Τα φωτοβολταϊκά φαίνεται να κερδίζουν την κούρσα της καθαρής ενέργειας προσελκύοντας τις περισσότερες επενδύσεις από όλες τις υπόλοιπες τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του International Energy Agency (ΙΕΑ), θα ξεπεράσουν τα 500 δισ. δολάρια οι παγκόσμιες επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά το 2024 σε μια ανοδική τάση που επικρατεί και στην Ελλάδα.
«Αν και η ανάπτυξη μπορεί να μετριαστεί ελαφρώς το 2024 λόγω της πτώσης των τιμών στις φωτοβολταϊκές μονάδες, η ηλιακή ενέργεια παραμένει στο επίκεντρο του ενεργειακού μετασχηματισμού. Το 2023, κάθε δολάριο που επενδύθηκε στην αιολική ενέργεια και τα φωτοβολταϊκά απέδωσε 2,5 φορές περισσότερη ενέργεια από αυτό που δαπανήθηκε στις ίδιες τεχνολογίες μια δεκαετία πριν», τονίζεται στην έκθεση.
Στην ενίσχυση των φωτοβολταϊκών συμβάλλει η μείωση του κόστους και οι νέες τεχνολογίες. Το κόστος ηλιακών πάνελ έχει μειώθηκε κατά 30% τα τελευταία δύο χρόνια ενώ οι τιμές των ορυκτών και των μετάλλων, που είναι ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή μετάβαση, έχουν επίσης μειωθεί, ειδικά των μετάλλων που απαιτούνται για τις μπαταρίες, αναφέρει η έκθεση.
Οι συνολικές ενεργειακές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων και των υποδομών, θα ξεπεράσουν διεθνώς τα 3 τρισ. δολάρια για πρώτη φορά φέτος. Από αυτά, τα 2 τρισ. δολάρια θα κατευθυνθούν σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας.
Στη συνέχεια η έκθεση αναφέρει ότι απαιτείται ενισχυμένος συντονισμός μεταξύ της παραγωγής, της αποθήκευσης και της ζήτησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τη διαχείριση της ισορροπίας μεταξύ των τιμών και της αυξανόμενης αστάθειας.
«Απαιτείται επίσης επειγόντως περαιτέρω επέκταση των δικτύων για να μετριαστούν οι διακυμάνσεις των τιμών και προς τις δύο κατευθύνσεις. Η αυξημένη διασύνδεση στην Ευρώπη προσφέρει μια ευκαιρία βελτιστοποίησης της ηλεκτρικής ενέργειας ροή, ειδικά όταν οι τιμές διαφέρουν μεταξύ των περιοχών», υπογραμμίζει το IEA.
Στον κλάδο της παραγωγής, τα νούμερα είναι εντυπωσιακά με τις περισσότερες επενδύσεις στην μεταποίηση (85%) να πραγματοποιούνται στην Κίνα αν και η ψαλίδα με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ κλείνει.
«Η παραγωγή της καθαρής τεχνολογίας αυξάνεται: Ο κλάδος αντιπροσώπευε το 4% της αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ για το 2023. Η παραγωγή της καθαρής τεχνολογίας προσέλκυσε σχεδόν 200 δισ δολάρια σε επενδύσεις πέρυσι – μια αύξηση της τάξεως του 70% από το 2022 – με τα φωτοβολταϊκά και εργοστάσια παραγωγής μπαταριών να πρωτοστατούν. Οι επενδύσεις στην παραγωγή των φωτοβολταϊκών υπερδιπλασιάστηκε σε περίπου 80 δισ δολάρια, ενώ οι επενδύσεις στην κατασκευή μπαταριών ανήλθαν σε 110 δισ δολάρια ΗΠΑ», παρατηρεί το IEA.
Και στην Ελλάδα πρώτα
Στην Ελλάδα τα φωτοβολταικά κερδίζουν όλο και περισσότερους επενδυτές αυξάνοντας το ηλεκτρικό ρεύμα που παρέχουν στο σύστημα ενέργειας, ειδικά το καλοκαίρι. Οι επενδύσεις στον κλάδο απαιτούν τόσο λιγότερα κεφάλαια όσο και χαμηλότερη τεχνογνωσία από τα αιολικά πάρκα κάνοντας τον κλάδο ελκυστικό σε μια μεγαλύτερη δεξαμενή επενδυτών.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τον Σύνδεσμο Εταιριών Φωτοβολταϊκών, τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 74% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2023. Είναι πλέον και η πιο φθηνή τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής με το κόστος των φωτοβολταϊκών πλαισίων να έχει πέσει κατά 90% από το 2009 έως σήμερα.
Σύμφωνα με την Solar Power Europe, η Ελλάδα ανήκει στις 20 κορυφαίες αναδυόμενες αγορές φωτοβολταϊκών παγκοσμίως. Η χώρα αναμένεται να αντιπροσωπεύει το 4% της εγκατεστημένης ισχύος φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη το 2025 και το 1% παγκοσμίως το 2024. Ακόμα, εκτιμάται ότι η αγορά φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα θα διατηρήσει σταθερή πορεία ανάπτυξης από το 2024 έως το 2028 με την εγκατεστημένη ισχύ της χώρας να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια.