Σε συμφωνία για μια νέα μέθοδο που θα αξιοποιηθεί με στόχο να μετριάζονται οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά, κατέληξαν ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, οι εκπρόσωποι των τεσσάρων μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, της ΕΣΕΕ και του ΣΕΛΠΕ.
Ειδικότερα συμφωνήθηκε ότι κάθε μια από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ θα καταρτίσει μια λίστα με τις τιμές 50 βασικών προϊόντων την οποία, θα παραδώσουν τις επόμενες ημέρες στο υπ. Ανάπτυξης και τη ΔΙΜΕΑ. Στη λίστα αυτή κάθε σούπερ μάρκετ θα επιλέξει ποια βασικά προϊόντα θα περιλάβει, ανάλογα με τις πωλήσεις που γίνονται στους κωδικούς της, ενώ θα περιληφθούν επώνυμα προϊόντα αλλά και ιδιωτικής ετικέτας.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά, στόχος αυτής της άσκησης δεν είναι η αστυνόμευση των τιμών ούτε και η καθοδήγηση του ανταγωνισμού, αλλά να γίνει μια προσπάθεια από αλυσίδες και προμηθευτές να κρατηθούν υπό έλεγχο οι αναμενόμενες ανατιμήσεις στα βασικά προϊόντα για το «καλάθι της νοικοκυράς».
Το τελικό αποτέλεσμα θα προκύπτει από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των προμηθευτών και των αλυσίδων του οργανωμένου λιανεμπορίου, οι εκπρόσωποι των οποίων δεσμεύτηκαν θα εξαντλήσουν τα όρια των δυνατοτήτων τους στην απορρόφηση των ανατιμήσεων.
Η λίστα με τα 50 προϊόντα, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν θα δημοσιεύεται αλλά θα βρίσκεται στη διάθεση του υπουργείου Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του.
Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος οι Πρόεδροι του ΣΕΛΠΕ, κ. Αντώνης Μακρής, και της ΕΣΕΕ, κ. Γιώργος Καρανίκας, από τα σούπερ μάρκετ οι κ.κ. Γιάννης Μασούτης (ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε.), Αριστοτέλης Παντελιάδης (ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ), Λάμπρος Παπακοσμάς(ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.Ε.), Νίκος Λαβίδας (ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ) και από το ΙΕΛΚΑ, ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου, Καθηγητής, κ. Γιώργος Δουκίδης και ο Γενικός Διευθυντής, κ. Λευτέρης Κιοσσές.
Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, «συμφωνήσαμε στο εξής: Η κάθε αλυσίδα supermarket θα παρουσιάσει μέσα στον Οκτώβριο το καλάθι της νοικοκυράς, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται 50 διαφορετικά προϊόντα απαραίτητα για τη διαβίωση ενός νοικοκυριού, προκειμένου να δοθεί η μάχη να συγκρατηθούν οι τιμές στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Παράλληλα, οι έλεγχοι της ΔΙΜΕΑ θα συνεχιστούν εντατικά πάνω στο περιθώριο κέρδους στα σημαντικά -όπως λέει ο νόμος- προϊόντα για τη διαβίωση του κόσμου σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες».
Στη συνέχεια ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε ότι «ο ανταγωνισμός λειτουργεί μία χαρά, γι’ αυτό και όπως είδατε από το αποτέλεσμα των ελέγχων, που σας είπα προηγουμένως, καίτοι είναι χιλιάδες οι έλεγχοι που κάνουμε, οι παραβάσεις που τελικά εντοπίζονται είναι σχετικά πάρα πολύ λίγες, της τάξεως του 6%-7%», ενώ επισήμανε πως «δεν συζητήσαμε καθόλου για πάγωμα καθ’ όσον το πάγωμα δεν είναι και στο δικό τους χέρι. Πρέπει να σας πω ότι την επόμενη βδομάδα θα έχουμε εδώ συνάντηση με όλη τη βιομηχανία για να δούμε πώς μπορεί και η βιομηχανία να συμβάλλει στη συγκράτηση των αυξήσεων των τιμών, γιατί το supermarket είναι η μία πλευρά της βάρκας και υπάρχει και η άλλη πλευρά της βάρκας».