ΓΔ: 2013.59 -0.50% Τζίρος: 201.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
Φωτο: Shutterstock

Κατατέθηκε η τροπολογία για φορολόγηση των υπερκερδών στην ενέργεια

Σύμφωνα με την τροπολογία για κάθε μήνα θα καθορίζεται η αντίστοιχη εύλογη χρέωση. Ένας προμηθευτής θα θεωρηθεί πως είχε υπερέσοδα τον συγκεκριμένο μήνα, αν οι ονομαστικές του χρεώσεις ξεπερνούν αυτή την εύλογη τιμή.

Κατατέθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τροπολογία με την οποία θεσπίζεται Προσωρινός Μηχανισμός Επιστροφής Μέρους Εσόδων Λιανικής Αγοράς, κατ' εφαρμογή του οποίου επιβάλλεται στους Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας έκτακτη εισφορά με βάση τα υπερβάλλοντα έσοδα τους από τη δραστηριοποίηση καθενός στην εγχώρια λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Η τροπολογία προβλέπει επιβολή προσωρινού ποσού εισφοράς σε περίπτωση που κατά το χρόνο υπολογισμού αυτής, οι μετρήσεις ορισμένων καταναλώσεων δεν είναι διαθέσιμες.

Με τις προωθούμενες διατάξεις προβλέπεται επίσης η σύσταση της Υπηρεσίας Μείωσης Ζήτησης Ηλεκτρικής Ενέργειας για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας και ορίζεται ότι το οικονομικό αντιστάθμισμα που δικαιούνται οι πάροχοι της Υπηρεσίας Μείωσης Ζήτησης Ηλεκτρικής Ενέργειας θα καταβάλλεται από τα έσοδα του ΤΕΜ (Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης). Εάν οι πάροχοι Υπηρεσίας Μείωσης Ζήτησης Ηλεκτρικής Ενέργειας δεν εξασφαλίσουν τον κατά τα ανωτέρω περιορισμό ενεργού ισχύος, επιβάλλονται χρεώσεις μη συμμορφώσεως, οι οποίοι αποτελούν έσοδα του Τ.Ε.Μ.

Δηλαδή, για κάθε μήνα θα καθορίζεται η αντίστοιχη εύλογη χρέωση. Επομένως, ένας προμηθευτής θα θεωρηθεί πως είχε υπερέσοδα τον συγκεκριμένο μήνα, αν οι ονομαστικές του χρεώσεις ξεπερνούν αυτή την εύλογη τιμή. Μάλιστα στην περίπτωση που αντίθετα οι χρεώσεις του ήταν μικρότερες από αυτό το ύψος, τότε θα θεωρείται πως είχε ζημία.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση θα ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της νέας αυτής υπηρεσίας και τον προσδιορισμό των καταναλωτών που θα κληθούν να συμμετάσχουν στον μηχανισμό.

Παράλληλα, θεσπίζεται πρόγραμμα με τίτλο «Ετοιμότητα για Έξυπνα Κτίρια» από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με σκοπό την ενίσχυση των κτιρίων μέσω συστήματος επιταγών (νοucher), για την αντιστάθμιση του κόστους εγκατάστασης υποδομών στην υποδοχή οπτικής ίνας, προκειμένου να καταστούν «έξυπνα».

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 και υλοποιείται από την «Κοινωνία Πληροφορίας Μονοπρόσωπη Α.Ε.». Επιλέξιμα είναι όλα τα κτίρια, εντός των περιοχών παρέμβασης (στις οποίες υπάρχει δίκτυο οπτικών ινών), εκπροσωπούμενα από τους διαχειριστές τους, πλην των κτιρίων ιδιοκτησίας των φορέων γενικής κυβέρνησης.

Εξάλλου, παρέχεται δυνατότητα, στο πλαίσιο των προγραμμάτων που αφορούν παρεμβάσεις στον κτιριακό τομέα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων, να περιλαμβάνονται συμπληρωματικά και ευρύτερες παρεμβάσεις ανακαίνισης για αισθητική και λειτουργική ανακαίνιση και αναβάθμιση των κτιρίων και κτιριακών μονάδων.

Η τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα Τετάρτη από την Ολομέλεια της Βουλής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινα» τιμολόγια: Εκτίναξη τιμών έως 26% και στροφή στα «μπλε»

Οι καταναλωτές παίρνουν... μεταγραφή από τα "πράσινα" στα "μπλε" τιμολόγια που ξεκινούν από 0,088 λεπτά του ευρώ. Αντιθέτως οι χρεώσεις στα πράσινα είναι τον Νοέμβριο αυξημένες 25% σε σχέση με τον Οκτώβριο.
Λογαριασμός ρεύματος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φόβοι για αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος Νοεμβρίου μετά το ράλι της χονδρικής

Ανησυχία για τα τιμολόγια Νοεμβρίου με φόντο τις συνεχείς αυξήσεις των τιμών χονδρικής. Που οφείλονται οι ανισορροπίες ανάμεσα σε Κεντρική Ευρώπη και Βαλκάνια και ο ρόλος της Αυστρίας.
Υψηλή τάση πυλώνες ρεύματος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξαγωγές ρεύματος: Κέρδος 500 εκατ. στο ισοζύγιο, 9/10 μέρες εξαγωγές

Οι ελληνικές εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας έφτασαν φέτος τα 550 εκατ. ευρώ, 25 φορές πάνω από το 2023. Η χώρα έγινε για πρώτη φορά καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρισμού, βελτιώνοντας το εμπορικό ισοζύγιο και την ενεργειακή της θέση.
Ηλεκτρικό ρεύμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η παραγωγή ΑΠΕ αυξάνεται αλλά το ρεύμα παραμένει ακριβό για τους καταναλωτές

Παρά την εντυπωσιακή διείσδυση των ΑΠΕ, οι καταναλωτές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν υψηλές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος λόγω ασταθούς αγοράς και ελλείψεων στις υποδομές αποθήκευσης. Ποια είναι τα "κλειδιά" για φθηνότερο ρεύμα.