Χλιαρή ήταν η ανταπόκριση των ευρωπαϊκών τραπεζών στο κάλεσμα της ΕΚΤ να επιστρέψουν, σε εθελοντική βάση, μέρος των κεφαλαίων που έχουν λάβει μέσω των φθηνών, μακροπρόθεσμων δανείων TLTRO, με το τελικό ποσό να φθάνει στα 296 δισ. ευρώ και να αποτελεί ένα μικρό μέρος των 2,1 τρισ. ευρώ που έχουν δανειστεί.
Την ίδια στιγμή, πάντως, αποτελεί τη μεγαλύτερη «απορρόφηση» μετρητών από την αγορά κατά τη διάρκεια των 22 χρόνων που υπάρχει η ευρωζώνη, αν και πρόκειται για ποσό 50% μικρότερο σε σύγκριση με αυτό που ανέμεναν οι αναλυτές.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ θα εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο η αγορά χωνεύει αυτή την ξαφνική πτώση απόσυρση ρευστότητας για να εκτιμήσουν πόσο γρήγορα μπορούν να προχωρήσουν στην αντιστροφή του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ ύψους 3,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα συζητήσουν στη συνεδρίαση της 15ης Δεκεμβρίου.
«Αυτές οι σημαντικές πρόωρες αποπληρωμές μειώνουν τον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος και συμβάλλουν έτσι στη συνολική εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής, η οποία είναι απαραίτητη για να επανέλθει ο πληθωρισμός στο στόχο μεσοπρόθεσμα», ανέφερε στο Twitter το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Ιζαμπέλ Σνάμπελ.
Αυτό είναι το πρώτο παράθυρο εθελοντικής αποπληρωμής, ενώ οι αναλυτές έχουν εκτιμήσει ότι περισσότερες τράπεζες μπορεί να επιλέξουν να περιμένουν μέχρι το επόμενο στις 21 Δεκεμβρίου για να έχουν καλύτερη εικόνα για την κατάσταση του ισολογισμού τους πριν από τα αποτελέσματα του έτους.
Αν και αυτή η πρόωρη αποπληρωμή του TLTRO είναι εθελοντική, η ΕΚΤ έδωσε στις τράπεζες ένα κίνητρο για να απαλλαγούν από αυτά τα δάνεια, αφαιρώντας την επιδότηση επιτοκίου τον περασμένο μήνα. Ενώ ήταν αρνητικό μέχρι πρόσφατα, το επιτόκιο των TLTRO αυξήθηκε στο 1,75%.
Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος από τις αποπληρωμές ήταν πιθανό να παρατηρηθεί στις περιφερειακές χώρες, οι οποίες θα δουν ένα μεγαλύτερο ποσοστό των κρατικών ομολόγων τους να επιστρέφει στην αγορά αφού κλειδώθηκαν στην ΕΚΤ ως εγγύηση για τα δάνεια TLTRO.
Ο άλλος τομέας εστίασης για την ΕΚΤ είναι οι αγορές χρήματος, στις οποίες οι τράπεζες δανείζουν η μία την άλλη για μικρό χρονικό διάστημα. Αυτές οι αγορές παρεμποδίζονταν από την πολιτική της ΕΚΤ για χρόνια, καθώς οι τράπεζες δεν μπορούσαν να βρουν ομόλογα υψηλής ποιότητας για να τα χρησιμοποιήσουν ως εγγύηση για δανεισμό ή δεν είχαν κίνητρο να το πράξουν, όταν μπορούσαν απλώς να αξιοποιήσουν το TLTRO για επιδοτούμενα δάνεια.