Η Ιntralot κατάφερε να σηκώσει από τις αγορές 2,1 δισ. ευρώ. Ένα τεράστιο ποσό για μια ελληνική εταιρεία με 130 εκατ. ευρώ EBITDA ολοκληρώνοντας έναν μεγάλο εταιρικό μετασχηματισμό από τον οποίο προκύπτει μια «νέα» Intralot.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Σωκράτης Κόκκαλης και ο Σου Κιμ, ένας αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας στον χώρο των τυχερών παιχνιδιών με 19 καζίνο στις ΗΠΑ και εταιρεία on line gaming στην Αγγλία διείδαν τις συνέργειες που μπορεί να έχουν οι εταιρείες τους αν ενωθούν.
Έτσι αποφασίστηκε η Intralot να αγοράσει την Ballys από την Αγγλία. Μια στοιχηματική εταιρεία με προηγμένη τεχνολογία και τριπλάσια EBITDA από την Intralot.
Ένα deal 2,7 δισ. ευρώ που χρηματοδοτήθηκε με δανειακά κεφάλαια αλλά και με αύξηση κεφαλαίου. Ολες οι εκδόσεις υπερκαλύφθηκαν με καταλυτική τη συμμετοχή ξένων funds αλλά και Ελλήνων εφοπλιστών.
Οι νέες μετοχές διαπραγματεύτηκαν χθες στο ΧΑ αποτιμώντας την εταιρεία στα 2,18 δισ. ευρώ με τη μετοχή να κλείνει στα 1,17 ευρώ (+0,86%) ενώ άλλαξαν χέρια 40 εκατ. μετοχές αξίας 46,8 εκατ. ευρώ που ήταν η υψηλότερη μεταξύ των εισηγμένων χθες.
Το νέο σχήμα έχει ενοποιημένα EBITDA 440 εκατ. ευρώ και ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 10% χωρίς να υπολογίζονται οι συνέργειες.
Χθες ο Σωκράτης Κόκκαλης μιλώντας σε εκδήλωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών με αφορμή την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών σημείωσε ότι «σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για την Intralot», δίνοντας την ευχή να είναι ευχαριστημένοι όλοι οι μέτοχοι της Intralot, μικροί και μεγάλοι.
Η αποτίμηση του νέου σχήματος
Όλοι τώρα δικαιολογημένα κοιτούν πόσο δίκαιη είναι η αποτίμηση σε αυτά τα επίπεδα. Υπάρχει ένα σημείο αναφοράς των 1,3 ευρώ ανά μετοχή. Τόσο αποτίμησε τη συμμετοχή του στην Ballys ο Σου Κιμ, την οποία πούλησε στην Intralot λαμβάνοντας ως αντίτιμο μετοχές της ελληνικής εταιρείας σε αυτή την τιμή.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, τo on line gaming όπου δραστηριοποιείται η Ballys απαιτεί τρία πράγματα: Τεχνολογία, λειτουργία και marketing.
Η Ballys είχε τα δύο πρώτα, αλλά όχι το τρίτο και ήταν περιχαρακωμένη στην αγορά της Αγγλίας. Με την εξαγορά από την Intralot αποκτά και το τρίτο, καθώς η Intralot είναι «απλωμένη» σε 40 αγορές στον κόσμο. Διανοίγονται δηλαδή ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης.
Η Intralot με την τρέχουσα αποτίμηση στην επόμενη αξιολόγηση των δεικτών του FTSE θα ενταχθεί στον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, προσελκύοντας τα βλέμματα μεγάλων επενδυτικών funds.
Αν μάλιστα τελεσφορήσει η εξαγορά του ΧΑ από τη Euronext τουλάχιστον τα 25 ελληνικά blue chips θα πρωταγωνιστήσουν στην κοινή πλατφόρμα των οκτώ αγορών της Ευρώπης.