Με χαμόγελα άνοιξε η φετινή για τους ελαιοκαλλιεργητές και τους τυποποιητές ελαιολάδου, αλλά έχει άσχημα μηνύματα για του Έλληνες καταναλωτές. Λόγω μείωση της διεθνούς παραγωγής ελαιολάδου, οι τιμές τόσο εξαγωγής όσο και της εσωτερικής αγοράς έχουν αυξηθεί σημαντικά.
Τα πρώτα αποτελέσματα φάνηκαν από την εξέλιξη των εξαγωγών στη διάρκεια του περασμένου Ιανουαρίου –η αξία των εξαγωγών του ελαιολάδου αυξήθηκε κατά 250,6% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2022. Και προφανώς πρόκειται για μία τάση η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και στη διάρκεια των επόμενων μηνών. Όπως εξηγούν πηγές της αγοράς η αιτία δεν είναι άλλη από το γεγονός πως η παραγωγή της Ισπανίας – πρόκειται για την χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή ελαιολάδου – φέτος, στην περίοδο δηλαδή που άνοιξε από τον περασμένο Οκτώβριο, είναι μειωμένη κατά περίπου 60%.
Από την άλλη πλευρά, με την τιμή παραγωγού είναι αυξημένη κατά 55%, στα 5,10 ευρώ το κιλό –από 3,30 ευρώ το κιλό που ήταν πέρυσι– και η τιμή στη λιανική πώληση φτάνει πλέον στα περίπου 8 ευρώ το κιλό. Και δεδομένου ότι σχετικά υψηλά κινούνται και οι τιμές των σπορελαίων, είναι προφανές ότι η πίεση που ασκείται στους καταναλωτές είναι μεγάλη – με την μεγαλύτερη στα ασθενέστερα στρώματα των καταναλωτών.
Αναλυτικότερα, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς εφέτος η ελαιοπαραγωγή της Ισπανίας από 1,7 εκατομμύρια τόνους που ήταν το 2002, έπεσε στους 750.000 τόνους, με αποτέλεσμα τόσο η Ισπανία που πλέον αγοράζει χύμα ελαιόλαδο από την Ελλάδα, όσο και η Ιταλία, που είναι ένας από τους παραδοσιακούς πελάτες του χύμα προϊόντων από συνεταιρισμούς και παραγωγούς, να αυξήσουν τη ζήτηση του ελληνικού προϊόντος. Και κατά συνέπεια να αυξηθεί πάνω από 60% η τιμή παραγωγού.
Αυτή η εξέλιξη είναι που καταγράφεται στα επεξεργασμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, με τον υπερδιπλασιασμό των εξαγωγών. Βέβαια οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η υψηλή τιμή παραγωγού δεν αντιστοιχεί επί της ουσίας σε υπερκέρδη των ελαιοπαραγωγών, αλλά για «απλώς βγάζουν την χασούρα από προηγούμενες χρονιές», όπως τονίζουν χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ) στη διάρκεια του 2022 ο όγκος των ελληνικών εξαγωγών ελαιολάδου ανήλθε στους 175.746 τόνους έναντι 159.034 τόνων το 2021 και 175.434 τόνους το 2020. Από αυτές τις ποσότητες μόνο οι περίπου 50.000 τόνοι είναι τυποποιημένο ελαιόλαδο, οι υπόλοιποι 125.000 τόνοι εξάγονται σε χύμα μορφή. Με εξαίρεση πρωτίστως την Ιταλία και ακολούθως την Ισπανία, που είναι οι καλύτεροι πελάτες του ελληνικού ελαιολάδου, οι καλύτεροι πελάτες της Ελλάδας είναι η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, η Τσεχία, η Σουηδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.