ΓΔ: 2188.68 -0.55% Τζίρος: 284.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
Φωτο: Shutterstock

Ρεύμα: Αποκλιμάκωση των τιμολογίων αναμένεται για τον Νοέμβριο

Η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό Χρηματιστήριο για τον Οκτώβριο έως χθες ήταν 263,86 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Συγκριτικά το Σεπτέμβριο ήταν 416,87 ευρώ και τον Αύγουστο 436,53 ευρώ.

Σημαντική αποκλιμάκωση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας που θα ισχύσουν το Νοέμβριο αναμένεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, σε συνέχεια της μείωσης τόσο των τιμών του ρεύματος στο χρηματιστήριο ενέργειας όσο και των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου.

Πρόκειται για τα ονομαστικά τιμολόγια τα οποία - σύμφωνα με τη νομοθεσία - ανακοινώνουν οι προμηθευτές μέχρι τις 20 κάθε μήνα και ισχύουν τον επόμενο. Η τελική χρέωση των καταναλωτών εξαρτάται από το ύψος της επιδότησης που ανακοινώνει και εφαρμόζει η κυβέρνηση. Ωστόσο, όσο χαμηλότερο είναι το ονομαστικό τιμολόγιο κάθε προμηθευτή τόσο φθηνότερη θα είναι η τελική χρέωση των πελατών του. Επιπλέον η μείωση των ονομαστικών τιμολογίων σημαίνει ότι θα χρειαστεί μικρότερη επιδότηση προκειμένου να συγκρατηθούν σε ανεκτά επίπεδα τα τελικά τιμολόγια.

Η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό Χρηματιστήριο για τον Οκτώβριο έως χθες ήταν 263,86 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Συγκριτικά το Σεπτέμβριο ήταν 416,87 ευρώ και τον Αύγουστο 436,53 ευρώ. Η αποκλιμάκωση αποδίδεται αφενός στην αυξημένη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα και αφετέρου στη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου.

Το φυσικό αέριο στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας έκλεισε χθες στα 112,15 ευρώ ανά μεγαβατώρα στον απόηχο και των προτάσεων της Κομισιόν για έλεγχο της τιμής του καυσίμου. Στην κορύφωση της κρίσης τον Αύγουστο είχε φθάσει κοντά στα 350 ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σωκράτης Φάμελλος σε ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Φάμελλος: Τεχνητά υψηλό ρεύμα προς όφελος λίγων και υπερκερδών

Ο Σωκράτης Φάμελλος κατηγόρησε τον υπουργό Περιβάλλοντος για αποφυγή απαντήσεων σε κρίσιμα θέματα Δημοκρατίας και διαφθορά, ζητώντας εξηγήσεις για την πορεία της ΔΕΗ και τη σχέση της κυβέρνησης με το fund CVC.
Σταύρος Παπασταύρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση στο ΥΠΕΝ για την ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας εν όψει Πρωτομαγιάς

Συνάντηση Παπασταύρου με εκπροσώπους των ΡΑΑΕΥ, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ με αντικείμενο την ευστάθεια του συστήματος και την ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας ενόψει του τριημέρου της Πρωτομαγιάς.
Ηλεκτρικό ρεύμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ασπίδα» οι ΑΠΕ στο ακριβό αέριο, «κράτησαν» τη χονδρική τιμή ρεύματος

Η μέση χονδρική τιμή ρεύματος τον Απρίλιο διαμορφώνεται στα 98,08 ευρώ/MWh, με τις ΑΠΕ να περιορίζουν τις πιέσεις από το ακριβό φυσικό αέριο. Τι σημαίνει αυτό για τις χρεώσεις στα πράσινα τιμολόγια του Μαϊου.
Τάκης Θεοδωρικάκος, Σταύρος Παπασταύρου, Νίκος Τσάφος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανεπαρκή τα μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους εκτιμά η βιομηχανία

Ανεπαρκή χαρακτηρίζει η βιομηχανία τα νέα μέτρα στήριξης για μείωση του ενεργειακού κόστους, ζητώντας πρόσθετες παρεμβάσεις, εν όψει και της νέας κρίσης. Δεν λύνουν το πρόβλημα, υποστηρίζει ο ΣΕΒ.