ΓΔ: 2628.65 0.00% Τζίρος: 181.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:47:38
Κάψουλες φαρμακευτικά σκευάσματα

Η Ομοσπονδία Καρκινοπαθών ζητά δωρεάν φάρμακα για όλους τους ασθενείς

Η Ομοσπονδία Καρκινοπαθών Ελλάδος ζητά καθολική απαλλαγή από συμμετοχή στα φάρμακα για ογκολογικούς, χρόνιους ασθενείς και ΑμεΑ άνω του 80%, τονίζοντας τις ανισότητες του μέτρου.

Τη δωρεάν παροχή φαρμάκων σε ογκολογικούς ασθενείς, χρόνιους πάσχοντες και όλα τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% ζητά η Ομοσπονδία Καρκινοπαθών Ελλάδος, με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Υγείας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία, με την πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση υπ’ αριθμ. 43(α)40321/2025, επεκτάθηκε η πλήρης απαλλαγή από φαρμακευτική συμμετοχή μόνο σε συγκεκριμένες ομάδες, όπως τα άτομα με αναπηρία όρασης άνω του 80%, μεταμοσχευθέντες, ασθενείς τελικού σταδίου χρόνιας νεφρικής νόσου και τετραπληγικούς. Η Ομοσπονδία χαρακτηρίζει τη ρύθμιση αυτή ως «μονομερή και διακριτική», καθώς εξαιρεί άλλες ευάλωτες ομάδες, δημιουργώντας ανισότητες στην πρόσβαση στη φαρμακευτική αγωγή.

Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι η συνολική φαρμακευτική συμμετοχή των πολιτών ανήλθε σε 740 εκατ. ευρώ το 2023 και εκτιμάται στα 810 εκατ. ευρώ για το 2024.

Παράλληλα, η μέση σύνταξη αναπηρίας για το 2025 φτάνει τα 690 ευρώ, ενώ το επίδομα βαριάς αναπηρίας ανέρχεται σε 338 ευρώ.

Η Ελλάδα κατατάσσεται δεύτερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς το ποσοστό ιδιωτικών πληρωμών για την υγεία, με 34,3%. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οκτώ στους δέκα πολίτες με αναπηρία αναγκάζονται να περικόψουν βασικές δαπάνες διαβίωσης για να καλύψουν ανάγκες υγείας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat για το 2022, οι καρδιαγγειακές παθήσεις παραμένουν η κύρια αιτία θανάτου στην Ε.Ε., ευθυνόμενες για το 32% των θανάτων, ενώ ο καρκίνος ακολουθεί με 22%. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην Ελλάδα.

Επιπλέον, οι παγκόσμιες προβλέψεις δείχνουν αύξηση των νέων κρουσμάτων καρκίνου κατά 61% έως το 2050, με τις νέες διαγνώσεις να εκτιμώνται σε 30,5 εκατομμύρια και τους θανάτους να προσεγγίζουν τα 18,6 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 75%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

φαρμακευτική βιομηχανία μηχανή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΟΦ και Υπ. Υγείας Κύπρου συνεργάζονται για κανονιστική φαρμάκων

Συνάντηση του προέδρου του ΕΟΦ Δρ. Σπύρου Σαπουνά με τον Κύπριο υπουργό Υγείας, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου στη ρύθμιση φαρμάκων, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την υλοποίηση κοινών δράσεων υγείας.
Ολομέλεια Ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νομοσχέδιο για Ταμείο Καινοτομίας Φαρμάκου και βελτίωση υπηρεσιών υγείας

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο Υγείας για τη σύσταση Ταμείου Καινοτομίας, με στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης σε νέα φάρμακα, τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης και την ενίσχυση της αγοράς καινοτόμων θεραπειών.
Ιατρός στο νοσοκομείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλλογος: Αντίθεση στη ρύθμιση για αποκλεισμό ασθενών από προσωπικούς γιατρούς

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης αντιτίθεται στη νέα ΚΥΑ που απαγορεύει σε συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ να παρακολουθούν ασθενείς τους για ένα χρόνο μετά τη λήξη της σύμβασης και ζητεί επανεξέταση για τη διασφάλιση της ιατρικής φροντίδας.
Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αγώνας δρόμου για οικογένειες από το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης

Το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης διοργανώνει αύριο τον 2ο Αγώνα Δρόμου Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος οικογενειών στην παραλία, στο πλαίσιο δράσης του Υπουργείου Υγείας και της UNICEF κατά της παιδικής παχυσαρκίας.
Θεσσαλονίκη πολυκατοικίες άποψη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μιχ. Μπεκίρης: Επισκέψεις σε έργα και δομές υγείας στη δυτική Θεσσαλονίκη

Επίσκεψη στη δυτική Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν στελέχη του πρωθυπουργικού γραφείου, όπου συζήτησαν με τοπικούς φορείς για τα έργα που εξελίσσονται και τις νέες παρεμβάσεις σε υποδομές, σχολεία και αθλητισμό.