Έντονες αντιρρήσεις αλλά και κόντρες συνεχίζουν να υπάρχουν στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς όλα δείχνουν, όπως τουλάχιστον σημειώνει το Politico, ότι η Κομισιόν δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να προτείνει επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου.
Παρά το γεγονός ότι 15 κράτη – μέλη της ΕΕ έχουν ζητήσει με κοινή επιστολή τους από την Επιτροπή να προχωρήσει αυτή η πρόταση η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν πρόκειται να καταθέσει μία τέτοια πρόταση, αλλά αντίθετα θα προτείνει τη δημιουργία ενός καθεστώτος κοινών αγορών.
Πάντως παρά τις κόντρες στο εσωτερικό της Ένωσης η τιμή του φυσικού αερίου στην αγορά της Ολλανδίας, συνεχίζει να αποκλιμακώνεται και σήμερα, καθώς υποχωρεί άνω του 7% στα 191,50 ευρώ. Η υποχώρηση καταφθάνει μετά από αρκετές συνεδριάσεις έντονης ανόδου, την οποία ακολούθησε το, όπως όλα δείχνουν, σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2. Ταυτόχρονα, όμως, τα στοιχεία για την πορεία των αποθεμάτων τόσο επιμέρους για τις χώρες όσο και για το σύνολο της ΕΕ είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, με αποτέλεσμα οι traders να εκτιμούν ότι τα προβλήματα στους δύο αγωγούς είναι, μεν, σημαντικά αλλά δεν θα πλήξουν τόσο πολύ τις ευρωπαϊκές οικονομίες.
Υπενθυμίζεται ότι στην επιστολή τους τα κράτη – μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ζητούν επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, όχι μόνο του προερχόμενου από τη Ρωσία μέσω αγωγών, αλλά όπως αυτή διαμορφώνεται καθημερινά στο Άμστερνταμ (συμβόλαια TTF) κινούνται τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη βάση των προτάσεων που διατύπωσαν χθες με επιστολή τους η Ελλάδα και αρκετές ακόμα χώρες.
Όμως η Επιτροπή και κυρίως χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία δεν φαίνεται να επιθυμούν μία τέτοια εξέλιξη, ενώ για το θέμα ενημέρωσε τους πρεσβευτές της ΕΕ, πάντα σύμφωνα με το Politico, η Ditte Juul-Jørgensen, αρμόδια για θέματα ενέργειας για να βρεθεί αντιμέτωπη με οργισμένες αντιδράσεις και ορισμένους πρεσβευτές να τονίζουν ότι η Κομισιόν δεν μπορεί να κυκλοφορεί «non papers» τα οποία σε καμία περίπτωση δεν είναι δεσμευτικά για τα κράτη – μέλη.
Τρεις πρεσβευτές που μίλησαν στο Politico ανέφεραν ότι το Βερολίνο, έχει προειδοποιήσει την κα φον ντερ Λάιεν να μην προτείνει ένα τέτοιο ανώτατο όριο, καθώς φοβάται ότι όταν μια πρόταση τεθεί επί τάπητος, θα είναι πιο δύσκολο να απορριφθεί στο Συμβούλιο. Η Γερμανία, διαθέτοντας άπλετη ρευστότητα έχει κατορθώσει να εξασφαλίσει το επίπεδο προμηθειών που χρειάζεται για τον χειμώνα, ενώ παράλληλα η κυβέρνησή της εξετάζει το ενδεχόμενο εθνικής επιδότησης της τιμής του φυσικού αερίου για να μειώσει τις τιμές για τους καταναλωτές.
Το Βερολίνο υποστηρίζει ότι αν επιβληθεί ανώτατο όριο, το φυσικό αέριο θα πρέπει να αναδιανεμηθεί πολιτικά μεταξύ των χωρών της ΕΕ, αντί να κατανεμηθεί από τις δυνάμεις της αγοράς στον πλειοδότη. Οι χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε αύξηση της κατανάλωσης - ένας τοξικός συνδυασμός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλείψεις, προειδοποιούν αξιωματούχοι.
Οι εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Charles Michel και πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το ίδιο αποτέλεσμα ενός ανώτατου ορίου τιμών φυσικού αερίου θα μπορούσε επίσης να επιτευχθεί με κοινές αγορές - καθώς οι χώρες της ΕΕ δεν θα υπερβαίνουν πλέον η μία την άλλη και δεν θα ανεβάζουν τις τιμές.