ΓΔ: 2188.68 -0.55% Τζίρος: 284.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: Shutterstock

Αυξάνεται το ενδιαφέρον για δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων

Τα αιτήματα για σύνδεση έργων εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού από ενεργειακές κοινότητες παρουσιάζουν μεγάλη άνοδο 89% ωστόσο η έλλειψη διαθεσιμότητας του δικτύου και η γραφειοκρατία έχουν περιορίσει τις δυνατότητες των πολιτών για ενεργειακή μετάβαση.

Αυξημένο ενδιαφέρον για τις ενεργειακές κοινότητες και 89% άνοδο στα αιτήματα για σύνδεση έργων εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού συγκριτικά με τον Νοέμβριο του 2021, καταγράφει έρευνα του Green Tank που σημειώνει ότι «η ενεργειακή κρίση έφερε εμφατικά στο προσκήνιο τις δυνατότητες που έχουν οι πολίτες μέσα από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όχι μόνο να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή φτώχεια, αλλά να καλύψουν οι ίδιοι, ως αυτοπαραγωγοί ατομικά ή συλλογικά, τις ενεργειακές τους ανάγκες».

Τα αιτήματα για σύνδεση έργων εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού από ενεργειακές κοινότητες παρουσιάζουν μεγάλη άνοδο σε πανελλαδικό επίπεδο (89% συγκριτικά με τον Νοέμβριο του 2021), ενώ η Δυτική Μακεδονία καταγράφει τη μεγαλύτερη δυναμική στη χώρα με 14 νέα αιτήματα (+55,5% συγκριτικά με τον Νοέμβριο του 2021).

Ωστόσο, η έλλειψη διαθεσιμότητας του δικτύου και η γραφειοκρατία έχουν ως αποτέλεσμα τον χαμηλό ρυθμό ηλέκτρισης, περιορίζοντας σημαντικά τις δυνατότητες των πολιτών για συμμετοχή στην ενεργειακή μετάβαση. Συγκεκριμένα, ως τον Μάιο του 2022 υπήρχαν 4,820 εκκρεμή αιτήματα έργων ΑΠΕ ενεργειακών κοινοτήτων συνολικής ισχύος 3,886.8 MW σε όλη τη χώρα, ενώ είχαν ηλεκτριστεί μόνο 884 έργα ισχύος 614,15 MW.

Την ίδια περίοδο (έως τον Μάιο του 2022) καταγράφονται 1,258 ενεργές ενεργειακές κοινότητες στην επικράτεια, 222 περισσότερες από την αντίστοιχη καταγραφή του Νοεμβρίου 2021. Οι 246 από αυτές βρίσκονται στη Δυτική Μακεδονία (δεύτερη Περιφέρεια στην Ελλάδα σε πλήθος ενεργειακών κοινοτήτων μετά την Κεντρική Μακεδονία) και οι 19 στην Αρκαδία, αλλά όχι στη λιγνιτική Μεγαλόπολη.

Η συντριπτική πλειονότητα των ηλεκτρισμένων έργων βρίσκεται στη χαμηλή και μέση τάση όπου η παραγόμενη ενέργεια πωλείται στο δίκτυο (613 MW από 879 έργα), ενώ υπάρχουν μόλις 5 ηλεκτρισμένα έργα τα οποία αξιοποιούν το εργαλείο του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού για να καλύψουν ίδιες ανάγκες με συνολική ισχύ 1,15 MW (0,03 ΜW στη Δυτική Μακεδονία). Συνεπώς, ο θεσμός των ενεργειακών κοινοτήτων έχει αξιοποιηθεί ως τώρα πρωτίστως για την απόκτηση κέρδους από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας και όχι για την κάλυψη ιδίων αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια.

«Οι ενεργειακές κοινότητες μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στηρίζοντας τα νοικοκυριά που επιλέγουν τη συλλογική αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το αυξημένο ενδιαφέρον των πολιτών για δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων και αξιοποίηση του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού για την κάλυψη των αναγκών τους φέρνει στο προσκήνιο τις ανάγκες αναβάθμισης του δικτύου, δέσμευσης ηλεκτρικού χώρου για ενεργειακές κοινότητες, αλλά και μεγαλύτερης υποστήριξης, τόσο θεσμικά όσο και οικονομικά, των προσπαθειών αυτών», δήλωσε η Ιωάννα Θεοδοσίου, συνεργάτιδα πολιτικής του Green Tank.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνεδρίαση κοινοβουλίου Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο ΑΠΕ - Στόχος 1 GW αποθήκευσης ως το 2027

Η Βουλή ενέκρινε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας ΑΠΕ και σειρά ευρωπαϊκών οδηγιών, με στόχο τη βιωσιμότητα ενέργειας και το συμφέρον πολιτών και πατρίδας, όπως τόνισε ο Στ. Παπασταύρου.
Φωτοβολταϊκό πάνελ στέγη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Τροπολογία για φωτοβολταϊκά μπαλκονιού στη Βουλή

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε τροπολογία για απλούστευση της εγκατάστασης μικρών φωτοβολταϊκών σε κατοικίες, προωθώντας την αυτοπαραγωγή ενέργειας από τα νοικοκυριά και μειώνοντας τη γραφειοκρατία μέσω ψηφιακής γνωστοποίησης.
Σταύρος Παπασταύρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση στο ΥΠΕΝ για την ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας εν όψει Πρωτομαγιάς

Συνάντηση Παπασταύρου με εκπροσώπους των ΡΑΑΕΥ, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ με αντικείμενο την ευστάθεια του συστήματος και την ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας ενόψει του τριημέρου της Πρωτομαγιάς.
Ανανεώσιμη ενέργεια ηλιοβασίλεμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Παπασταύρου: Ειδικός χωροταξικός ΑΠΕ στη Βουλή έως μέσα Μαΐου

Έως τις 15 Μαΐου θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση ο ειδικός χωροταξικός σχεδιασμός για ΑΠΕ, διαβεβαίωσε ο Στ. Παπασταύρου, απορρίπτοντας ανησυχίες για αποχαρακτηρισμό περιοχών Natura και επισημαίνοντας την ανάγκη ορθολογικών κανόνων.