ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
eurogroup
Πηγή: Shutterstock

Σε χρόνο... μηδέν η αξιολόγηση των Θεσμών για τη δόση των 750 εκατ. ευρώ

Οι τέσσερις επικεφαλής των Θεσμών έρχονται αύριο στην Αθήνα και αναμένεται σε μία ημέρα να ολοκληρώσουν τον έλεγχο για την πρόοδο στα 22 προαπαιτούμενα που πρέπει να ολοκληρωθούν έως τον Νοέμβριο.

Σε εξπρές διαδικασίες για την ολοκλήρωση της πρώτης μεταπρογραμματικής αξιολόγησης από τους Θεσμούς, που θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της τελικής δόσης ύψους 750 εκ. ευρώ προσβλέπουν στο υπουργείο Οικονομικών.  

Οι τέσσερις επικεφαλής  (Ε.Ε. ESM, EKT, ΔΝΤ) θα βρίσκονται αύριο στην Αθήνα και αναμένεται σε μία ημέρα να ολοκληρώσουν τον έλεγχο για την πρόοδο στα 22 προαπαιτούμενα που, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, πρέπει να ολοκληρωθούν έως τον Νοέμβριο και μεταξύ άλλων αφορούν στο χρηματοπιστωτικό τομέα, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη Δικαιοσύνη, την πρωτοβάθμια υγεία, το Κτηματολόγιο, την κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας και την υλοποίηση των δεσμεύσεων για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των εκκρεμών συντάξεων.  

Πηγή του οικονομικού επιτελείου εξέφραζε την αισιοδοξία ότι η αξιολόγηση θα κλείσει και η έκθεση συμπερασμάτων που θα δημοσιοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Νοέμβριο θα αναγνωρίζει τη πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, δίνοντας σήμα στο   Eurogroup του Δεκεμβρίου για θετική απόφαση για την δόση των 750 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα και από την κατάργηση του πέναλτι 2% στο επιτόκιο για δάνειο του 2012 που λάβει η χώρα από τον EFSF, ποσό που θα ενισχύσει το ταμειακό μαξιλάρι των 40 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, η έκθεση της Κομισιόν αναμένεται να περιλαμβάνει και συστάσεις για επιτάχυνση της υλοποίησης των προαπαιτούμενων σε ορισμένους τομείς που λόγω της υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης καταγράφονται καθυστερήσεις με επίκεντρο την εκκαθάριση του στοκ των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες οι οποίες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Επίσης ανοιχτό είναι το θέμα με τις εγγυήσεις για τις τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή», καθώς στη Eurostat συζητείται η εγγραφή τους στο χρέος, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν καταπέσει. Σημειώνεται ότι το δημόσιο χρέος σε απόλυτα μεγέθη προβλέπεται να διαμορφωθεί φέτος στα 355 δισ. ευρώ φέτος και στα 357 δισ. ευρώ το 2023 και ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 169,1% και 161,6% αντίστοιχα.

Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων με τους θεσμούς βρίσκονται τα δημοσιονομικά. Η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει αναλυτικά στοιχεία για τις επιβαρύνσεις στο έλλειμμα από το πακέτο των μέτρων στήριξης που περιλαμβάνει επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης καθώς και την αύξηση του κονδυλίου για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.    

Σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, το έλλειμμα φέτος θα είναι χαμηλότερο από τον αρχικό στόχο και θα διαμορφωθεί στο 1,7% του ΑΕΠ έναντι 2% κυρίως λόγω των αυξημένων εσόδων από το τουρισμό και των φορολογικών υπερεισπράξεων ύψους 4,5 δισ. ευρώ με σημαντική τη συμβολή του πληθωρισμού, καθώς οι ανατιμήσεις ενίσχυσαν τα έσοδα από τους αναλογικούς φόρους κατανάλωσης όπως ο ΦΠΑ. Για το 2023 προβλέπεται η επαναφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά με βάση το προσχέδιο ο πήχης έχει κατέβει στο 0,7% του ΑΕΠ έναντι πρόβλεψης για 1,1% στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, κυρίως λόγω της εγγραφής στο προϋπολογισμό έκτακτου αποθεματικού 1 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Πάντως έντονη παραμένει η αβεβαιότητα για τη τροχιά των τιμών κυρίως της ενέργειας το επόμενο έτος πράγμα που δημιουργεί δημοσιονομικούς και αναπτυξιακούς  κινδύνους, ενώ σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου που κινήθηκε με υψηλές ταχύτητες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η εποχή της «σφιχτής» διαχείρισης και τα δύο «βαρίδια» στον προϋπολογισμό

Για λίγα... χιλιοστά απέφυγε η Ελλάδα τη λιτότητα την επόμενη τετραετία και εξασφάλισε πρόσθετο χώρο 4 δισ. Συντάξεις και εξοπλισμοί θα επιβαρύνουν τις δαπάνες. Πώς μπορεί να ανοίξει χώρος για επιπλέον παροχές.
Omologa, bonds
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόωρη εξόφληση δανείων του α' μνημονίου με «όπλο» το investment grade

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα δώσει τη δυνατότητα να αντληθεί μεγάλο ποσό από την αγορά ομολόγων και να αξιοποιηθεί για την πρόωρη αποπληρωμή ακριβών διακρατικών δανείων του πρώτου μνημονίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστροφή σε δημοσιονομική πειθαρχία, πλεονάσματα άνω του 2% από το 2024

Σταδιακή κλιμάκωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, που θα φτάσουν ως το 2,5% το 2026, προβλέπει το πρόγραμμα που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι προβλέψεις για ανάπτυξη, πληθωρισμό και ανεργία.
GDP
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλάζουν προς το καλύτερο οι προβλέψεις για ανάπτυξη και πληθωρισμό

Οι νέοι στόχοι στο μεσοπρόθεσμο που κατατίθεται στην Κομισιόν την Παρασκευή: στο 2,3% ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος, ενώ μειώνεται στο 4,5% η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό. Πρωτογενές πλεόνασμα 2% το 2024 και 2,2% από το 2025.
eurogroup
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει η συζήτηση με τους Θεσμούς για επιστροφή σε μεγάλα πλεονάσματα

Στο τραπέζι των συζητήσεων ο πολυετής προϋπολογισμός που θα φέρει την επιστροφή σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και τα προαπαιτούμενα που είχαν καθυστερήσει από την περίοδο της ενισχυμένης εποπτείας.