Οι προοπτικές της αγοράς αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα για το 2020 είναι πολύ καλύτερες από εκείνες των αρχών του 2019, μιας χρονιάς - ρεκόρ για νέες εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων, σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Λαγάκο, Γενικό Διευθυντή της Blue Grid Gas & Power και αντιπρόεδρο του διεθνούς ενεργειακού think tank, Greek Energy Forum.
Σε δηλώσεις του στο Business Daily, ο κ. Λαγάκος τονίζει ότι η αναζήτηση των διεθνών κεφαλαίων για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), όπως και η υψηλή τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων στηρίζουν την ανάπτυξη της αγοράς. Περαιτέρω ώθηση στις επενδύσεις αναμένεται να δώσει το νέο νομοσχέδιο, που ετοιμάζει η κυβέρνηση με στόχο τη μείωση του χρόνου των νέων αδειοδοτήσεων.
Στην Ελλάδα απαιτούνται επτά χρόνια για να ολοκληρωθεί η κατασκευή ενός αιολικού πάρκου, χρόνος διπλάσιος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το νέο νομοσχέδιο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2020, στοχεύει στη δραστική μείωση αυτού του διαστήματος, αν και υπάρχουν ακόμα επιφυλάξεις σχετικά με το κατά πόσο θα μπορέσει να μειωθεί στα δύο χρόνια, όπως ορίζουν οι πρόσφατες ευρωπαϊκές οδηγίες.
Θα πάρει χρόνο μέχρι να δούμε απτά αποτελέσματα από το νέο νομοσχέδιο, τονίζει ο κ. Λαγάκος, ωστόσο, είναι ξεκάθαρο πως, σύμφωνα με τις ενδείξεις -τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό- θα σημειωθούν νέα ρεκόρ στις ΑΠΕ, προσθέτει ο ίδιος.
Έναν ακόμη λόγο αποτελούν οι νέες τεχνολογίες: Οι τουρμπίνες που κατασκευάζονται πλέον αποδίδουν καλύτερα, καθώς είναι μεγαλύτερες, ενώ αυξάνεται και το ύψος των πύργων στα αιολικά πάρκα- φτάνοντας ακόμα και τα 150 μέτρα ενώ είχαν ξεκινήσει από τα 20 μόλις μέτρα, πριν από περίπου είκοσι πέντε χρόνια.
Με μια «δυνατή» χρονιά το 2020, θα κάνει ένα σημαντικό βήμα η χώρα για την επίτευξη στόχων στις ΑΠΕ, οι οποίοι έχουν τεθεί από το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Σύμφωνα με το σχέδιο, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς αιολικών μονάδων για ηλεκτροπαραγωγή προβλέπεται, ότι θα ανέλθει στα 4.2 GW το 2022, φτάνοντας τα 7 GW το 2030.
Αν αναλογιστεί κανείς, ότι το 2019 προστέθηκαν στην Ελλάδα αιολικά έργα με δυναμικότητα 400 MW - ωθώντας το συνολικό χαρτοφυλάκιο της χώρας αρκετά πάνω από τα 3 GW- και αν καταστεί εφικτό να επαναληφθεί αυτή η απόδοση, τότε ο στόχος για το 2030 μοιάζει να είναι επιτεύξιμος, με βάση τις σημερινές συνθήκες.