ΓΔ: 1391.99 -0.85% Τζίρος: 60.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:19:40 DATA
trapezes-banks
Φώτο: Shutterstock

Crash test στην αποδοτικότητα των τραπεζών: Η κατάταξη στην ευρωζώνη

Στο 14,08% ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ έχουν το χαμηλότερο δείκτη κόστους προς έσοδα, μόλις 32,4%. Χαμηλά ο δείκτης κόστους κινδύνου μετά την εξυγίανση χαρτοφυλακίων.

Μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών με την καλύτερη εικόνα των βασικών δεικτών, όπως αυτοί απόδοσης κεφαλαίων και κεφαλαιακής επάρκειας βρέθηκαν οι ελληνικές τράπεζες στο β’ τρίμηνο του έτους, όπως δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ (SSM). 

Βάσει αυτών οι ελληνικές τράπεζες παρουσιάζουν την ακόλουθη εικόνα στο τέλος του β' τριμήνου 2024: 

  • Επιτοκιακό Περιθώριο στο 3,32% -μόνο σε τέσσερις άλλες χώρες της ευρωζώνης το περιθώριο ξεπερνά το 3%.
  • Δείκτη CIR (cost – to – income) στο 32,44%. Πρόκειται για τον χαμηλότερο δείκτη κόστους προς έσοδα στην ευρωζώνη και μόνο η Πορτογαλία βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.
  • Κόστος κινδύνου στο 0,46%. Ο δείκτης, που καταγράφει τις προβλέψεις για προβληματικά δάνεια ως ποσοστό του συνόλου των δανείων έχει βελτιωθεί αισθητά και μάλιστα είναι πλέον καλύτερος από άλλες χώρες (η Ισπανία έχει 0,98%).
  • Απόδοση ιδίων κεφαλαίων (RoE) βελτιωμένη στο 14,08%.
  • Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET1 διαμορφώνεται σε 16,2%, λίγο χαμηλότερα από τον μέσο όρο στην ευρωζώνη (17,2%).
  • Η σχέση δανείων καταθέσεων διαμορφώνεται στο πολύ χαμηλό ποσοστό 60,3%, έναντι 102,2%, κατά μέσο όρο, στην ευρωζώνη -οι ελληνικές τράπεζες έχουν μεγάλο πλεόνασμα καταθέσεων και θα πρέπει να τις αξιοποιήσουν για νέες χορηγήσεις δανείων.

 

Τι δείχνουν τα στοιχεία για την ευρωζώνη

Ο SSM σημειώνει ότι ο μέσος δείκτης CET 1 για τις τράπεζες της ευρωζώνης ενισχύθηκε στο β’ τρίμηνο στο 15,81% από 15,74% στο προηγούμενο και 15,71% στο β’ τρίμηνο του 2023, με το μέσο RoE να φθάνει στο 10,11%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από το β’ τρίμηνο του 2015, όταν ξεκίνησε να καταγράφεται το συγκεκριμένο στοιχείο από τον εποπτικό μηχανισμό της ΕΚΤ. 

Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), εξαιρουμένων των υπολοίπων μετρητών στις κεντρικές τράπεζες και των λοιπών καταθέσεων όψεως, διαμορφώθηκε σε 2,30% το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε κατά 1,33 δισ. ευρώ σε 356 δισ. ευρώ, ενώ το σύνολο των δανείων και προκαταβολών αυξήθηκε κατά 111,72 δισ. ευρώ σε 15.456 δισ. ευρώ, διατηρώντας τον δείκτη σταθερό σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (2,31%).

Σε επίπεδο τομέων, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων το δεύτερο τρίμηνο του 2024 διαμορφώθηκε σε 3,57% για τα δάνεια προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (από 3,55% το προηγούμενο τρίμηνο και 3,38% πριν από ένα έτος) και σε 2,23% για τα δάνεια προς νοικοκυριά (από 2,24% το προηγούμενο τρίμηνο και 2,20% πριν από ένα έτος).

Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων για τα δάνεια προς Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου με εξασφαλίσεις από εμπορικά ακίνητα παρέμεινε σταθερός στο 4,61% (από 4,60% το προηγούμενο τρίμηνο), ενώ για τα δάνεια προς νοικοκυριά με εξασφαλίσεις από οικιστικά ακίνητα ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε ελαφρά στο 1,58% (από 1,61% το προηγούμενο τρίμηνο). Σημειώνεται ότι η ανάλυση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων δημοσιεύονται για πρώτη φορά, μαζί με τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων για δάνεια που χορηγήθηκαν σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ο οποίος διαμορφώθηκε σε 4,83% το δεύτερο τρίμηνο του 2024.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φόβοι για πλήγμα από την ΕΚΤ στα κέρδη των τραπεζών της ευρωζώνης

Προτάσεις ακόμη και για δεκαπλασιασμό του ποσοστού υποχρεωτικών αποθεματικών που τηρούνται άτοκα. Στο χειρότερο σενάριο, η επίπτωση στα κέρδη θα ξεπερνούσε τα 66 δισ. «Όχι» λέει ο Γ. Στουρνάρας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντιμέτωπες με το φάσμα των «πράσινων» stress tests οι τράπεζες

Η ΕΚΤ αναμένεται τον Οκτώβριο να ανακοινώσει τους ακριβείς όρους βάσει των οποίων θα γίνει η εξέταση των τραπεζών, ενώ προειδοποιεί ότι οι περισσότερες εξ αυτών είναι «φτωχά προετοιμασμένες» έναντι της κλιματικής αλλαγής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανησυχία για τις τράπεζες της ευρωζώνης και την πίεση από την πανδημία

Αρκετά ισχυρές είναι σήμερα οι τράπεζες της ευρωζώνης, αλλά οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φοβούνται ότι τα νέα «κόκκινα» δάνεια θα προκαλέσουν έντονους κραδασμούς στις ασθενέστερες. Η «γραμμή άμυνας» του ESM και η εγγύηση καταθέσεων.