Σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με την αρχική εκτίμηση διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο, καθώς έφθασε στο 10,6%, ενώ η Eurostat είχε προβλέψει ότι θα άγγιζε το 10,7%, από 9,9% που ήταν τον Σεπτέμβριο και μόλις 4,1% τον Οκτώβριο του 2021, με την ενέργεια να παραμένει ο βασικός παράγοντας που ωθεί υψηλότερα τις τιμές. Για την Ελλάδα, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, διαμορφώθηκε στο 9,5%, όπως είχε ανακοινωθεί και από την ΕΛΣΤΑΤ.
Βάσει των στοιχείων που ανακοίνωσε η Eurostat η αύξηση στις τιμές ενέργειας παρέμεινε το αγκάθι (+4,44%), ενώ ακολούθησαν οι τιμές σε τρόφιμα, ποτά και καπνό (+2,74%), υπηρεσίες (+1,82%) και μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα (+1,62%).
Η ΕΚΤ θα αναμένει και την εκτίμηση της Eurostat για την πορεία των τιμών τον Νοέμβριο, η οποία θα δημοσιοποιηθεί στις 30 του μήνα, ώστε να αποφασίσουν τις τελικές τους κινήσεις, με τον αντιπρόεδρό της, Λουίς ντε Γκίντος να υπογραμμίζει, πάντως, ότι η βασική πρόβλεψη είναι πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που αναγκάζει την τράπεζα να παραμείνει σε επαγρύπνηση.
Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό στην ΕΕ αυτός διαμορφώθηκε στο 11,5% τον Οκτώβριο από 10,9% που ήταν τον Σεπτέμβριο και 4,4% τον Οκτώβριο του 2021.
Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Γαλλία (7,1%), την Ισπανία (7,3%) και τη Μάλτα (7,4%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Εσθονία (22,5%), τη Λιθουανία (22,1%) και την Ουγγαρία (21,9%). Σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε έντεκα κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε τρία και αυξήθηκε σε δεκατρία.