Πρόσθετες δικλίδες ασφαλείας θα εισάγουν στις ηλεκτρονικές συναλλαγές οι τράπεζες από το φθινόπωρο, ενισχύοντας την ασφάλεια των συναλλαγών μέσω υπολογιστή και κινητού, καθιστώντας παράλληλα λίγο πιο δύσκολη την καθημερινότητα των συναλλασσόμενων.
Οι τράπεζες εξετάζουν διάφορους εναλλακτικούς τρόπους για την ενίσχυση των ελέγχων ταυτοπροσωπίας στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ώστε να περιορίσουν τις χαραμάδες που εκμεταλλεύονται οι απατεώνες και να καταστήσουν πιο δύσκολη την εξαπάτηση των πελατών τους.
Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, μεταξύ των εναλλακτικών που εξετάζονται για την ενίσχυση της ασφάλειας είναι η προσθήκη και δεύτερου κωδικού, εκτός του SMS που απαιτείται τώρα, για την ολοκλήρωση μιας ηλεκτρονικής συναλλαγής ο οποίος θα αποστέλλεται στο email.
Έτσι, από το φθινόπωρο για μια μεταφορά χρημάτων θα πρέπει να συνδέεται κάποιος με τον τραπεζικό του λογαριασμό μέσω υπολογιστή ή κινητού, κατόπιν να προχωρά στην μεταφορά, να καταχωρεί τον κωδικό που αποστέλλεται με SMS ή Viber και κατόπιν να καταχωρεί και πρόσθετο κωδικό ασφαλείας που θα αποστέλλεται μέσω email.
Μόνο έτσι, μέσω τριών επιπέδων ασφάλειας, θα μπορεί να ολοκληρώνεται μια ηλεκτρονική συναλλαγή.
Μεγαλύτερη ασφάλεια αλλά δυσκολότερη καθημερινότητα
Η προσθήκη επιπλέον κωδικού στις ηλεκτρονικές συναλλαγές θα αυξήσει το επίπεδο ασφάλειας παράλληλα όμως θα κάνει λίγο πιο δύσκολη την καθημερινότητα των χρηστών σε ότι αφορά τη διεκπεραίωση συναλλαγών μέσω υπολογιστή και κινητού.
Η δημιουργία ενός ακόμα επιπέδου ασφάλειας γίνεται μετά την πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων να προχωρήσει στην αλλαγή της νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών από το αποκαλούμενο phishing, δηλαδή την εξαπάτηση των πολιτών από επιτήδειους που αποσπούν τους μυστικούς κωδικούς για διαδικτυακές τραπεζικές συναλλαγές και μεταφορές χρημάτων. Αρχική πρόθεση του υπουργείου ήταν η τράπεζα να επιβαρύνεται με τη ζημιά και σε περίπτωση βαριάς αμέλειας (δηλαδή του να δώσει κάποιος σε τρίτο τους κωδικούς του και το pin για την ολοκλήρωση της συναλλαγής) κάτι που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση των τραπεζών, που απείλησαν με την υιοθέτηση μέτρων ασφαλείας που θα έκαναν εξαιρετικά δύσκολη τη διενέργεια ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Σημειώνεται ότι σε καμία χώρα της ΕΕ δεν προβλέπεται αποζημίωση καταναλωτών σε περίπτωση που διαπιστώνεται βαριά αμέλεια.
Τελικώς, το υπουργείο υπαναχώρησε εξαιρώντας από τις αποζημιώσεις περιπτώσεις βαριάς αμέλειας αν η τράπεζα εφαρμόζει μέτρα ασφάλειας μεγαλύτερα από αυτά που προβλέπει ο νόμος.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση για τον νέο νόμο 5019/2023: «Αν ο πάροχος έχει εφαρμόσει μέτρα αυξημένης ασφάλειας και προσοχής, τα οποία είναι υπέρτερα από αυτά που απαιτούνται από τις διατάξεις για την ισχυρή ταυτοποίηση των συναλλαγών, τότε, κατ’ εξαίρεση, δεν εφαρμόζεται ο προτεινόμενος περιορισμός της ευθύνης του παρόχου σε περίπτωση βαριάς αμέλειας».
Έτσι Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς θα προχωρήσουν στην υιοθέτηση αυξημένων μέτρων ταυτοποίησης προκειμένου να περιορίσουν τον κίνδυνο αποζημιώσεων για απάτες που πραγματοποιούνται μέσω phising στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Οι σχετικοί πρόσθετοι μηχανισμοί ασφάλειας θα πρέπει να είναι έτοιμοι μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Σημειώνεται ότι το νέο σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών, που θα αφορά τους ιδιώτες, θα είναι υποχρεωτικό. Ωστόσο οι τράπεζες αναζητούν κάποιες εναλλακτικές προκειμένου να μην κάνουν πολύ δυσκολότερη τη ζωή των πιο έμπειρων χρηστών. Μεταξύ αυτών εξετάζεται η διεκπεραίωση ηλεκτρονικών συναλλαγών, χωρίς πρόσθετο κωδικό, όταν για την ολοκλήρωσή τους χρησιμοποιούνται βιομετρικά χαρακτηριστικά μέσω κινητού καθώς επίσης και η δήλωση συγκεκριμένων λογαριασμών (που πραγματοποιούνται επαναλαμβανόμενες πληρωμές) για τους οποίους ο καταναλωτής θα δηλώνει ότι δεν χρειάζεται πρόσθετη προστασία για τις συναλλαγές.