Πιο επιθετική πολιτική έναντι στα κρυπτονομίσματα είναι έτοιμη να εφαρμόσει η ΕΕ, αναγκάζοντας τις τράπεζες να έχουν ως «απόθεμα» πρόσθετα ποσά προκειμένου να καλύψουν τις συμμετοχές τους στις συγκεκριμένες αγορές.
Όπως σημειώνει το Reuters η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρόκειται να ψηφίσει επί ενός σχεδίου οδηγίας που εφαρμόζει τα εναπομείναντα στοιχεία της Βασιλείας ΙΙΙ, της παγκόσμιας συμφωνίας που αναγκάζει τις τράπεζες να διατηρούν περισσότερα κεφάλαια για να αντιμετωπίσουν τους κλυδωνισμούς της αγοράς χωρίς τη βοήθεια των φορολογουμένων.
Μια τροπολογία αναφέρει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να εφαρμόζουν στάθμιση κινδύνου 1.250% του κεφαλαίου για τα ανοίγματα σε κρυποτονομίσματα, δηλαδή ένα ποσό αρκετό για να καλύψει ακόμη και μία πλήρως αποτυχημένη τοποθέτηση. Οι τροποποιήσεις στη συγκεκριμένη οδηγία εισάγουν επίσης έναν ορισμό της «σκιώδους τραπεζικής», του τεράστιου τομέα των ασφαλιστών, των αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου και των επενδυτικών κεφαλαίων που αποτελούν περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και συνήθως ρυθμίζονται λιγότερο από τις τράπεζες.
Η τροπολογία απαιτεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δημοσιεύσει έκθεση έως τον Ιούνιο του 2023, στην οποία θα αναλύεται η δυνατότητα θέσπισης προληπτικών ορίων για τα ανοίγματα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρώπης στις επονομαζόμενες «σκιώδεις τράπεζες». Οι τροποποιήσεις απαιτούν επίσης οι πολιτικές αμοιβών στις τράπεζες να ευθυγραμμίζονται με τα μεταβατικά τους σχέδια για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών κινδύνων και κινδύνων διακυβέρνησης (ESG) βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Επίσης, η οδηγία εισάγει ένα νέο καθεστώς «καταλληλότητας» για τον διορισμό τραπεζιτών, με τροπολογίες που λένε ότι θα πρέπει να υπάρχουν στόχοι για το διοικητικό όργανο μιας τράπεζας.Θα πρέπει να είναι «επαρκώς διαφοροποιημένοι όσον αφορά την ηλικία, το φύλο και το γεωγραφικό και εκπαιδευτικό υπόβαθρο», σύμφωνα με έκθεση του Γιόνας Φερνάντεζ, μέλους της επιτροπής που ηγείται των διαπραγματεύσεων για την οδηγία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μετά την ψηφοφορία η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 24/1 οι νομοθέτες και τα κράτη μέλη της ΕΕ θα επεξεργαστούν μια τελική συμφωνία που θα τεθεί σε ισχύ το 2025.