομη ημιδηλωμένη εργασία» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας.
EURO, EVRO
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξημένο κατά 7,5% το μισθολογικό κόστος στο πρώτο τρίμηνο του 2024

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης μισθολογικού κόστους έχει σημειώσει μεγαλύτερη άνοδο έναντι της αντίστοιχης σύγκρισης της περσινής χρονιάς. Στο 7,9% με διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργάσιμων ημερών αλλά χωρίς εποχική διόρθωση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ν. Μηλαπίδης: Δέσμευση η άνοδος των αμοιβών σε πραγματικούς όρους

«Ο κατώτατος μισθός, ο οποίος αυξάνεται από σήμερα στα 830 ευρώ, δηλαδή 50 ευρώ παραπάνω τον μήνα, θα ωφελήσει και τους εργαζόμενους στον τουρισμό» είπε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων.