ΓΔ: 1407.52 0.42% Τζίρος: 16.83 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:00:05 DATA
Φώτο: Shutterstock

Ικανοποίηση της βιομηχανίας φαρμάκων για την απαγόρευση εξαγωγών

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σημειώνει ότι ελήφθησαν υπόψη οι αναφορές ελλείψεων τις οποίες είχε αποστείλει στον ΕΟΦ, τονίζοντας ότι θα πρέπει να συνεχιστεί το μέτρο εφόσον δεν επιλυθεί το πρόβλημα των ελλείψεων.

Την ικανοποίησή του εκφράζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), για την απαγόρευση εξαγωγών σε ένα μεγάλο αριθμό φαρμάκων που αποφάσισε ο Υπουργός Υγείας και ο ΕΟΦ. Ο ΠΦΣ, σημειώνει ότι ελήφθησαν υπόψη οι αναφορές ελλείψεων τις οποίες είχε αποστείλει στον ΕΟΦ που περιλάμβαναν ένα κατάλογο 200 περίπου ελλειπτικών φαρμάκων, τα οποία σταθερά απουσιάζουν από το φαρμακείο, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία του Έλληνα ασθενούς.

«Η απόφαση αυτή του υπουργού Υγείας κατά αρχάς μας ικανοποιεί, αφού πέραν της διευρυμένης λίστας απαγόρευσης φαρμάκων, ξεκινάει ο έλεγχος της τροφοδοσίας της εφοδιαστικής αλυσίδας ως προς την τήρηση των αποθεμάτων, ζήτημα το οποίο είχαμε επισημάνει εγκαίρως και το οποίο πρέπει να επεκταθεί με αυστηροποίηση των ελέγχων σε όλους όσους μετέχουν στην διακίνηση του φαρμάκου. Επίσης η απόφαση αυτή μας ικανοποιεί και ως προς τα χρονικά πλαίσια της απαγόρευσης των εξαγωγών, αφού δεν προσδιορίζεται η χρονική διάρκειά της, γεγονός που σημαίνει ότι εφόσον δεν επιλυθεί το πρόβλημα των ελλείψεων, τότε θα συνεχίσει να ισχύει. Τότε μόνο θα επιτευχθεί ο στόχος που είναι η αποτροπή αποθεματοποίησης των εν λόγω φαρμακευτικών σκευασμάτων με σκοπό την εξαγωγή τους», αναφέρει ο ΠΦΣ.

Προσθέτει ότι οι φαρμακοποιοί αγωνιούν και επαγρυπνούν, για τη διασφάλιση της εφαρμογής των αποφάσεων του υπουργείου Υγείας και θα βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση και επιτήρηση ως προς την επικαιροποίηση των στοιχείων των ελλείψεων σε φάρμακα, προκείμενου να προστατευθεί το αγαθό της Υγείας και η ποιότητα της ζωής των πολιτών.

Πρόσφατα ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης είχε εκφράσει την πρόθεση να επεκταθεί η απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών τόσο σε προϊόντα όσο και σε χρονική διάρκεια προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ιδιαίτερα μεγάλο αυτή τη στιγμή θέμα, με ελλείψεις ακόμη και σε φάρμακα «αιχμής».

Υπενθυμίζουμε πως από τον Σεπτέμβριο ήταν σε απαγόρευση 79 φάρμακα, για τα 12 εκ των οποίων άρθηκε η απαγόρευση όπως ορίζει η χθεσινή απόφαση, μετά τη διαπίστωση ομαλοποίησης της επάρκειας στην ελληνική αγορά. Οι φαρμακοποιοί εκτιμούν ότι βρίσκονται σε έλλειψη από τα ράφια των φαρμακείων λίγο περισσότερα από 200 σκευάσματα. Το νούμερο αυτό μεγαλώνει εάν συνυπολογιστούν και άλλοι λόγοι ελλείψεων και μπορεί να διαφέρει ανά χρονικές φάσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεωργιάδης: Η κατάσταση με τις ελλείψεις στα φάρμακα βελτιώνεται διαρκώς

«Με τα μέτρα που λαμβάνουμε και αυτό αναγνωρίζεται πλέον από όλους, θα εξασφαλίσουμε σε μακροχρόνια βάση ο κάθε ασθενής να μπορεί να βρει το φάρμακο που χρειάζεται», είπε ο υπουργός Υγείας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεωργιάδης: Στόχος η εύκολη πρόσβαση των ασθενών μας σε καινοτόμα φάρμακα

«Η Ελλάδα, αν και είναι μία μικρή χώρα, έχει καταφέρει να χτίσει μία σημαντική φαρμακοβιομηχανία. Αν και εκπροσωπούμε το 2% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, παράγουμε το 10% του ευρωπαϊκού φαρμάκου» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.