Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να θέσει σε εφαρμογή ένα προσωρινό ανώτατο όριο τιμών για το φυσικό αέριο μέχρι να εισαχθεί ένας νέος δείκτης τιμών, όπως τόνισε, αλλάζοντας στάση σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Η καθιέρωση ενός ανώτατου ορίου στο φυσικό αέριο συνολικά είναι μια προσωρινή λύση μέχρι να αναπτύξουμε έναν νέο δείκτη τιμών της ΕΕ που θα διασφαλίζει την καλύτερη λειτουργία της αγοράς και η Επιτροπή έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται πάνω σε αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η επικεφαλής της Κομισιόν τόνισε, επίσης, ότι θα διευκρινίσει σε επιστολή της προς τους ηγέτες της ΕΕ που συνεδριάζουν στην Πράγα από την Πέμπτη ότι η ΕΕ θα πρέπει να θέσει σε εφαρμογή ένα κοινό σύστημα προμηθειών της ΕΕ για την ενέργεια.
Κόντρες στην ΕΕ για το πλαφόν
Υπενθυμίζεται ότι έχει ξεκινήσει μία έντονη κόντρα στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου με τις χώρες του Βορρά και κυρίως Ολλανδία και Γερμανία να έχουν εκφράσει αντιρρήσεις και να έχουν «μπλοκάρει» μία τέτοια απόφαση.
Παρά το γεγονός ότι 15 κράτη – μέλη της ΕΕ έχουν ζητήσει με κοινή επιστολή τους από την Επιτροπή να προχωρήσει αυτή η πρόταση η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν πρόκειται να καταθέσει μία τέτοια πρόταση, αλλά αντίθετα θα προτείνει τη δημιουργία ενός καθεστώτος κοινών αγορών.
Το Βερολίνο υποστηρίζει ότι αν επιβληθεί ανώτατο όριο, το φυσικό αέριο θα πρέπει να αναδιανεμηθεί πολιτικά μεταξύ των χωρών της ΕΕ, αντί να κατανεμηθεί από τις δυνάμεις της αγοράς στον πλειοδότη. Οι χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε αύξηση της κατανάλωσης - ένας τοξικός συνδυασμός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλείψεις, προειδοποιούν αξιωματούχοι.
Την ίδια ώρα οι Ευρωπαίοι επίτροποι Οικονομίας και Εσωτερικής Αγοράς Πάολο Τζεντιλόνι και Τιερί Μπρετόν πρότειναν την προσφυγή σε αμοιβαιοποιημένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο εργαλεία για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανίας.
Το κοινό τους άρθρο που δημοσιεύθηκε στον ευρωπαϊκό Τύπο έδωσε το έναυσμα για μία συζήτηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνέρχονται στο Λουξεμβούργο, την ώρα που ορισμένες χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Σουηδία δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για νέα έκδοση κοινού χρέους.
«Είναι η μεμονωμένη άποψη δύο επιτρόπων. Έχω την εντύπωση ότι δεν είναι αυτή η γενική άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Μάγκνους Μπρύνερ.
Η πρόταση αυτή «απαιτεί συζητήσεις διότι υπάρχουν διαφορές απόψεων γύρω από το τραπέζι», παραδέχθηκε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Η ανακοίνωση από την Γερμανία την περασμένη εβδομάδα εθνικού πακέτου 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για την προστασία της γερμανικής οικονομίας από την αύξηση των τιμών της ενέργειας σόκαρε τους εταίρους της. Το Βερολίνο κατηγορείται για υποκρισία: υποστηρίζει την λιτότητα στις Βρυξέλλες, ενώ κατασπαταλά για δικό της λογαριασμό.
Το ύψος της ενίσχυσης και ο ασυντόνιστος χαρακτήρας της γερμανικής πρωτοβουλίας δημιουργεί φόβους ότι η Γερμανία θα δώσει στις επιχειρήσεις της πλεονέκτημα σε σχέση με τις ανταγωνίστριές της των χωρών που δεν έχουν τα μέσα να χρηματοδοτήσουν μία τόσο ισχυρή «ασπίδα» κατά της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας.